INSIDER

Futó Barnabás: Ideje konkrét személyeket meggyanúsítani a Pesti úti otthon ügyében

Konkrét lépéseket sürget a Pesti úti idősotthon ügyében dr. Futó Barnabás, az egyik ott elhunyt idős nő hozzátartozójának ügyvédje. Úgy véli, a Nemzeti Nyomozó Irodának be kellene kérnie a kormányhivatal legutóbbi vizsgálati anyagát, melyben több hiányosságra is fény derült az intézmény vezetésével kapcsolatban. Az ügyvéd szerint ebből az anyagból egyértelműen kiderülhet, hogy kik a felelősek az ott történtekért, és ezeket a személyeket éppen ideje lenne meggyanúsítani.
  • Szerző: Ripost

Kedd reggel egy újabb bizonyítási indítványt nyújtott be dr. Futó Barnabás a Nemzeti Nyomozó Iroda felé, melyben azt kéri: kérjék be a kormányhivatal nemrégiben elkészült vizsgálati anyagát, tegyék a nyomozás anyagává és adják át az ügyön dolgozó orvosszakértőnek is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Futó Barnabás ügyvéd (középen) Csüri Krisztiánnal és feleségével. A férfi édesanyja borzasztó állapotban hunyt el a Pesti úti idősotthonban. Fotó: Ripost

Bizonyosságot nyert, amit a már jóval korábban megírt: ez a vizsgálat ugyanis súlyos hiányosságokat tárt fel, megállapították, hogy valóban nagyon kevés ápoló dolgozik azóta is az intézményben – 109 helyett csak 60 (!!) –, a kormányhivatal ezért határozatban kötelezte a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot, hogy 90 napon belül gondoskodjon az ellátottak életét, testi épségét, egészségét súlyosan veszélyeztető ápolói-gondozói létszámhiány megszüntetéséről, valamint a megfelelő ellátás hiánya miatt – ellenkező döntésig – új ellátott nem vehető fel az intézménybe.

Fotó: Ripost

„Ha beveszik a nyomozati anyagba ezt a vizsgálati eredményt, akkor egyértelműen kiderül, hogy kik a felelősek az otthonban történtek miatt, és innentől már konkrét személyeket kellene meggyanúsítani, hiszen a BTK ide vonatkozó paragrafusait (gondatlan veszélyeztetés, gondozási kötelezettség elmulasztása) ez a vizsgálati anyag teljes mértékben alátámasztja” – mondta el az ügy kapcsán a -nak Futó Barnabás.

Az ügyvéd szerint egyébként ezek után helyt kellene adniuk a korábbi bizonyítási indítványának is, amelyben kérte dr. Müller Cecília tiszti főorvos és dr. Bodnár Attila, a Bajcsy kórház igazgatójának meghallgatását, hiszen mindkét személy tanúvallomása alátámasztaná a kormányhivatal vizsgálatának eredményét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?