INSIDER

Felkeltettük a világ érdeklődését: számos ország követné a magyar családpolitikát

A kormány célja, hogy minden családnak biztos fedél legyen a feje felett, és ne legyen Magyarországon akadálya a felelős gyermekvállalásnak.
  • Szerző: Ripost

Novák Katalin az Origónak adott interjújában elmondta, tíz éve évről évre több segítséget, támogatást igyekszik adni a kormány a családoknak.

„Azért dolgozunk, hogy minél több élethelyzetben tudjunk segítséget nyújtani a magyar családoknak. Most tovább bővítjük a csokot, és újabb lehetőségeket, támogatásokat vezetünk be. A cél világos: szeretnénk, ha minden családnak biztos fedél lenne a feje felett, és nem lenne Magyarországon akadálya a felelős gyermekvállalásnak” – mondta a családokért felelős tárca nélkül miniszter.

MTI/Bruzák Noémi

A kormány most minden idők legnagyobb otthonteremtési programját vezeti be. Novák Katalin szerint a legújabb elem, a felújításra felvehető támogatás igazán népszerű lesz.

„Ha egy fiatal pár úgy dönt, hogy nagycsaládosok szeretnének lenni, akkor igénybe vehetik a 10 millió forintos, kamatmenetes babaváró támogatást, amely kiegészülve a csokkal és a hozzá kapcsolódó kölcsönnel, valamint a jelzáloghitel-elengedéssel mintegy 35 millió forintot jelent, amelyből 10 millió forintot kell csupán visszafizetniük, 25 millió forintot megtakaríthatnak, ha valóban nagycsaláddá válnak”.

A miniszter elmondta, mára már elértük azt, hogy nem mi követjük más országok példáját, hanem minket másolnak.

„Sokan figyelik a lépéseinket, kérnek tanácsot és érdeklődnek a tapasztalataink iránt, hiszen nyíltan és határozottan hirdettük meg azt, hogy minden rendelkezésre álló segítséget megadunk a fiatal pároknak, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek. Számos ország érdeklődését felkeltette ez a megközelítés, például a lengyelek, a balti államok tájékozódnak folyamatosan, az Egyesült Államokból és Latin-Amerika országaiból is kérdeznek, legutóbb a japán partnerek kerestek meg minket. A magyar családpolitika tehát modellé vált.”

És ezeket olvastad már?