INSIDER

Ezért teker Tibetig a magyar kalandor

Kereken 200 évvel Kőrösi Csoma Sándor után Zichó Viktor is felkerekedett és a nagy utazó nyomába eredt – egy fekvő biciklivel. A fiatal mérnök a kerékpározást kívánja népszerűsíti Keleten, kalandjairól pedig ő is naplót ír.

Irakban ufónak nézték, Iránban, ahol most teker, egy perzsa férfi gázfőzővel és tojással várta… Az eltökélt világutazó, Zichó Viktor július másodikán indult útnak Komáromból. A 26 éves energetikai mérnök és fotós biciklivel teszi meg az utat. Úgy számol, hogy februárban érkezhet meg Tibetbe. Viktor Épp Iránban, annak is a fővárosában, Teheránban járt, amikor utolértük telefonon.

„Kőrösi Csoma Sándor útinaplója mély nyomot hagyott bennem, évek óta foglalkoztat a gondolat, hogy megtegyem én is az utat. Idén van a 200 éves évforduló, ez egy jó apropó” – mondta el a -nak Zichó Viktor.

„Elhatároztam, hogy elhagyom hazámat, s Keletre jövök, s ahogy csak lehet, biztosítván mindennapi kenyeremet, egész életemet oly tudományoknak szentelem, melyek a jövőben hasznára lehetnek az európai tudós világnak általában, és különös világot vethetnek bizonyos, még homályban lévő adatokra nemzetem történetében” – írta Kőrösi Csoma Sándor, amikor 1819-ben elindult. Most, kereken 200 évvel később Zichó Viktor jár a nyomdokaiban…

Nem ez az első hosszabb útja, Viktor már tapasztalt világutazó

„Voltam már több expedíción, egy barátommal korábban már eltekertem Kelet-Törökországig” – árulta el. Az út során Viktor a legtöbb esetben sátorban alszik és nagyon keveset költ.

 

Megtudtuk:eddig csak 3 éjszaka hajtotta álomra a fejét fizetett szálláson.

„Megterveztem az utat, de nem mértem ki napra pontosan. Mérföldköveket követek a közel 12 ezer kilométeres út során. Nagyon érdekes, hogy egyes országokban mennyire másként viszonyulnak a biciklisekhez. Európában nem foglalkoztak velem, mert gyakori látvány a biciklis, sőt fekvő biciklit is láttak már, de a Boszporuszon túl már különlegesnek számít az, ha valaki biciklizik, Irakban pedig egyenesen ufónak néztek” – osztotta meg tapasztalatait lapunkkal a vándor.

Irakban egyáltalán nincs hagyománya a kerékpárral közlekedésnek, az olcsó üzemanyagárak mellett ritkán választják ezt a közlekedési módot ez emberek.

„Ha csak néhányan elkezdenek azért biciklizni, mert engem láttak, már hatalmas eredmény” – mondta Viktor. A világutazó fiatalember nem titkolt célja, hogy elindítson egy folyamatot, egy közgondolkodást a kerékpározásról. Viktor annak is nagyon örül, hogy útja során sok kedvességet kap az emberektől.

„Amikor egy kertben sátraztam Perzsiában, odajött hozzám a közeli ház tulajdonosa és behívott. Nem fogadtam el a felajánlását, erre ő szőlőt és plédet hozott nekem. Reggel gázfőzővel, serpenyővel és tojással várt” – ecsetelte Viktor. Habár egyedül indult el a hosszú útra, nem telik magányosan a túra. Az út során előre megbeszélt és spontán társak is elkísérik. Utazott már perzsa bringás csapattal, török lánnyal és hegymászó barátokkal is egy–egy szakaszon.

„Élvezem az utat, tapasztalok és élek. Annyira csodás dolog az élet, és van egy erős útlevelünk, amivel sokfele mehetünk” – lelkendezik a világutazó. Kőrösi Csoma Sándorhoz hasonlóan Viktor is naplót ír a tapasztalatairól, mindemellett rengeteg képet készít az odavezető úton. A zicho.hu oldalon és az instagram oldalán lehet nyomon követni a magyar fiatalember útját.

És ezeket olvastad már?