INSIDER

Fém szívószálak veszik át a műanyagok helyét

A mûanyag szívószálak környezetszennyező hatása közismert, így egyre többen próbálják kihagyni vagy helyettesíteni. Az Ikeában például lehet vásárolni papír szívószálat és több alternatíva is megjelent, mit a lebomló meg a bambusz . A fém szívószál webshopokban és a vendéglátó helyeken is egyre népszerûbb lesz. Az amazon webáruház kínálatában már bekerült a top 10 közé az otthon kategóriában. A legtöbb webáruházban tisztító kefét is kínálnak mellé, hogy ne legyen gond a tisztítása. Több budapesti kocsma is kínál már fém szívószálat a vendégeinek.
  • Szerző: Ripost

A %% munkatársai is körbenéztek, hogy mennyiért lehet fém szívószálat vásárolni. A legolcsóbb fém szívószál négy darabos kiszerelésben 1790 forintba kerül. Ehhez jár egy kis tisztító kefe is.

Mint már lapunk is beszámolt róla, 2021-től az Európai Unió országaiban betiltják a műanyag szívószálakat, műanyag evőeszközöket, fülpiszkálókat, léggömbpálcikákat.

Magyarországon a boltok közül a Lidl lépett először, már a tavaly bejelentette, hogy 2019 végéig az áruházlánc megszünteti az egyszer használatos műanyagtermékek, vagyis a szívószálak, eldobható műanyag poharak, műanyag tányérok és evőeszközök, valamint a műanyag fültisztító pálcikák értékesítését. Az Aldi is nemrég jelentette be az egyszer használatos műanyagok csökkentésének a tervét: még az idén kivezetik a kínálatából egyebek között a műanyag evőeszközöket, poharakat, tányérokat és szívószálakat is. 2025-re a saját márkás termékeknél 100 százalékban újrahasznosítható csomagolóanyagot fog használni, akárcsak a Lidl, ezen felül szintén 2025-ig az áruházlánc 15 százalékkal csökkenti csomagolóanyag-felhasználását a 2020-as bázisévhez képest. A Tesco 2019 végére vállalta, hogy megszabadul az egyszer használatos műanyag csomagolásoktól Angliában, de várhatóan nálunk is meglépik.  A Spar már kísérletezik a műanyag zacskók helyettesítésével.

A McDonald's  a műanyag szívószálak után a műanyag pohárfedelektől is megválik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?