INSIDER

Figyelmeztet a rendőrség: álkulccsal jutnak be a betörők a panelekbe

Álkulcs segítségével törtek be Debrecenben több panellakásba. Vitték, amit találtak: pénzt, ékszereket, más értékeket. A rendőrség most arra kéri a lakókat, hogy ellenőrizzék, nem tűnt-e el valami, mert még mindig nem tudni, hány lakásba jutottak be. A szakértő szerint az eset korántsem egyedi: többféle álkulcsot is használnak a betörők lakótelepi lakásokhoz.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Tolvajoktól rettegnek a debreceni lakótelepen

EZEKET OLVASTAD MÁR?

– tudta meg a .

A rendőrség több házban is kifüggesztette a felhívást: álkulcsos betörők garázdálkodnak a környéken, nézze meg mindenki az értékeit, nem tűnt-e el valami a lakásából. Több utcában is jártak a tolvajok, a kár valószínűleg milliós nagyságrendű. A információi szerint a Selyem utcában, a Dózsa György utcában, a Libakertben, a Szegfű utcában és a Sinay Miklós utcában már jelentkeztek károsultak.

A Dózsa György utcában több lépcsőház előtt is civil ruhás
rendőrök voltak november 5-én, akik minden odaérkezőnek
elmondták, hogy kik ők és kérdéseket tettek fel a betörésekkel
kapcsolatban

– mesélte a -nak egy helyi asszony, Mária.

– Azóta a Selyem utcában is kifüggesztették a felhívást, ott is álkulccsal jutottak be több lakásba. Ismerősöm lakik ott, panaszkodott, hogy tőle is komoly értékeket, ékszert, készpénzt vittek el.

- A Sinay Miklós utcában a szüleimhez törek be

– mondta ugyanitt egy férfi, aki a rablóktól tartva nem akarta, hogy
megnevezzük.

– Miután feljelentést tettünk, el is fogták a tetteseket, három férfit. Az értékeket, amiket elvittek, visszakaptuk.

R. Kriszta látta is, ahogy elfogtak három tolvajt.

– Amikor jöttem haza a munkából, akkor láttam a rendőröket az Ibolya suli környékén. Megvárták, hogy az elkövetők visszajöjjenek a kocsijukhoz és akkor kapták el őket. Rengeteg pénz volt náluk, illetve kisebb tárgyak, arany ékszerek, meg zárnyitó kellékek. Úgy tudom, fővárosi rendőrök voltak, már Budapesten figyelték ezt a három embert. Debrecenben kutyával járták a környéket, és ahol az állat szagot fogott, ott minden lakásba becsengettek, hogy megvannak-e az értékek. Örülök, hogy elkapták őket, de nem tudjuk, hogy csak hárman voltak-e, vagy továbbra is van mitől tartanunk.

Megkérdeztük a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot, tudnak-e több betörőről és hány károsult van, ahol egyelőre türelmet kértek, még nem nyilatkoznak.

Gazdik Zoltán, az Ajtó-Zármentő Kft. tulajdonosa szerint többféle
módszert is használnak a betörők a régi panelzárak felnyitására, ezért
érdemes mágneszárasra vagy biztonsági zárasra cserélni a bejárati
ajtót.

Régebben egy meghajlított csavarhúzóval addig piszkálták a
zárat, amíg az ki nem nyílt

– nyilatkozta lapunknak.

– Manapság az úgynevezett „kopogtatási technikát” használják: egy
kulcsszerű fémtárgyat dugnak a zárba, amit addig kopogtatnak, amíg a helyére nem pattan, így kinyílik az ajtó. A zárfésülést is alkalmazzák: az úgynevezett fésűvel, hajlékony fémmel letapogatják a zárat.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?