Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.01.03.

Félmilliót spórolnak a 4 gyerekes anyák évente

A babaváró támogatás, csok, jelzáloghitel-elengedés, autóvásárlási támogatás mellett január 1-jétől újabb két elemmel bővült a kormány családvédelmi akcióterve: a 4 gyerekes anyukák személyijövedelemadó-mentességével és a nagyszülői GYED-del. Ezen felül a jelenlegi közel 50 ezer bölcsődei férőhely 2022-re 70 ezerre nő. Így minden kisgyermekes szülő, aki szeretné, bölcsődébe tudja vinni a gyermekét. De már készül a második családvédelmi akcióterv is!

2020. január 1-jétől azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól jövedelmük után.

Fotó: 123RF

„Az átlagkeresetet alapul véve ez az intézkedés évi 500-600 ezer forintot hagy az érintett családoknál” – mondta Kutassy Jenő, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnökhelyettese.

A kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár. Az adómentesség, amely 40 ezer anyát érinthet évente, párhuzamosan érvényesíthető a családi adókedvezménnyel, és akkor is jár, ha valaki elveszítette egy gyermekét.

Nem jogosultak rá viszont azok, akik nem saját gyermeküket, hanem házas- vagy élettársukkal közösen annak gyermekeit nevelték fel, továbbá a nevelőszülők sem.

Szintén január 1-től a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra (GYED), ha vállalják, hogy részt vesznek unokájuk gondozásában, nevelésében, amíg a szülők dolgoznak. Ekkor a szülő helyett a nagyszülőt illeti meg a GYED. Egyszerre csak az egyik nagyszülő, de akár több – nem ugyanazon várandósságból született – unoka után is felveheti a juttatást.

A nagyszülő a GYED alatt nem dolgozhat, kivéve, ha a munkavégzés kizárólag az otthonában történik.

A nagyszülői GYED a CSED időtartamának lejártát követően a gyermek 2 éves koráig, ikrek esetén a gyermekek 3 éves koráig járhat a nagyszülő részére. Sokakban azonnal felmerül, vajon milyen mértékű a nagyszülői GYED?

A nagyszülői GYED összege 2020-ban 225 288 Ft, amelyből 10% nyugdíjjárulékot és 15% SZJA-előleget vonnak le.

Minden várakozást felülmúl a családvédelmi akcióterv iránti érdeklődés: átlépte az 50 ezret a babaváró támogatást igénylő fiatal párok száma, és több mint 20 ezren igényelték a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását is.

Babaváró támogatás

A babaváró támogatást fiatal házaspárok igényelhetik a bankfiókokban 2022. december 31-ig. A támogatás mértéke maximum 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt jelent, amelynek törlesztőrészlete legfeljebb havi 50 ezer Ft. Ha a családba 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig felfüggesztik a törlesztőrészlet fizetését. Ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30 százalékát elengedik. Ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik. Ha az egyik házastársnak (az előző házasságából) már van gyermeke, akkor az igénylés feltétele, hogy a másik házastársnak ez az első házassága legyen.

Családi otthonteremtési kedvezmény (csok)

Az új lakás építésére, vásárlására vagy használt lakás vásárlására, bővítésére és korszerűsítésére igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a kormány által nyújtott támogatás. Összege 600 ezer és 10 millió forint között van a lakás méretétől és a gyerekek számától függően. A csok mellé kedvezményes – legfeljebb 3%-os ügyleti kamattal terhelt – hitelt már nemcsak új, hanem használt lakásra is fel lehet venni. Két gyerek esetén maximum 10, három vagy több gyerek esetén pedig maximum 15 millió forint összegben. A falusi csok 2486 vidéki településen érhető el.

Jelzáloghitel-elengedés

A három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló kormányrendelet módosításával jelentősen nő az igénybe vehető állami támogatás mértéke. Eddig a harmadik és további gyermekek után 1 millió forintot vállalt át az állam a nagycsaládosok jelzálog-hiteléből. Július 1-je óta már a második gyermek után igényelhető az 1 millió, a harmadik gyermek után pedig 4 millió, további gyermekek után újabb 1-1 millió forint összegű jóváírás a lakáscélú jelzáloghitel csökkentésére (amennyiben a gyermek 2019. július 1-jén vagy azt követően születik).

Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

A 2,5 millió forint összegű támogatást (ennek mértéke legfeljebb a bruttó vételár fele lehet) nagycsaládosok, vagyis azok igényelhetik, akik legalább három gyermeket nevelnek. A támogatás 7 személyes új autó vásárlásához vagy lízingeléséhez, illetve maximum 2000 km-t futott bemutató autóra igényelhető. A megvásárolni kívánt autó árának nincs felső korlátja. Fontos tudni, hogy a támogatással megvásárolt autó három évig nem adható el.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

magyarnemzet.hu

Telitalálat! Pár órával a Magyar Nemzet cikke után Magyar Péterék eltüntették a honlapjukról a datadatos szálat

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

vg.hu

Történelmi eső mosta le a térképről Dubajt

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát