Létrehozva: 2020.07.10.

Félő, hogy újra el kell altatni az Illatos úti gazdátlan kutyákat Karácsony szerencsétlenkedése miatt

Őszi kampányában még állatvédelmi chartát és állatvédelmi ombudsmant ígért Karácsony Gergely, aranyos kutyussal pózolva. Most viszont fennáll a veszélye annak, hogy újra el kell altatni a gazdátlan kutyákat az Illatos úti ebrendészeti telepen, miután nem elég, hogy felmondták a támogatói szerződést, de a már eddig összegyűlt adományt se fogadják el a kutyák számára. Mi indokolhatja, hogy visszautasítsák a védtelen állatoknak nyújtott segítséget?

Meglehetősen aggályos, ami az Illatos úti telep fenntartásáért is felelős Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) új vezetése alatt történik. Olyan döntések születtek a közelmúltban, ami miatt veszélybe került sok év munkája. Valamikor arról volt hírhedt az Illatos úti ebrendészeti telep, hogy évente ötezer kutyát küld a másvilágra. Állatvédők, alapítványok és egy lelkes állatorvos segítségével sikerült elérni, hogy az elmúlt másfél évtizedben alig fordult elő egészséges kutya altatása, a befogadott állatokat sikerült örökbe adni.

Fotó: Dódity Gabriella

Kirúgták a legfőbb támogatót

A rendészeti igazgatóság felmondta az együttműködési szerződést a telep fő támogatójával, a Doktorok az Állatokért Alapítvánnyal (DOKTA).

„Ezt nem is indokolták„ – tudta meg a Ripost Dódity Gabriellától, az alapítvány kuratóriumi tagjától. Az alapítvány 2013 óta segít abban, hogy a telepre bekerülő kutyák a lehető legjobb ellátást kaphassák és ehhez orvosi eszközöket, műszereket adományoztak, másrészt segítettek abban is, hogy a gazdátlan ebek mihamarabb otthonra találjanak.

„A DOKTA ennek érdekében rengeteget dolgozott. De szerződést bontottak a telepre önkéntesen kijáró, a kutyák rehabilitációjával foglalkozó kiképzőkkel is” – tette hozzá Gabriella.

Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes pózolnak az Illatos úti telep egyik lakójával (Fotó: Facebook)

A már összegyűjtött 4 millió forint se kell

Azon pedig még inkább megdöbbentek az alapítvány tagjai, hogy az általuk már összegyűjtött és felajánlott 4 millió forintos adományt sem fogadták el. A FÖRI új vezetése szerint a szerződésbontást követően „ez nem lenne etikus.”

„Ez célzott összeg, amiből 3 millió forintot csak az Illatos útra költhetünk el, vagyis ha nem fogadják el, akkor vissza kell adni ezt a pénzt. Ezzel pedig az ott gondozott kutyákat rövidítik meg, az nem etikátlan?” – kérdezi felháborodva Dódity Gabriella. „Az ott élő állatok miatt fáj ez. Tavaly ősszel a főpolgármester még kutyákkal pózolt, most pedig megvonják a kiszolgáltatott állatoktól a támogatást? Hogy jön ez a két dolog össze?”

Fotó: MTI

Lefokozták a vezető állatorvost, a telep korábbi vezetőjét indoklás nélkül elküldték

„Sajnálom, mert nekem szívügyem az állatvédelem„ – mondta a Ripost-nak Hunya Éva, a telep korábbi vezetője.

”Nagyon sok tervünk volt: szakmai, módszertani otthonná szerettük volna fejleszteni a telepet. Jó úton jártunk, és a DOKTA is nagy segítségünkre volt, ahogyan a többi civil szervezet is. Ezek a szervezetek olyan plusz forrásokat vonnak be, amire a fővárosnak nincs lehetősége, emellett nagyon komoly lobbitevékenységet tudnak folytatni.”

Dr. Kozma Tamás vezető állatorvosnak is nagyon sokat köszönhet a telep és a kutyák, neki nagy szerepe van abban, hogy megszűnt az altatás és a kutyák jobb körülmények közé kerültek. Ennek ellenére már nem ő a vezető állatorvos.

