INSIDER

Ezt kéri az idősektől az operatív törzs

Az operatív törzs megtartotta keddi sajtótájékoztatóját, ahol a friss információkat ismertették.
  • Szerző: Ripost

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy életbe lépett az idősek védelmét szolgáló intézkedés a vásárlási idősávról. Minden hétköznap reggel 9-11 között, míg hétvégén 8-10 között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak – tette hozzá. Az idősek ezen idősávon kívül is vásárolhatnak. A védett idősáv betartására az üzlet üzemeltetője köteles, intézkedniük kell: ha nem akarja valaki elhagyni az üzletet, akkor a rendőrséget kell értesíteni. Ha ezt elmulasztják, akkor a rendőrség be is zárathatja a boltot.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

MTI/kormany.hu

Müller Cecília országos tisztifőorvos többek között arról beszélt, hogy a főváros és Pest megye érintett leginkább a koronavírus-járványban. A települések 91 százalékán megjelent már a koronavírus. Közel 30 ezer aktív fertőzött van Budapesten, majd Pest megye és Győr-Moson-Sopron megye következik.

Zajlanak a célzott tesztelések az országban, az adott intézményekben mindenki élhet a tesztelés lehetőségével – mondta Müller Cecília. Az egyetemisták jelentős szerepet játszanak a tesztelés lebonyolításában. Hetente lesz összegzés az eredményekről.

Az idősek, ha lehetséges, egyáltalán ne menjenek zsúfolt helyekre, kérjék meg hozzátartozóikat, hogy vásároljanak be helyettük. Ha nincs más lehetőségük, akkor a védett idősávban menjenek az üzletbe, patikába, drogériába. A többi időpontot nem ajánlják az időseknek, de nem is tiltott – tette hozzá Müller Cecília.

Nem a fiatalokat korlátozzuk, hanem az időseket védelmezzük – mondta Müller Cecília. Mindegyikünk legyen türelemmel a vásárlási sávval kapcsolatban.

Továbbra is be kell tartani a bevezetett intézkedéseket, mert nem látni még, hogy jönne a tetőzés, az egészségügyi ellátórendszer működőképességének a fenntartása a cél – hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján.

Keddtől érvényes az időseknek fenntartott vásárlási idősáv, ennek értelmében az idősek hétköznapokon 9–11 óráig, hétvégéken 8–10 óráig biztonságban vásárolhatnak, ebben az idősávban csak a 65 év fölötti vásárlók tartózkodhatnak az üzletekben - mondta Kiss Róbert rendőr alezredes a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online tájékoztatóján. Hozzátette, az idősek ezen az idősávon kívül is felkereshetik a boltokat. A szabály betartatása az üzletvezetők feladata.

Ennyien nem viseltek maszkot

260 személy esetében intézkedtek, mert az emberek közterületen csoportosultak, és nem viseltek maszkot. 34 esetben pedig azért intézkedtek, mert a tömegközlekedési eszközökön nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot.

A rendőrök két esetben döntöttek úgy, hogy a szabályok megszegése érdekében meghatározott időre bezáratnak egy üzletet. A kijárási tilalom megszegése miatt 324 esetben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában. Ebben az időszakban további 6107 hatósági házi karantént rendeltek el.

Budapesten van a legtöbb aktív fertőzött

3929 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 181 881 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 117 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 4008 főre emelkedett, 44 020-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 133 853 fő. Az aktív fertőzöttek 22 százaléka, a meghaltak 25 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. 7598 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 638-an vannak lélegeztetőgépen – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Továbbra is Budapesten és Pest megyében van a legtöbb megbetegedés. A fővárosban 29 240 aktív fertőzöttet tartanak számon.
Zajlanak a célzott tesztelések a szociális és az oktatási intézményekben. A szűrésen nemcsak a pedagógusok, ápolók, orvosok vehetnek részt, hanem az intézmények összes alkalmazottja.

És ezeket olvastad már?