Létrehozva: 2020.03.27.

Fotóknak tart misét a szegedi pap, a liturgiában ő mondja a válaszokat is

Még az imádságot is emailben küldi az atya: a járvány miatt elmaradnak a nyilvános misék, istentiszteletek. A papok március 22-e óta üres templomokban miséznek, sok helyen online közvetítik a misét Facebookon vagy YouTube-on.

Egy szegedi pap különleges módszerrel oldotta meg, hogy ne kelljen hívők nélkül megtartania a misét: kinyomtatta a gyülekezet tagjainak fotóit, a fényképeket pedig kiragasztotta a padokra.

Fotó: szegedtarjanplebania.hu

Benyik György a Tátra téri Szent Gellért templomban minden nap megtartja a misét a fényképeknek, a híveknek pedig megüzente, hogy azokban az időpontokban ők is imádkozzanak otthon. „A fényképeket a kérésemre a hívek küldték, és a járvány elmúltával eljöhetnek érte” –mondta el a Ripost-nak Benyik György atya.

Fotó: szegedtarjanplebania.hu

„Hát különös volt kettesben a Jóistennel, a liturgiában a válaszokat is nekem kellett mondani” – meséli a pap.

Fotó: szegedtarjanplebania.hu

Telefonon nyújt lelki segítséget

A járványhelyzetben is tartja a plébános a kapcsolatot a hívekkel, emailben imádságokat küld, a közösségi oldalon beszélget velük és lelki segítséget is nyújt telefonon, ha arra van igény.

„A plébániánk a többi plébániához hasonlóan fokozottan aktív az interneten, a hívek kis videókat érhetnek el a templomunk honlapján. Mi online miseközvetítést még nem tudtunk összehozni, de kisebb YouTube-videókkal pótoljuk a hiányt” – magyarázza.

Facebook-csoport a keresztény élő közvetítéseknek

Sok gyülekezet elkezdte élőben közvetíteni a szentmiséket. Sok egyházkerületben megegyeztek, hogy honnan közvetítenek és a környező települések hívei is bekapcsolódhatnak.

Felföldi László plébános szentmisét mutat be az üres nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban
Fotó: MTI

A keresztény közvetítések gyűjteménye Facebook-csoportban összegyűjtik az online miséket, megkönnyítve a hívők dolgát. A pár napja alakult csoporthoz már több mint 7 ezren csatlakoztak.

„Igaz, hogy az online közvetítés egyirányú, de legalább pótolja a misék hiányát” – mondta el a Ripost-nak a Szentkúti kegyhely igazgatója, Orosz Lóránt.

Pirer Gyuláné a szegedi Szent Rozália görögkatolikus kápolna által online közvetített misét nézi otthonában
Fotó: MTI

„Minden liturgiánkat élőben közvetítjük az interneten, a szentkut.hu oldalon bárki csatlakozhat. Ennek az az előnye, hogy bármelyik egyházközségből, a világ bármely pontjáról lehet nézni, bárki csatlakozhat hozzánk” – hangsúlyozta a ferences pap.

Temetés – csak röviden

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése értelmében szünetel a nyilvános liturgia a templomokban. Egyetlen kivétel van: a temetés. A rendelet azt is kihangsúlyozza, hogy a temetéseket egyszerűen és röviden kell megtartani.

Mivel böjtidőszak van, a húsvétra való készülésnek része a gyónás is. Ilyenkor sokkal többen szeretnének gyónni, mint általában. „A betegellátás, a gyóntatás és a rendkívüli áldoztatás tekintetében is mindenben kövessük az állami járványügyi előírásokat” – kéri a magyar püspöki kar. A rendkívüli helyzetre való tekintettel lehetővé teszik az általános feloldozás megadását.

Van lehetőség gyónásra

„Ha valakinek gyónási szándéka van, bármikor jöhet hozzánk, nem utasítjuk el, meggyóntatjuk” – mondta el a Ripost-nak Orosz Lóránt, a szentkúti kegyhely igazgatója. Hozzátette: természetesen betartjuk a higiéniás előírásokat. „Gyónni nem lehet telefonon, de lelki segítségért bárki fordulhat hozzánk, felhívhat”tette hozzá.

Fotó: szentkut.hu

„Gyónni természetesen csak személyesen lehet, telefonon viszont számos lelki tanácsot adtam, sőt a Skype-ot is bekapcsoltam már ilyen célra” – mondta el Benyik György.

„A veszély ismeretlensége, és a bezártság megviseli az embereket és ez az idő előrehaladtával még fokozódni fog. A kommunikációs eszközök nem tudják teljesen pótolni a személyes jelenlétet, de igyekszünk” – magyarázta.

„Ne legyen pokol a karantén”

„Az összezárt családok rákényszerülnek, hogy beszélgessenek egymással, de ha nem tudnak, vagy rejtett feszültségek voltak közöttük, amelyek miatt eddig elmenekültek egymástól, például a munkába, azok most fel fognak robbanni” – ecseteli a pap. „Elérkezett az idő és az alkalom, hogy szembenézzenek velük. Dönteni kell, pokollá tesszük-e a karantént, vagy felhasználjuk a problémamegoldásra, és elmélyítjük kapcsolatunkat egymással és Istennel” – összegzi.

Karanténban van a szenteltvíz is A koronavírus miatt szenteltvíz sincs a magyar templomokban. „A szenteltvizet a liturgikus előírásoknak megfelelően, arra alkalmas, általában zárt edényekben tároljuk, nem kerül a szenteltvíztartókba, amelyek így most ideiglenesen üresen maradnak” – közölte a Ripost-tal a Magyar Katolikus egyház sajtószolgálata.

Autós gyónás bekötött szemű papnál

A McDonalds-os autós behajtás módszerével gyóntat egy marylandi pap a koronavírus idején. Scott Halmer atya leül egy székre minden nap reggel és másfél órát áll a hívők rendelkezésére. A kocsisor elején a segítőjével találkoznak az emberek. Aki anonim szeretne maradni, az jelzi neki, ő meg szól a papnak hogy vegye fel a szemkötőt.

Emojikkal az arcán misézett az olasz pap

Bekapcsolva felejtette véletlenül a Facebook-filtert egy olasz pap. Paolo Longo, a Szent Péter és Szent Benedek templom plébánosa, s nem is sejtette, hogy mise közben kalap, szakáll, napszemüveg került az arcára, súlyzó a kezébe. Csak a mise után jött rá a bakira, de bosszankodás helyett csak nevetett saját magán. „ A humor mindig jó” – mondta.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő bejelentés: félelmetes jelenséget rögzített a NASA napfigyelő műholdja

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

„Mindent elvesztettem, ő volt a társam” – félrediagnosztizálták a 28 éves, a 3 gyermekes édesanyát, belehalt

magyarnemzet.hu

Ajánlásgyűjtés: eltűntek Karácsony Gergely támogatói

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Felzúgtak a szirénák, váratlanul állt le egy férfi szíve Hajdú-Biharban

INSIDER

Egyik nap tél, másik nap nyár: mutatjuk, hogy folytatódik az időjárás

INSIDER

Prostik miatt áll a bál Nyírbátorban: házak között árulják magukat a lányok

INSIDER

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság