INSIDER

Fehérorosz és nigériai kollégájával egyeztetett Szijjártó Péter

A fehérorosz és a nigériai külügyminiszterrel egyeztetett kedden telefonon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
  • Szerző: WM

Facebook-bejegyzésében a politikus közölte, hogy először Uladzimir Makej, a fehérorosz diplomácia vezetője kereste, akivel kifejezetten jó személyes viszonyt ápol, és a kölcsönös tisztelet miatt őszintén tudnak beszélni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Elmondta, hogy látja ő hazája belpolitikai helyzetét. Én pedig elmondtam neki, hogy mi érdekeltek vagyunk a kommunikáció fenntartásában. Belarusz részese az Európai Unió Keleti Partnerség programjának, és nem tehetünk úgy, mintha nem lenne geopolitikai aspektusa az ott zajló eseményeknek.

- írta a politikus. Szijjártó Péter szerint fontos lenne, hogy létrejöjjön a széles körű társadalmi párbeszéd Fehéroroszországban, mert „csak ez eredményezhet az ottani alkotmányos keretek közt létrejövő megoldást”. Ezután a magyar diplomácia vezetője Geoffrey Onyeama nigériai külügyminiszterrel egyeztetett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) főigazgató-választásáról. Közölte, Magyarország a beleegyezését adta ahhoz, hogy a választás második körében az Európai Unió egységesen a koreai és a nigériai jelöltet támogassa.

Azt viszont nem mondtam el neki, hogy súlyos aggályaim voltak azzal az eljárással, ahogyan az Európai Bizottság a konszenzust létrehozta. Merthogy konszenzust tárgyalással szoktak létrehozni, nem pedig fenyegetőzéssel és zsarolással

- tette hozzá. Szijjártó Péter szerint jogilag rendkívül ingatag módon az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárással fenyegetett mindenkit, akinek más véleménye volt, holott sem a kenyai, sem a brit jelölttel szemben nem tudtak felhozni komolyan vehető szakmai ellenérveket.

Szijjártó Péter külügyminiszter

Végül Magyarország úgy döntött, hogy beáll a közös álláspont mögé. Annál is inkább, mert annak része lett a koreai kereskedelmi miniszter támogatása is, akit jól ismer és sokra tart, illetve azt az országot képviseli, amelyből a legtöbb beruházás érkezett tavaly Magyarországra – tette hozzá a miniszter, megjegyezve: „mindezzel együtt az eljárás nem vált az Európai Unió nagyobb dicsőségére”.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?