INSIDER

Ezt a magyar szerszámot használták a Trónok harcában

„Nahát, apa, ezek a mi lószerszámaink!” – kiáltott fel makói otthonukban ifjabb Lenhardt Béla, az aranykoszorús mester és népi iparművész szíjgyártó fia, amikor a Trónok harca című sorozatot nézte. Mint kiderült, a jellegzetesen magyaros motívumokkal díszített bőrdíszművek egy kereskedőn keresztül jutottak el a film alkotóihoz, a szíjgyártó tudtán kívül.
  • Szerző: Ripost

Valószínűleg Lenhardték évszázados szakmai tudásának köszönhető, hogy két lovas kantárjukat, illetve szügyhámjukat az óriási világsikerként elkönyvelt Trónok Harca című fantasy sorozatban is előszeretettel alkalmazták 11 évvel ezelőtt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A filmet nézve ismerte fel a makói aranykoszorús szíjgyártó a saját munkáit (Fotó: IMDB.COM)

Meglepődtek, amikor világhírű sorozatban látták a munkáikat

A darabok egy kereskedőként tevékenykedő közvetítő útján jutottak el a tengerentúlra – ráadásul Lenhardték tudtán kívül.

„Emlékszem, Béla fiam nagy rajongója volt a sorozatnak, amit, mint minden egyéb korhű, kosztümös alkotást, szakmai szemmel is figyelt, és egyszer csak felkiáltott: a mi szerszámaink virítanak a képernyőn!” – meséli Lenhardt Béla aranykoszorús mester és népi iparművész szíjgyártó, aki ma is örömmel gondol erre a pillanatra. Érdekesnek tartja, hogy egy fiktív, leginkább angolszásznak nevezhető, középkorban játszódó fimhez jellegzetesen magyaros motívumokkal elkészített bőrdíszműveket használtak az alkotók.

A jellegzetes díszekről és kidolgozásról ismerték fel saját lószerszámaikat a filmben (Fotó: Facebook)

Apáról fiúra száll a mesterség, iskolában nem is tanulható

Pedig ez nem véletlen: Lenhardt Béla a sikeres és ismert embereket bemutató enciklopédiába, a Britishpediába is bekerült. A szíjgyártó mesterséget az édesapjától tanulta, aki pedig a saját apjától, ő pedig az ő apjától. A család már 1873 óta dolgozik válogatott, minőségi bőrökkel: a hivatásként űzött foglalkozás náluk ükapáról fiúra száll, elvégre a család legifjabb, 18 éves tagja is lassan munkára fogható. Nevükhöz fűződik többek között a keleti típusú lovaglókantárok és szügyhámok, a bivalybőrből készült kutyafelszerelések, de a régi, magyaros ostorszíjak újjáélesztése is. A dédapa inaskorában még Rózsa Sándornak is készített karikás ostort, amiért a betyárfejedelem busás díjazásban részesítette.

A két Leinhadt Béla reméli, hogy újabb generációk követik majd őket a műhelyben (Fotó: Facebook)

„Az ember egyrészt magába szívja a családi tradíciót, másrészt ez a szakma az esetleges nehézségek ellenére is élvezhető” – magyarázta Lenhardt Béla, aki más, a szakmát képviselő mesterrel karöltve azon dolgozik, hogy a magyaros stílusú lószerszámot minél hamarabb hungarikummá, nemzeti értékké emeljék.

„Ugyanúgy készítünk felszereléseket lovak és kutyák számára, mint akár fegyvertokokat, öveket, szíjazatokat, óraszíjakat, karikás ostorokat, vagy éppen bőr kulcstartókat” – ecsetelte. Édesapja, idősebb Lenhardt Béla azt is elmondta: gyermeke kvázi az inasaként tanulta ki a szakma csínját-bínját, erre ugyanis ma már nem létezik szakiskola.

Jó fizikum, türelem és kreativitás kell hozzá

A dinasztia sarjai szerencsés csillagzat alatt születnek, minden generációban található egy fiú, aki a Lenhardt néven túl a műhelyt is képes továbbörökíteni. Ennek értelmében a család legfiatalabbjai, Ákos és Attila a várományosa a régóta polírozott „trónnak”.

„Nem mondanám, hogy ez a munka mindenképp férfit kívánna meg, igaz, erős kezekre és ujjakra feltétlenül szükség van” – magyarázta a család negyedik mestere, hozzátéve, hogy a bizonyos fázisokban kifejezetten komoly fizikumot megkívánó szakma ugyanúgy igényel türelmet, mint kreativitást. Mindenesetre számukra nagy elismerés, hogy egy hollywoodi produkció az ő munkájukat választotta világhíres sorozatához, a Trónok harcához.

Cápabőrrel is dolgoztak már

Minden szíjgyártó voltaképp bőrdíszműves, ugyanakkor nem minden bőrdíszműves szíjgyártó – tudják, rovar és bogár. A 71 éves Lenhardt Béla dédapja még Kiszomboron alapította meg műhelyét, melyet fia vitt tovább Makóra 1900-ban, a család azóta is ott dolgozik. A szebbnél szebb remekeket a lehető legkülönbözőbb alapanyagokból képesek legyártani: megműveltek már kígyó-, krokodil, cápa- és rájabőrt is.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?