INSIDER

Ezt mondta a miniszter a Gothár-ügyről

Ha a Színművészeti vezetéséből bárki tudott valamit Gothár Péter szexuális zaklatási ügyéről, de eltitkolta, akkor a minimum az, hogy le kell mondania – nyilatkozta az ATV-nek Palkovics László a Gothár-ügy kapcsán.
  • Szerző: ripost

Szerdán délelőtt elkezdődött Gothár Péter meghallgatása a Színház- és Filmművészeti Egyetem etikai bizottsága előtt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Gothár két hete elismerte, szexuálisan zaklatta a Katona József Színház legalább egy női alkalmazottját. Mint kiderült, az esetre több mint egy éve került sor, a színház vezetősége pedig egy alibi, belső vizsgálattal igyekezett pontot tenni a történet végére.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Csakhogy újabb és újabb részletek derültek ki a súlyos szexuális zaklatási ügyben, aminek következtében már nem lehetett olyan könnyen eltussolni a komoly botrányt. A nyomás következtében a Színművészeti kénytelen volt vizsgálatot indítani Gothár ügyében, amiben a fenntartó minisztérium által küldött képviselők is részt vesznek. Így minden adott ahhoz, hogy a közvélemény pontosabb képet kapjon arról, mit is követett el a Katona korábbi főrendezője, hány áldozata volt, és kik falaztak neki a Színművészeti vezetői közül – írja az Origo.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ATV-nek elmondta, a probléma szerinte alapvetően a színházban keletkezett.

„Az, hogy egy színház igazgatója, Máté Gábor már egy éve tud arról, hogy a színház egyik rendezője zaklatja az ottani kollégákat, és nem tesz semmit az ügyben, az nem helyes, nem elfogadható”

– jelentette ki a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy le kell-e mondania Upor Lászlónak, a következőket válaszolta:

„Ha az történt, amit a sajtóban olvastam, bár az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, ha bárki az egyetem vezetéséből tudott valamit, de eltitkolta, akkor ez a minimum. De akkor annak további következményei is vannak, ha valóban zaklatás történt az egyetemen, és annak vezetése valóban nem tett semmit, hogy ez ne folytatódjon. De ezt még nem tudjuk”

– ismételte meg a miniszter.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?