Létrehozva: 2019.11.06.

Ezt kéne tenni az illegális szemetelőkkel

Előfordul, hogy egész egyszerűen az út közepén hagyják a hulladékot az illegálisan szemetelők, más legalább arra veszi a fáradtságot, hogy egy bokor aljába rejtse el a mocskot. A fővárosban egyik-másik kerület 30-50 millió forintot is elkölt az illegális szemét eltakarítására, de a szégyenletes kupacok újra meg újra feltűnnek.

Horgászigazolványt és csekket találtak az illegálisan lerakott szemétben Egerbaktán. A személyes papírok segítségével könnyű az illegális szemétlerakó felkutatása, de ez önmagában még mindig nem elég ahhoz, hogy eljárjanak a papírok tulajdonosa ellen, azt is bizonyítani kellene, hogy ő maga rakta le az iratait is tartalmazó szemétkupacot közterületen. Az illegális szemetelők felkutatásával foglalkozó Hulladékvadász portál, amit a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány működtet, azt írja, ez volt az első eset, hogy illegális szemétlerakást jelentettek Egerbaktáról. Korábban már előfordult, hogy a szemétben talált számlák alapján meggyanúsítottak valakit, aztán kiderült, hogy a számlatulajdonos megbízást adott a hulladék elszállítására, fizetett is érte, de a szolgáltató kiborította azt a mezőn.

Ecseren a körforgalom egyik kiágazásában az út kellős közepére dobálták ki a szemetet, a tettes még arra sem ügyelt, hogy az út széli fák eltakarják a lomokat.
Fotó: Hulladékvadász

Legtöbbször azonban még ennyi azonosító jelet sem találnak az illegálisan lerakott szemétben, és annak elszállítása az önkormányzatra hárul. A fővárosi kerületek évente 30-50 millió forintot is elköltenek a szeméttelepek felszámolására, egyes Pest megyei településeken pedig még rosszabb a helyzet.

Az amúgy sem túl tisztának számító Zuglóban, a Pillangó utcában az egyik hipermarket mellett bűzölögnek a szemeteszsákok. A helyiek szerint egyre nő a hulladékkupac, valaki folyamatosan hordja oda a szemetet.
Fotó: Hulladékvadász

Nehéz bizonyítani az illegális szemetelést, ez többnyire csak akkor sikerül, ha az illetőt tetten érik. S még akkor sem igazán elriasztó a büntetés: legfeljebb 150 ezer forintig terjedhet. Volt arról szó, hogy bűncselekménynek minősítik át a cselekményt, ami ma szabálysértés, de eddig ez még nem történt meg. Pedig talán csökkenhetnének a szeméthalmok országszerte.

A ferencvárosi József Attila lakótelep egyik lakója lusta volt ahhoz, hogy a kukáig vagy egy lerakóig elvigye a szemetét.
Fotó: Hulladékvadász

Soroksáron a volt polgármester buktatta le a szemetelőket

Hatalmas felháborodást keltett az az angyalföldi terepjárós, aki egészen Pesterzsébetig vitte a szemetét, hogy ott az út szélén kidobja a teli zsákokat. A fickóról és autójáról Soroksár korábbi polgármestere tett közzé fotókat, így a népharag hamar megtalálta a szemetelőt. Volt, aki cetlit tett a szemetelő szélvédőjére, de olyan is akadt, aki a terepjáróra dobott zsáknyi szeméttel érzékeltette, milyen kellemetlen a kéretlen hulladék.

Kedvelt kirándulóhely a fővárosban a Hármashatárhegy, de az eldugott erdőn keresztül vezető út sajnos könnyű búvóhely az illegális szemetelők számára. A Szépvölgyi út felső szakaszán is hatalmas halomban áll a hulladék.
Fotó: Hulladékvadász

Az összefogás segít

Szentendrén a Skanzen környékét is ellepte az illegálisan lerakott szemét. Az egyik környékbeli lakos nyáron a Ripost segítségét kérte, ugyanis egy angol rendszámos kék furgon egy közeli utcából hordta a Skanzen mellé a hulladékot. A Ripost megkereste a szentendrei polgármesteri hivatalt, ahol azonnal intézkedtek a szemét eltakarításáról.

Fóton, az M2-es pálya melletti erdős részen egy ösvény vezet keresztül. Az egyik szélesebb részén valaki már több kupac szemetet és használt PVC-csöveket hagyott.
Fotó: Hulladékvadász

A hulladékvadász fegyvere a mobilja

Tegyünk közösen környezetünk szennyezése ellen! – buzdít a hulladekvadasz.hu, a portál mobilapplikációt is kifejlesztett, hogy könnyebb legyen bejelentést tenni. A bejelentő maradhat anonim, de a szemét pontos helyét és a fénykép készítésének idejét mindenképpen fel kell tüntetni. Bejelentést lehet tenni a helyi önkormányzatnál, Budapesten pedig a Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központban a 06-1-301-7500 telefonszámon.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási meglepetés: nem lesz ott a foci-Eb-n a korábbi győztes

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább