INSIDER

Tényleg egy géntől függ, mennyire üt ki a vírus? Így látja Karikó Katalin

Egy friss tanulmány szerint egy gén hiányától tombolhat a vírus a szervezetben. Karikó Katalin is megszólalt a témában.
  • Szerző: Ripost

Bár van összefüggés az emberi gén és a vírus pusztítása között, ám Karikó Katalin szerint nem igazán tudni olyan jelenségről, ami megjósolta volna a koronavíus kimenetelét.

A magyar sajtóban is megjelent a Bécsi Orvostudományi Egyetem tanulmánya. Az egyetem virológiai központjának kutatócsoportja arra a megálapításra jutott, hogy a legnagyobb eséllyel azoknál alakul ki súlyos Covid-19, akiknél hiányzik vagy csak részben áll rendelkezésre az úgynevezett NKG2C receptor.

Ráadásul a neves Genetics in Medicine című tudományos folyóiratban publikált tanulmányukban a szerzők kimutatták, hogy akiket kórházban kellett kezelni Covid-19-cel, azoknál lényegesen nagyobb volt a valószínűsége annak a génváltozatnak, amely a receptorhiányt okozza, mint akiknél a betegség enyhébb lefolyású volt.

Karikó Katalin készséggel válaszolt (Photo by Handout / FAMILY HANDOUT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE – MANDATORY CREDIT „AFP PHOTO / Family Photo”/HANDOUT – NO MARKETING – NO ADVERTISING CAMPAIGNS – DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

A fentiek alapján kérdezték a gén és a vírus közötti kapcsolat okán Karikó Katalin biokémikust, akinek amerikai kollégájával közösen jegyzett szabadalmára épült a Pfizer-BioNTech és a Moderna koronavírus elleni vakcinájat. Vajon az ember géntérképe nélkül, esetleg más betegségek alapján lehet-e azonosítani azokat, akiknél fennállhat a fenti gén hiánya, s így nagyobb veszélyt jelenthet rájuk a koronavírus-fertőzés?

A szakember készséggel válaszolt:

„Eddigi információim szerint nem igazán lehet ezt tudni. Például akik súlyosan megbetegedtek a koronavírustól, nem tapasztalták azt, hogy gyakrabban szenvedtek volna más fertőző betegségektől. Az Rh/negatív emberek kevésbé betegszenek meg a koronától, de az influenza esetén meg éppen az Rh/negatívok járnak a legrosszabbul. Az itt leírtakon kívül 3 másik génnek a hibájáról kimutatták, hogy súlyosbítja a betegek helyzetét, de ott sem találtak olyan jelenséget, ami előre megjósolta volna a covidos betegség kimenetelét.” – írja a biokémikus.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?