Létrehozva: 2021.08.25.

Itt vannak a friss adatok: már 5 millió 709 ezer embert oltottak be Magyarországon

Folyamatosan oltják az embereket Magyarországon, csak így állítható meg a járvány.

Folyamatosan oltják az embereket Magyarországon. A beoltottak száma 5 709 197 fő, közülük 5 504 205 fő már a második oltását is megkapta.

A delta vírusmutáns több európai országban és már hazánkban is terjed, a negyedik hullám jelei már több országban érzékelhetőek, és a beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben, ezért kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, az jelentkezzen háziorvosánál vagy regisztráljon és foglaljon időpontot az interneten – írja a koronavírus.gov.hu.

Közel egy hónapja harmadik oltást is lehet kérni
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az iskola közeledtével felhívják a szülők figyelemét, hogy még ma jelezhetik az iskoláknak, hogy kérik, vagy nem kérik a 12 éven felüli gyermekük oltását, emellett továbbra is lehet a még beoltatlan gyermeket automatikusan regisztrálni oltásra az interneten és számukra is nyitva az időpontfoglaló. Európában elsőként Magyarország tette lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét, amelyre az eeszt.gov.hu honlapon lehet időpontot foglalni. Már 219 ezren a harmadik oltást is felvették.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi nyilatkozatában arra kért mindenkit, hogy győzzön meg még egy embert az oltásra, és akkor olyan védettségi szint alakul ki az országban, hogy a járvány negyedik hullámának ereje össze sem lesz hasonlítható a korábbi hullámokéval. A kormány szeptembertől újabb nagy oltás melletti kampányt indít.

Az iskolakezdés közeledtével az iskolákban is lehetőséget lesz a 12 év feletti diákok oltására azoknak, akik valamilyen oknál fogva az interneten nem tudnak időpontot foglalni. A szülőnek legkésőbb augusztus 25-ig, (tehát a mai napig) kell visszajelezni az iskolának, hogy kéri, vagy nem kéri az oltást a gyermekének.

Az internetes regisztráció és időpontfoglalás továbbra is nyitott, ez a legegyszerűbb módja a gyermek beoltásának. Az oltás Pfizer-vakcinával fog történni az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/az-iskolakezdesre-az-iskolakban-lesz-oltasi-akcio12

A koronavírus és annak variánsai továbbra is jelen vannak Európában, a gyorsan terjedő delta vírusmutáns miatt több országban újra emelkedik a fertőzöttek száma. A betegség súlyos lefolyása ellen továbbra is a védőoltás jelenti a legerősebb védelmet. A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már fel is vette azt, aki még nem, annak sem késő. A regisztrációs honlap folyamatosan nyitva van.

Kik tudnak regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon?

  • Minden Magyarországon élő magyar állampolgár (12 év feletti gyermekeket is tudnak regisztrálni a szülők)
  • Külhoni magyarok (magyar állampolgárok, magyar igazolvánnyal rendelkezők)
  • Külföldön élő magyar állampolgárok
  • Magyarországon élő külföldiek (számukra angol nyelven is elérhető a regisztrációs felület https://vakcinainfo.gov.hu/registration)
  • Kérjük, hogy a regisztráció során különösen figyeljenek a személyes adatok, okirat azonosítók, elérhetőségek pontos megadására!

    A regisztráció során megadott adatok ellenőrzése és érvényesítése néhány napot vesz igénybe. Ezt követően, az érvényes regisztrációval rendelkezők (külön értesítés nélkül) automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Időpontfoglaló: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

    A Magyarországon élő külföldiek és a külhoni magyar állampolgárok, illetve magyar igazolvánnyal rendelkezők regisztrációjának ellenőrzése több napig eltarthat, ők a regisztráció során megadott email címükre külön értesítést kapnak a regisztráció érvényesítéséről és az időpontfoglalás lehetőségéről.

