INSIDER

Farkastámadás a Zemplénben: állandóan itt élnek a ragadozók

Most már szinte biztos, hogy a farkasok nemcsak átkirándulnak Szlovákiából, hanem magyarországi területeken is megtelepednek és szaporodnak.
  • Szerző: Ripost

Ezúttal már nemcsak kamerák látták vagy közvetett nyomokból következtettek a jelenlétükre, hanem egy erdész is találkozott velük. Mint arról az agroforum.hu portál beszámolt, a Zemplénben, Füzér környékén az erdészt kísérő golden retriever kutyára támadt rá négy farkas a településtől körülbelül egy órányi járásra a napokban a délutáni órákban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: 123RF

Az erdész arra figyelt fel, hogy a kutyája szagot fog és eltávolodik tőle mintegy 50 méterre, majd négy, nagyobb termetű farkas veszi körül. „Minden villámgyorsan történt. Pár pillanatig, mintha a meglepetés mind a két felet megállította volna, majd a legnagyobb falkatag morgás, vicsorgás nélkül támadásba lendült, két kisebb pedig követte” – idézi a portál az erdészt, aki rögtön hívni kezdte a kutyáját és arra gondolt: ha a farkasok nem hagynak fel a támadással emberközelbe érve, akkor fel tud mászni egy közeli fára. Erre azonban nem volt szükség: ágakkal hadonászva végül sikerült elriasztania a ragadozókat. Volt annyi lélekjelenléte, hogy a támadást videóra vegye, így látni is a kutyát üldöző farkasokat, majd értesítette a természetvédelmi őrt.

Fotó: 123RF

A Bükki Nemzeti Park kamerái is bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a farkas már nem pusztán vendég Magyarországon: 11, fegyelmezetten vonuló példányt vett fel néhány napja. A Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén területét érintő szinkron-jellegű számlálás során összesen mintegy 425 kilométernyi útvonalat nyomoztak végig a park munkatársai, átvizsgálták a farkasok és a hiúzok életnyomait. A felmérés során 15-18 farkast és egy hiúzt számoltak meg a szakemberek. Az állomány nagysága mellett azt is figyelik, hogy az állatok milyen kapcsolatban állnak a tőlük északabbra levő, felvidéki farkasokkal.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?