INSIDER

Ezt üzente Ferenc pápa a magyaroknak és a világnak zárómiséjén

Ferenc pápa a prédikációjában fontos kérdésekről beszélt.
  • Szerző: Ripost

Ferenc pápa szentbeszédének az elején azt mondta, hogy a tanítványok jól ismerték Jézust, ezért is értetlenül álltak azon kérdése előtt, hogy Ő ki a tanítványok számára. Jézus hirdetése, mérlegelés Jézussal és Jézus követése – ezen három lépésben lehet eljutni Jézushoz – fogalmazott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az Eucharisztia azért van előttünk, hogy emlékeztessen bennünket, kicsoda Isten. Ezt nem szavakkal teszi, hanem kézzelfoghatóan, megmutatva, hogy

Isten a megtört kenyér, a keresztre szegezett és másokért odaajándékozott szeretet.

Sokféle ünnepléssel vehetjük körbe, de az Úr mindig ott marad, egy kenyér egyszerű formájában, és engedi, hogy megtörjük, szétosszuk és megegyük. Szolgává lesz azért, hogy üdvözítsen bennünket, meghal azért, hogy nekünk életünk legyen.

Fotó: Máté Krisztián

Ha kimondjuk, hogy Jézus a Messiás, az helyes kijelentés, de nem teljes. Jézus küldetésének a csúcspontja a feltámadás dicsősége. A kereszt soha nem divatos, ma sem, és ahogyan régebben sem – mondta Ferenc pápa, melyről a Bors számolt be.

Ferenc pápa kijelentette, hogy velünk is megeshet, hogy félretesszük az Urat, és tovább járjuk a magunk szabta utat. Ebben a benső küzdelemben is velünk marad Jézus, van Isten oldala és a világ oldala – mondta a Szentatya.

Fotó: Máté Krisztián

Ferenc pápa szerint időt kell szánni a szentségimádásra, és engedjük, hogy Jézus, az élő kenyér, feloldja merevségünket. A keresztény útja nem a siker ostromlása, hanem egy hátralépéssel kezdődik – mondta.

Mit jelent Jézus nyomában járni? – tette fel a kérdést. Azon az úton járunk, hogy Isten gyermeki nyomában járunk, és odalépünk testvéreinkhez. Ferenc pápa szerint a találkozás Jézussal az eucharisztiában átalakít mindnyájunkat. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egy útszakasz vége, de egyben egy új út kezdete.

Fotó: Máté Krisztián

Mindennap újra kell ébrednie bennünk a kérdésnek, hogy:

Hát, ti mit mondotok, ki vagyok én?

- mondta a pápa.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Variációk karácsonyi zserbóra
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?