    Július elejétől Magyarország megnyitotta az oltás lehetőségét a szomszédos országok határmenti lakói számára is. Ők előzetes regisztráció nélkül is jöhetnek Magyarországra felvenni az oltást, a regisztrációjuk az oltóponton történik. A kárpátaljaiak oltása a határmenti oltópontokon történik, a többi szomszédos országból érkezők a kijelölt kórházi oltópontokon vehetik fel az oltást.

    Egész Európában és hazánkban is már az új koronavírus delta vírusvariánsa terjed. Ezt a – korábban indiainak nevezett – vírusmutánst tavaly decemberben azonosították, majd idén márciusban minősítették kiemelt kockázatúnak. A delta vírusmutáns fertőzőbb, gyorsabban terjed és az eddigi jellemző tünetek mellett allergiaszerű tüneteket is okoz. A vírusmutáns a még beoltatlanokra jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért őket a védőoltás felvételére biztatjuk.

    Rövidebb a lappangási ideje

    A delta vírusvariáns lappangási ideje átlagosan 4 nap. Tehát rövidebb, mint a vadvírusé, vagy mint az alfa (korábbi nevén brit) vírusmutánsé, amelynek átlagosan 6 nap a lappangási ideje.

    Fertőzőbb, gyorsabban terjed

    A fertőzött személyek vírusürítésének mértéke is sokkal magasabb, ez a két tényező is az oka annak, hogy a delta variáns a korábbi klasszikus vírussal és annak mutációival szemben 60%-kal fertőzőképesebb és gyorsabban terjed.

    Más tünetek is jellemzőek

    A delta variánsa az eredeti, vuhanitól eltérő tüneteket okozhat, és a tünetei is némiképp módosulhatnak.

    A delta variánsnál az ízlés- és szaglásvesztés viszonylag ritkább, mint az alfa vírusmutáns okozta fertőzésnél, inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzőek.

    A korábbi változatokhoz képest a delta variánssal történő fertőzés leggyakrabban

  • fejfájást,
  • torokfájást,
  • orrfolyást,
  • tüsszögést,
  • hőemelkedést,
  • bágyadtságot és levertséget okoz,
  • azonban a láz továbbra is gyakori tünetként jelentkezik.
  • Az emésztőszervi panaszok: hányinger, hányás, hasmenés is gyakrabban jelentkezhetnek, sőt a hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés sem ritkák.
  • Jellemző továbbá a szemet érintő irritáció, kipirosodás, duzzanat esetleg váladékozás megjelenése is.
  • Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

    A delta variáns tünetei miatt könnyen összetéveszthető az allergiával, megbetegedés esetén könnyen tűnhet súlyosabb lefolyású náthának is.

    Ha valaki észleli magán a tüneteket, akkor értesítse a háziorvosát és teszteltesse magát, valamint ne menjen közösségbe!

    A még beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben

    Az új koronavírus több mint másfél éve életünk része, látható, hogy a vírus gyorsan változik, és egyre veszélyesebb mutációk terjednek el. A vírus és annak mutánsai ellen a megoldás a védőoltás jelenti. Legnagyobb veszélyben a még beoltatlanok vannak, ezért őket a védőoltás felvételére biztatjuk.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

    origo.hu

    Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

    mindmegette.hu

    Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

    hirtv.hu

    Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

    ripost.hu

    Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

    mandiner.hu

    Elborzadt Bayer Zsolt: Micsoda világ, micsoda társadalom az, amelyik így néz ki, s ahol ilyen zombik tengetik nyomorult életüket?

    origo.hu

    Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

    lakaskultura.hu

    Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

    origo.hu

    Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

    ripost.hu

    Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

    ripost.hu

    Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

    INSIDER

    Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

    INSIDER

    Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

    INSIDER

    Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

    INSIDER

    Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.

    INSIDER

    Kiszámoltuk, mekkora gázszámlát kapnak az átalánydíjasok

    INSIDER

    Ezek a nők isznak a legkeményebben a Covid-járvány óta - Mutatjuk, hogy kik ők

    INSIDER

    Szentkirályi Alexandra: „Panaszkodás helyett dolgozni kellene! Változást Budapesten!”