Létrehozva: 2021.10.13.

Megszólalt az FKF volt munkatársa: százmilliós károk, folyamatosan törik a kukákat – Videó

Rossz módszerrel ürítik a konténereket, ezért százával tönkremennek. Minden piszkos részletre fényt derített egy volt munkatárs.

A Metropol hozzájutott egy videóhoz, ami bizonyítja: az FKF rakodói szakszerűtlen módszerrel ürítik ki a hatalmas műanyag konténereket szerte a városban, ezért a kukák sorozatosan tönkremennek. Mivel nem a helyes „villás”, hanem a helytelen „fésűs” megfogást alkalmazzák, évente csaknem ezer kuka megy tönkre, évi 60 milliós kárt okozva. Az FKF-nek belső utasítása is szól erről, de a melósok nem alkalmazzák...

Évek óta folyamatosan törik össze a zöld műanyag konténereket a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél, amelynek a Karácsony Gergely szeptemberi cégösszevonásai utáni jogutódja egy átláthatatlan cégmonstrum, a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM, gúnynevén Budapesti Karácsony Művek...). A cég élén Gyurcsány emberei állnak. A vállalat belső, viselt dolgairól, és a helytelen kukaürítés okozta százmilliós károkról a cég egyik volt munkatársa mesélt a Metropolnak.

Kirúgták a cégtől, aki szólni mert

Kovács Attila 2013-tól egészen idén februárig dolgozott az FKF-nél, ahol a feladata a sérült tartályok cseréje volt. Miután feltűnt neki a mérhetetlen pazarlást eredményező helytelen kukaürítési technika, többször jelezte főnökeinek, majd később és a főváros vezetésének is a problémát, de nem történt semmi. Illetve igen: a renitens alkalmazottól létszámleépítésre hivatkozva megvált a cég...

Volt, hogy rövid időn belül a kukák 80%-át összetörték

- Éveken át napi szinten találkoztunk ezekkel a kukákkal, és több kiemelt ügyfél is panaszkodott, hogy a zöld kukák először a peremüknél megrepednek, majd letörik az teljes első részük. Hiába cseréltük ki ezeket, ugyanez ismétlődött újra és újra – mondja az egykori alkalmazott.

Volt olyan közbeszerzés az 1,1 köbméteres zöld műanyag konténerek esetében, amikor a kukákat annak ellenére ezres nagyságrendben vásárolta meg a főváros, hogy a kihelyezésük után azonnal minőségi problémák merültek fel, és a közpénzen beszerzett tartályok legalább 80%-át hamarosan le kellett selejtezni.

Kovács Attila beszámolt arról is, hogy az FKF Szállítók útjai telephelyén jelenleg is annyi a használt beszállított vagy éppen sérült kuka, hogy több raktár hosszan stószokban állnak a szemétgyűjtők, hogy azok mosását még túlórában sem győzik az alkalmazottak.

Rossz módszerrel ürítik a konténereket

Az 1,1 köbméteres zöld, műanyag konténereket kétféleképp tudja kiüríteni a kukás autó. Az ún. „villás megfogásnál” a tartályok oldalán lévő emelőfüleket a kocsik hátulján lévő villába akasztják be, és azzal emelik fel. A másik, ún. fésűs megfogásnál a konténereket az elülső, visszahajló peremüknél fogva emelik fel az ugyancsak az autók hátulján lévő „fésű” segítségével. Az utóbbi módszernél azonban az FKF-nél jelenleg használatban lévő, 1,1 köbméteres zöld, műanyag kukák előbb-utóbb eltörnek.

A problémát az elmúlt években az FKF-nél is felismerték, ezért a jelenleg is érvényes utasítás szerint a kukás kocsiknak csak a villás megfogással szabad üríteniük. Ez azonban rendszerint nem így történik, mivel a fésűs emelés egyszerűbb és gyorsabb, és ha ezt a módszert használják, a járat jóval hamarabb letudja a napi útvonalát. De több rakodó arra panaszkodott, hogy a régi fajta tartályok gyakran kicsúsznak a villából, és a beöntésnél beesnek az autóba, és ha nem állítják le a préslapátot, összepréseli az egész kukát.

Százmilliós kárt okoztak a helytelen ürítéssel

- A vezetőség akkor „anyagfáradással” indokolta a nagyszámú törést, de ez egyszerűen nem igaz. Volt olyan is, amikor a Hungaroring Sport Zrt. egyik rendezvényére szállítottunk ki kukákat, és a közönség csak könnyű szemetet, papírtálcát, poharakat dobált ki, de három hét múlva, a rendezvény végén mégis a 170-180 kuka a 90 százalékát törötten vittük vissza – emlékezik vissza az egykori FKF-es.

Kovács Attila szerint 2020-ban legalább 1000 kukát törtek össze a szemérgyűjtő járatok. Egy ilyen konténer ára 60 ezer forint, ami eleve évi 60 milliós kár, de erre jön még rengeteg járulékos költség, illetve az, hogy számos helyen ideiglenesen fémmel kellett helyettesíteni a műanyag kukákat. Volt olyan eset is 2020 tavaszán Újpalotán, ahol a Nyírpalota u. 56-80-ig az összes, 12 darab konténert összetörték. Itt a lakók felháborodása nyomán végleg le kellett ezeket cserélni fémre.

Rossz módszer: fésűs emelés

Sokszor a kezükben marad a kukák füle

Érthetetlen az ilyen pazarlás. Az FKF szolgáltatási területén éves szinten több tízmilliós nagyságrendű károk keletkeznek a kommunális és a szelektív gyűjtőtartályokban az ürítés közben. Kovács Attila szerint ennek a fő oka a tartályok gyenge minősége, és az, hogy nem tartják be az FKF műveleti utasítását.

- Ezekből a zöld műanyag konténerekből több ezer darabot vásárolt a cég, de annyira rossz minőségűek, hogy egyáltalán nem alkalmasak a fésűs megfogásra – számol be Kovács Attila.

- Sokszor a tartályok az első kiürítések után elrepedtek. De többször fordult elő olyan eset is, hogy a vadonatúj konténerek már a telephelyen, egyszerű kézi mozgatástól eltörtek, az oldalsó fogófülek a kezünkben maradtak. Ennek az az oka, hogy ezek az FKF által vásárolt konténerek újrahasznosított műanyagból készülnek, és az anyag minősége rendkívül gyenge.

Jó módszer: a villás emelés 00:10-től látható

Lakótelepen tilos lenne használni

A volt FKF-dolgozó szerint ezeket a műanyag kukákat nem lenne szabad használni a lakótelepi tízemeletes házaknál, mert amikor a szemét nagy sebességgel érkezik le, sok esetben kiszakítja a tartály alját. Ennek ellenére a lakótelepeket elárasztják a rossz minőségű tartályokkal.

- Voltak olyan tízemeletes házak, ahová kivittünk 10 műanyag konténert, és egy hét múlva össze volt törve az összes. Ráadásul ezek tűzveszélyesek is. A III. kerületben, a Kabar utcában volt is ilyen tűz, amikor egy lakó ledobott valamit, ami miatt meggyulladt a konténer, és az egész kukatároló leégett.

- Az FKF azt állítja, hogy ez a selejtmennyiség nem olyan nagy szám, de mondok egy példát: Szigetszentmiklóson ahol egy másik cég gyűjti be a szemetet, ott gyakorlatilag 25 éve ugyanazok a kukák vannak kint a lakótelepen. Maga szerint ez miért van?

Az ügyben a Metropol kereste az FKF jogutódját, a BKM-et is, de lapzártáig nem érkezett válasz.

(Folytatjuk...)

Az új kukás kocsik nincsenek jól beállítva

A rengeteg összetört kukához a hulladékszállító autók beürítőszerkezetének helytelen beállítása is hozzájárul. Kovács Attila szerint az újonnan megvásárolt kukás kocsik, amelyek átadását a Karácsony Gergely-féle városvezetés olyan hangosan ünnepelte, a tapasztalat szerint sok konténert tesznek tönkre, jóval többet, mint a régi Econic típusúak, ráadásul sokkal hangosabbak is. - Dél-Pesten, de mondhatnám például a XI. kerületi Vásárcsarnok környékét is, az új célgépek a konténerek tetejét az ürítés végén olyan erővel csapják a tartályra, hogy egy idő után a tető hátul eltörik, és úgy beszorul, hogy a használók pajszerrel sem tudják azokat kinyitni. – Ezek az új gépek olyan hangosan verik oda a konténereket, hogy 150 méterre is elhallatszik a csapódás. Írásban kértem a vezérigazgatót, hogy állíttassa be az új célgépek beürítőszerkezetét, de úgy tudom, a mai napig semm intézkedés nem történt. A garancia elvesztése miatt ugyanis nem mernek házilag hozzányúlni a beürítőszerkezetekhez – mondja a volt dolgozó.

 

Az FKF a leveleiben többször is elismerte a szabálytalanságot

Az egykori munkatárs birtokában van több levelezés is, amelyekben az FKF elismeri, hogy a műanyag konténerek fésűs emelése szabálytalan. Kovács Attila szerint a szabálytalan ürítések miatti, több év távlatában százmilliós nagyságrendű károkról az FKF vezetése már évek óta tudott, a hulladékbegyűjtési-és szállítási főosztályvezető és az üzemvezetők is, még sem tettek semmit a további károkozás megakadályozására.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

metropol.hu

Fradista gól is kellett az európai foci csodájához

mandiner.hu

Magyar Péter, a baloldal bántalmazó Messiása

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Romániának is drukkolnunk kell a magyar sikerért

origo.hu

Levetkőzött Ördög Nóra - videó

travelo.hu

Kilőtték a szlovákiai Liptószentmiklóson öt embert megsebesítő medvét

ripost.hu

„Mi bajotok van?” — MC Hawer kiakadt a Házasság első látásra bombázóira

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten

ripost.hu

Kőgazdag Szandi: Papaszita ne pazarolja rám az idejét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte

INSIDER

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár