INSIDER

Fejlemény, ma döntés születhet a kaposvári gyermekotthonban történtek miatt

A gyerekotthonban történt verekedésről készült videó bejárta az internetet, a támadó tinédzser jelenleg őrizetben van.
  • Szerző: Ripost

Szinte biztos, hogy elzárás vár arra a 16 éves fiatalra, aki nemrégiben egy kaposvári gyermekotthonban súlyosan bántalmazta az egyik társát. Letartóztatásáról hétfőn dönt a bíróság.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: police.hu

Sokkolta a közvéleményt a felháborító felvétel, amin az látszott, hogy egy fiatal sírásig verte és rugdosta a szobatársát egy kaposvári intézetben. A 16 éves P. Károlyt és a felvételt készítő cinkosát pénteken elfogta a rendőrség, az erőszakos tinit pedig őrizetbe is vették. Súlyos testi sértés kísérletével gyanúsítják. Sorsáról ma dönt a kaposvári bíróság, vélhetően előzetes letartóztatásba fog kerülni.

A felháborító videón jól látszik, hogy Károly perceken keresztül bántalmazza a szobatársát. A fiatal sírásban tör ki az ütésektől, Károly pedig egyszer úgy arcon rúgja, hogy elered a vér az orrából. Az erőszakot csak akkor hagyja abba, amikor benyit az egyik nevelő a szobába. A történteket Károly egyik barátja, O. Roland kacarászva rögzítette a telefonjával, miközben biztatta a haverját a további bántalmazásra. A történtek után azonnali vizsgálat indult. Az egyik ott dolgozó nevelő az eset után levelet írt: szerinte nap mint nap vért izzadtak ezekkel a gyerekekkel.

Dr. Györei Péter ügyvéd a Borsnak elmondta: mivel a 16 éves bántalmazónak súlyos testi sértés kísérlete miatt kell felelnie, így akár négy év büntetésre is számíthat.

„Ha még nem volt büntetve a szóban forgó fiatal, akkor börtön helyett javítóintézetben kell majd letöltenie a büntetését. A súlyos testi sértés büntetési té­tele alapvetően 3 év, de ezen esetben szinte bizonyos, hogy fennállhat az aljas indíték is, ami 1-től 4 évig terjed” – mondja az ügyvéd.

A gyermekotthonokból rendszeresek a szökések. Nagy László, aki hosszú évek óta foglalkozik az eltűnt emberek keresésével, mindezt napról napra tapasztalja.

„Sajnos azt látni, hogy rengeteg fiatal szökik meg az intézetekből. Sok az erőszak, rengeteg deviáns, ma­gatartás- és viselkedészavaros gyerek kerül be. Ők gyakorta már korábban is eltűntek. Visszamennek a családjukhoz, a zavaros környezetbe, ahonnan már egyszer kiemelték őket, és folytatják a semmi formában nem jó, zűrös életüket. Ez ellen rendszerszinten kellene tenni, mert mi és a nevelők is tehetetlenek va­gyunk” – véli Nagy László.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?