A magas vérnyomás önmagában is kockázati tényezőnek számít koronavírus-fertőzés esetén – hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatornán szombaton.
Müller Cecília közölte, a magas vérnyomásban szenvedőknél sokkal súlyosabb a betegség lefolyása. A híradóban Müller Cecíliát idézve elmondták azt is: a betegség miatt pénteken meghaltak jelentős része valamilyen krónikus betegségben szenvedett. A legidősebb halott 94, a legfiatalabb 55 éves volt. Arról is szó volt, hogy a második hullámban legnagyobb számban továbbra is fiatalok fertőződnek meg.
1086 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 29 717 főre nőtt az itthon azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 14 krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 812 főre emelkedett, 6824-en pedig már meggyógyultak – olvasható a kormány hivatalos tájékoztató oldalán.
Az aktív fertőzöttek száma 22 081 fő. Az aktív fertőzöttek 36 %-a, a halálos áldozatok 52 %-a, a gyógyultak 35%-a budapesti. 704 koronavírusos beteget ápolnak kórházban,közülük 43-an vannak lélegeztetőgépen Azt írják a honlapon, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. A kormány ezért egy hónappal meghosszabbította a járvány miatti határellenőrzést, és továbbra is kérik az általános szabályok betartását. Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. Azt tanácsolják, a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát. Kiemelten fontos az idősek és a krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért – írják a honlapon.