Létrehozva: 2020.01.07.

Ferencvárosi parkolási káosz: mit művel az új polgármester?

Háborognak a IX. kerületben az autósok, senki nem tudja, mi történik a Ferencvárosban, teljes a zűrzavar a parkolást illetően. Több utcában nem működnek a parkolóórák, néhány helyen a mobil applikáció sem használható, a bérleteket nem tudják megújítani. Ráadásul azok, akik rájöttek, hogy néhány helyen ingyenes a parkolás, P+R parkolónak nézik a kerületet.

Baranyi Krisztina, a IX. kerület októberben megválasztott ellenzéki polgármestere december 31-ével felmondta a parkolóórákat üzemeltető céggel kötött szerződést, ám januártól nem indult el egységesen a díjfizetés. A kerület egyes részein parkolóőrök járják az utcákat és büntetnek, más részeken viszont ingyen lehet parkolni. Ez ahhoz vezetett, hogy sokan úgy gondolják, önhibájukon kívül kell fizetniük, mások viszont P+R parkolónak nézik a kerületet. Sönberger Krisztián a kisfiát vitte hétfő reggel oviba a Ferencvárosba, ám még az intézmény közelében sem tudott megállni.

„Minden reggel van itt hely, de most tele volt autóval. A Vágóhíd utca mellékutcájába, az Óbester utcába vittem a gyereket, de csak a Lurdy házban tudtam leparkolni. Szörnyű, hogy mi megy itt!” – bosszankodott az apuka.

20200106. Parkolási káosz Ferencvárosban. A régi parkolóórák már nem működnek, az újakat pedig még nem helyezték fel.
Fotó: Sulyok László/Ripost

A József Attila lakótelepen többen is háborogtak, hogy nem tudják letenni a kocsijukat, noha itt laknak, mert amióta ingyenes a parkolás, mindenki itt áll meg.

Fotó: Sulyok László / Ripost

„Brutális, ami itt folyik!” – háborodott fel Horváth Gábor. „Azok is itt parkolnak, akik nem itt laknak, így sokszor csak jóval messzebb tudok megállni. A mi házunk előtt napok óta áll egy autós, akiről tudom, hogy máshol lakik.”

A helyiek amiatt is aggódnak, hogy mi lesz azokkal az éves parkolási engedélyekkel, amiket a IX. kerületi lakosok 2 ezer forintos díj ellenében igényelhettek a korábbi években. Az új rendszerben nem tudni, hogy hol, kinél kell ezt kérelmezni és a régi parkolási társaságnál bevált, jól működő online regisztrációs rendszer működik-e majd. Egy járókelő abban reménykedik, hogy március 31-ig érvényesek lesznek a régi parkolási engedélyek az átállás miatt, neki állítólag ezt mondták a polgármesteri hivatalban.

20200106. Parkolási káosz Ferencvárosban. A régi parkolóórák már nem működnek, az újakat pedig még nem helyezték fel.
Fotó: Sulyok László/Ripost

A Ripost is megkereste a Ferencvárosi Önkormányzat sajtószóvivőjét, hogy megtudjuk, miért okozott az új polgármester ekkora káoszt, és mikorra lesz végre rend.

„Hazugság, amit néhány lap írt, hogy ingyenes az egész kerületben a parkolás. Egyedül csak a József Attila lakótelepen van ez így, amíg a régi parkolási cég el nem viszi az automatákat. Egyébként nézzék meg a polgármesterasszony facebook oldalán a videóját ezzel kapcsolatban” – tanácsolta lapunknak Czuk Dóra.

20200106. Parkolási káosz Ferencvárosban. A régi parkolóórák már nem működnek, az újakat pedig még nem helyezték fel.
Fotó: Sulyok László/Ripost

Megtettük. Érdekes módon a felvételen Baranyi Krisztina már egy másik területet is említ, ahol ingyenes a parkolás. „A parkolómaffia még egy utolsót szeretne rúgni belénk. Felszólítottuk őket, hogy vigyék el az automatáikat, de ők nem szerelték le az órákat a József Attila lakótelepen és a Vágóhíd utcában. Így ezeken a területeken nem tudtuk beindítani a parkolást január 2-ától. Ezért felelni fognak, a minket ért kárt meg fogják fizetni” – mondja a videóban Baranyi Krisztina.

Ám arról már nem beszél, hogy január 15-ig mekkora bevételtől esik el az önkormányzat az ingyenes parkolás miatt, a felháborodott autósokról nem is beszélve, akik alig találnak parkolóhelyeket, mivel többen a szomszédos kerületekből és a Ferencváros más részeiről is az ideiglenesen ingyenessé vált utcákban teszik le – akár egész napra is – a kocsijukat. Egyes becslések szerint a kiesett bevétel naponta milliós nagyságrendű, így több tízmillió forintról van szó. Nem kellett volna ezt a bevételkiesést előrelátó intézkedéssel, jobb szervezéssel elkerülni? Hiszen az itt lakók pénzéről és kényelméről van szó!

Baranyi Krisztina egyébként a videójában azt ígéri, reményeik szerint január 15-től már új, piros színű automatáknál kell fizetni a József Attila lakótelepen a parkolást, sőt a korábban nem fizetős helyeken is fizetni kell majd év közepétől. Lapunk munkatársai tegnap egy piros automatát sem láttak. A polgármester azt ígéri, a hónap közepétől helyreáll a parkolási rend. Ehhez azonban nem lesz elég reménykedni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

mandiner.hu

Feljelentést tettek Varga Judit drámai interjúja után

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Szabi, a pék 12 legjobb péksüteménye húsvétra: ezekkel a receptekkel garantált a siker

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Gulyás Gergely a műtétjéről: újra kellett tanulnom járni

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"