INSIDER

Ezt kell tenni, ha koronavírusos lesz egy gyerek az osztályban

A karantén igazolt hiányzásnak számít.
  • Szerző: Ripost

Tombol a negyedik hullám, egyre több a koronavírusos a gyerekek között is. Sok szülő az internetes fórumokat bújja, a neten kér segítséget, mert nem tudja, hogy mi a teendő, ha covidos a gyerek osztálytársa.

Ha egy gyerek igazoltan koronavírusos, arról értesíteni kell az iskolát. Az, hogy az osztálytársakkal mi történik, attól függ, hogy a gyerekek 12 alattiak vagy felettiek.

fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap

12 év alatti gyerekek esetében minden osztálytárs, aki találkozott a beteg gyerekkel, karanténba kerül. Nekik nem kell sem orvosi, sem szülői igazolás, a karanténhatározat igazolja az iskolai hiányzásokat.

Abban az esetben viszont, ha nagyobb, 12 év felettiekről van szó, nem ilyen egyszerű a helyzet. A 12 éves és nagyobb koronavírusos gyereknek csak azok az osztálytársai kerülnek karanténba, akik nincsenek beoltva. Az oltott gyerekek mentesülnek a karantén alól és járhatnak továbbra is iskolába.

Ahogy terjed a vírus, egyre több iskolában alakulnak ki fura helyzetek és bizonytalanságok. Ott, ahol az egész osztály karanténban van, lehet digitális oktatást tartani, de sok esetben megoszlik az osztály és a tanárok nem tudnak egyszerre digitálisan és jelenléttel is oktatni.

A gyakorlat iskolánként eltérő: van, ahol bekapcsolják a kamerát, hogy az otthon ülő legalább hallja az órát, de olyan is van, ahol maga a gyerek kell megoldja, elkérje osztálytárstól a leckét.

Egyes iskolákban úgy igyekeznek mérsékelni a felesleges találkozások számát, hogy arra kérik a szülőket, aki tudja, ebéd után vigye haza a gyereket. Csak ha nagyon nem tudja megoldani másként, indokolt esetben maradhat a gyerek napköziben.

A csütörtöki Kormányinfón felmerült a kérdés, hogy visszatérhet-e az online oktatás? Gulyás Gergely erre a kérdésre határozott nemmel válaszolt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?