INSIDER

Furcsa tünetekkel keresik fel az ismert háziorvost – vajon mi lehet ez a kór?

Egyre többen jelentkeznek dr. Mangó Gabriellánál tipikus delta-variáns tünetekkel, miközben a Covid-tesztjük negatív. A Ripost arról kérdezte a doktornőt, mi lehet ez a fura kór?
  • Szerző: Ripost

Érdekes dologra figyelt fel dr. Mangó Gabriella, az ismert háziorvos. Egyre többen jelentkeznek nála tipikus delta-variáns tünetekkel, miközben Covid-tesztjük negatív. A arról kérdezte a doktornőt, vajon mi lehet ez a fura kór?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Mangó Gabriella (Fotó: Mangó Gabriella)

„Nem nagyon tudjuk rá a magyarázatot, de tény, hogy emelkedik az ex-covidosok száma is, akiknél szintén többféle furcsa tünet észlelhető. Nincs tüdőgyulladás, viszont hasmenés, hányás, láz, köhögés gyakran jelentkezik a betegeknél. Ez azért is meglepő, mert már nem lehet szó nyári vírusokról, ami például lázat, hasmenést okozhat és nem beszélhetünk influenzáról sem, hiszen az is inkább az öt fok alatti időszakban terjed” – vélekedik a doktornő.

Hátha 01

Fotó: Pixabay.com

A szakember azt is elárulta, hogy a furcsa tünetekkel érkező páciensek részére is rendszerint tesztet kérnek, de gyakran az a tapasztalatuk, hogy az emberek különböző kifogásokkal lemondják a tesztelési időpontjukat. A háziorvos úgy véli, ennek a magyarázata az lehet, hogy az emberek belefásultak az immár másfél éve tartó pandémiába.

„Eltűnni látszik a saját magukért és másokért való felelősségvállalás. Pedig, ha nagy a baj, akkor már késő. Most kellene észnél lenni mindenkinek. Ez egy mindenki számára nehéz helyzet, de nem szabad elfelejteni, hogy a koronavírus sokszor a fiatalokra is és az oltottakra is veszélyes” – figyelmeztet Mangó Gabriella.

A doktornő szerint, ha úgy érzi valaki, hogy nagyobb biztonságban lenne a vírussal szemben, akkor zárt helyiségben nyugodtan viseljen maszkot, tartsa a másfél-két méteres távolságot és ügyeljen a kézhigiéniéra.

„Nem szabadna egymásra köhögni, nem kellene a köhögő, orrfolyásos gyerekeket iskolába, óvodába hordani. Fontos lenne a gyerekek oltása is. Elhiszem, hogy ettől sokan ódzkodnak, akkor viszont érdemes lenne maszkot viselni, zárt térben pedig tartani a távolságot és ügyelni a kézhigiéniára. Az egyéni felelősségvállalás még mindig lényeges, hiszen, ha másért nem, akkor magamért is meg kellene próbálni mindent megtenni azért, hogy elkerüljük a vírust. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy továbbra is van, aki belehal a koronavírus-fertőzés okozta betegségbe. El lehet bagatellizálni ezt a vírust, de szem előtt kell tartani, hogy az is meglehet, egyesek hónapokig produkálják majd a poszt-Covid tüneteit” – figyelmeztet a doktornő.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?