INSIDER

Most kaptuk: másfélszeresére nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma a múltheti adatokhoz képest

Megérkeztek a legfrissebb adatok: a múlthét keddi adatokhoz képest jelentős növekedést látunk. Akkor 294 új fertőzöttet regisztráltak és 16-an haltak meg.
  • Szerző: Ripost

A beoltottak száma 5 911 737, közülük 5 682 396 fő már a második oltását is megkapta, 911 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. 455 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 829 911 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 17 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 30 320 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 789 322 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 10 269 főre emelkedett. 733 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 110-en vannak lélegeztetőgépen. Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért ők regisztráljanak és vegyék fel az oltást mielőbb!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

A koronavírus delta variánsa miatt több országban és hazánkban is újra emelkedik a fertőzöttek száma. A járvány mostani hullámában azonban nagy előny, hogy már van vakcina és a legtöbben fel is vették az oltást, amely a legerősebb védelmet jelenti a vírus ellen. A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb. A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már fel is vette azt, aki még nem, az továbbra is megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni első, elmaradt második és harmadik oltásra is – írja a koronavirus.gov.hu.

Továbbra is folyamatosan emelkedik a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a legfrissebb adatokat ismertetve kedden a honlapján.

Azt írták, a szennyvízminták koronavírus-koncentrációja országos szinten továbbra is lassú ütemben növekszik.
A 40. héten a vizsgált városok közül emelkedés tapasztalható Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsen és Szegeden, míg Salgótarjánban csökkenés látható.
Hozzátették: a vizsgált helyszínek közül 17 minta koncentrációja mérsékelt volt, míg öt városban alacsony volt a víruskoncentráció.
Az NNK azt kéri: aki még nem tette, éljen a védőoltás lehetőségével.

Már a sokadik variáns tombol, és várhatóan lesznek újabbak is, az őszi időjárás miatt pedig gyorsabban terjed a kórokozó. Amit azonban minden orvos biztosan mond, hogy az oltás működik, és a harmadik jobb, ha van, mint ha nincs – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. A kormányfő beszámolt arról is, hogy jövő héten ő is felveszi a harmadik védőoltást. Közölte, hogy a magyar gazdaság teljesítménye elérte a járvány előtti szintet, ezért lehetőség nyílik sok olyan lépésre, amelyre eddig nem lehetett gondolni: nyolcvanezer forintos nyugdíjprémiumot adnak, a családok visszakapják a 2021-ben befizetett adót és lehetőség van egyes szektorok bérének megemelésére is.

 

A vírus ellen csak az oltás segít

Orbán Viktor miniszterelnök is felveszi a koronavírus elleni harmadik védőoltást. A kormányfő beszámolt arról is, hogy jövő héten adatja be magának felveszi a koronavírus elleni harmadik védőoltást. Mindenkinek azt tanácsolta, hogy vegye fel a harmadik oltást.

Közölte: a Covid-19 még fiatal vírus, így senki nem tud semmi biztosat, de már a többedik variáns tombol, és várhatóan lesznek újabbak is.
Amit azonban minden orvos biztosan mond, hogy az oltás működik, és a harmadik jobb, ha van, mint ha nincs – fejtette ki.
Hozzátette: az őszi időjárás miatt is gyorsabban terjed most a kórokozó.

Regisztráció oltásra: www.vakcinainfo.gov.hu

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Sós vendégváró finomságok
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?