Fotó: Dódity Gabriella

Az állatvédők sem értik, mi folyik itt

A Tornóczky Anita által vezetett Állatvédőrség is segíti az Illatos úti ebrendészeti telep munkáját, ők sem értik, miért rúgta ki a DOKTÁ-t az új vezetés.

”Nem tudom, idén mekkora összegből gazdálkodhat majd az Illatos úti telep, de az a tapasztalatunk, hogy a civil szervezetek által összegyűjtött pénzekre mindig szükség van. Az új vezetés döntése nem racionális, így az állatok esnek el forrásoktól. Ez a döntés láthatóan nem veszi számításba a kutyákat„ – osztotta meg véleményét a Ripost-tal Tornóczky Anita.

Tenner Anna, a Lelenc Kutyamentő Egyesület vezetője ennél is keményebben fogalmaz: szerinte ez az út, amelyre most rálépett a telep új vezetése, oda vezet, hogy a kutyákat ismét altatni kell.

Tenner Anna és az egyik védence, aminek nem kellett az Illatos útra kerülnie (Fotó: Tenner Anna)

”Korábban évente akár 5000 kutyát is elaltattak ezen a telepen, majd ez 2010 után megváltozott: nagyobb teret kaptak a civil szervezetek, amik példátlanul összefogtak. Nagyon jó szakmai kapcsolat alakult ki dr. Kozma Tamás vezető állatorvos, Hunya Éva telepvezető és a civil szervezetek között, és ennek komoly motorja volt a Doktorok az Állatokért Alapítvány. Félek, ha ez így folytatódik, az állatokat ismét tömegesen altatni kell.”

Rendelet írja elő az együttműködést Egy önkormányzati rendelet arra kötelezi a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságot, hogy feladatainak ellátása érdekében működjön együtt a rendőrséggel, vám- és pénzügyőrséggel, az adóhatósággal és a fogyasztóvédelemmel, a tűzoltósággal és a polgárőrséggel, hivatalokkal és felügyeleti szervekkel, valamint a nekik segítséget nyújtó társadalmi szervezetekkel. Úgy tűnik, ez az Illatos út új vezetését nem tartja vissza attól, hogy elküldje a segítséget és kidobjon az ablakon 4 millió forintot.

Befogadó nap korábban az Illatos úton
Fotó: Tenner Anna

 

Magyarázkodik a FÖRI Természetesen megkérdeztük a FÖRI-t, miért bontott szerződést az alapítvánnyal, miért utasít vissza 4 milliót, amiből 3 millió csak az Illatos útra költhető. Azt is megkérdeztük mekkora összeg jut idén a telep feladatainak ellátására. Csak az első kérdésünkre kaptunk választ, egy hosszas magyarázkodást, melyben azt fejtegetik, hogy szerintük összeférhetetlen, hogy az Illatos úti telep két vezető köztisztviselője tagja volt a DOKTA kuratóriumának és az adományokból csak négy eszköz került a FÖRI nyilvántartásába. „Az átláthatósághoz, törvényességhez és szakmaisághoz a FÖRI vezetése minden hamis sajtóhír és politikai alapú támadás ellenére is ragaszkodik, és a jövőben is ragaszkodni fog” – írják. De mi abban a törvénytelen és átláthatatlan, ha a kutyáknak gyűjtött négymillió forintot az alapítvány átadja a telep jelenlegi vezetésének?

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő, amit ez az étel tehet az egészségünkkel

origo.hu

Kiderült az igazság Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról

mindmegette.hu

Elhunyt a magyar gasztronómia meghatározó alakja: százak tanulták nála a szakmát

vg.hu

Focistafizetések: a nettó átlagbér háromszorosát keresik havonta a magyar másodosztályban

metropol.hu

Máris lecsaptak Szoboszlai távozó edzőjére: kiderült, mit csinál nyártól Klopp

hirtv.hu

Megfenyegették a HírTV stábját Monfalconéban + videó

origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Elnyílt a tulipánod? Mutatjuk, mit kell tenned a hagymával

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Kiadták a veszélyjelzést: ez több vármegyét is érinteni fog!

INSIDER

Veszély Enyingen: iskola közelében vert tanyát egy ragadozó - Fotó

INSIDER

Megérkezett Szentkirályi Alexandra hétpontos Budapest-terve

INSIDER

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem