INSIDER

Fordulat a lúgos orvos ügyében: újra vizsgálódnak

A korábban hozott jogerős ítéletet felülvizsgálja a Kúria.
  • Szerző: Ripost

A Kúria Büntető Kollégiuma alaposan tanulmányozza a volt barátnőjét lúggal leöntő orvos büntetőügyével kapcsolatos, az Alkotmánybíróság (Ab) honlapján kedden közzétett határozatot, és az abban foglaltaknak megfelelően rövid határidőn belül dönt a szükséges lépésekről – közölte a Kúria az MTI kérdésére.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Keller Mátyás

Az Ab kedden kiadott közleménye szerint újra a Kúria elé kerül a büntetőügy, mert alaptörvény-ellenes a büntetőeljárási törvény (be.) egyik átmeneti rendelkezése, ezért azt a testület megsemmisítette.

Az Ab szerint alaptörvény-ellenes az új be. átmeneti rendelkezése, amely lehetővé teszi a korábban még jogszerűen előterjesztett fellebbezés elbírálásának részbeni mellőzését, és emiatt elrendelte a jogerős döntéssel lezárt eljárás felülvizsgálatát. Mindez azonban nem értelmezhető a bírói döntések érdemi részére, az indítványozó bűnösségére vonatkozó állásfoglalásként, nem következik belőle, hogy a kiszabott büntetést csökkenteni vagy akár mellőzni kellene – emelték ki.

A volt barátnője altestét lúggal leöntő orvos büntetőügyében 2018 nyarán hirdetett jogerős ítéletet a Kúria: az orvost 11 év szabadságvesztésre ítélte és végleg eltiltotta orvosi hivatásától.

A férfi 2013. március 12-én reggel az arcát eltakaró biciklis sisakban volt szeretőjének lakására ment. Nyakánál megragadta áldozatát, hasra fektette, végtagjait megkötözte, altatót, nyugtatót adott be neki, majd levetkőztette és a fürdőkádban altestére öntötte a maró anyagot. A lúg másod-harmadfokú égési sérüléseket, életveszélyt okozott, a sérülések több korrekciós műtét után is maradandóak.

A megvádolt orvos mindvégig tagadta bűnösségét, a sértett pedig nem tudta egyértelműen azonosítani a támadóját.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?