Létrehozva: 2020.12.01.

Gulyás Gergely: akár már holnap dönthetnek a karácsonyi szabályozásról

Jó lenne a családok számára a találkozásokat minél szélesebb körben lehetővé tenni – erről beszélt a karácsony kapcsán egy kérdésre válaszolva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés igazságügyi bizottságában tartott meghallgatásán kedden.

Hozzátette: a karácsonyi időszakra vonatkozó szabályokról szerdán vagy legkésőbb a jövő heti kormányülésen, december 9-én születik döntés.

Fotó: MTI

Személyes véleményem szerint nyomós érvek szólnak amellett, hogy a karácsonyi bő egyhetes időszakra speciális szabályok lépjenek életbe. Jó lenne a családok számára a találkozásokat minél szélesebb körben lehetővé tenni

– mondta a miniszter. A járvány második hullámának tetőzéséről a miniszter kérdésre válaszolva azt mondta: a szakértői becslések december eleje és január vége közé teszik. Harmadik hullám pedig remélhetőleg nem lesz, mert sikerül vakcinát szerezni – jegyezte meg.

 

4436 pozitív esetet tárt fel az országos ágazati tesztelés egy hét alatt, miközben összesen 181 506 tesztet végeztek el a tesztcsapatok a bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozók körében. A pozitivitási arány 2,44 százalék, ami hasonló a szlovákiaihoz – hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján.

Az elmúlt héten lezárult a célzott csoportos tesztelés első köre – mondta György István területi közigazgatásért felelős államtitkár a keddi tájékoztatón. Hozzátette, a teszt önkéntes volt, de nagyobb részvételi arányra számítottak. 181 ezer dolgozó teszteltette magát. A gyorsteszteléseken kivizsgáltak alig 2,44 százaléka bizonyult koronavírusosnak. A bölcsődei dolgozók vettek részt a legtöbben a tesztelésen. Közülük alig 2 százalék bizonyult pozitívnak. A szociális intézményekben közel 24 ezer dolgozót teszteltek, a pozitív esetek pedig a 4 százalékot sem érték el – emelte ki. Akik pozitívnak bizonyultak, kötelességük volt jelezni azt a háziorvosuknak, és mihamarabb elhagyniuk az intézményt. Munkájukhoz csak akkor térhetnek vissza, ha bemutatnak három negatív koronavírustesztet- mondta az államtitkár.

Több álhírt is cáfoltak

A napokban megjelentek olyan hírek, hogy akik nem vettek részt a tesztelésen, azok nevét feljegyezték, és a következő időszakban különböző retorzióra számíthatnak. Ez egy álhír! Akik nem vettek részt az önkéntes tesztelésben, azok semmilyen hátrányban nem részesülnek - jelentette ki György István, aki elmondta, hogy a célzott tesztelés második fázisa is elkezdődött, melynek során az államigazgatásban részt vevők és az ügyfélszolgálatban dolgozók tesztelését végzik el. Hozzátette, az is álhír, hogy azoknak, akik részt kívántak venni a tesztelésen, órákat kellett étlen, szomjan várakozniuk, hogy rájuk kerüljön a sor. A tesztelést végző csapatok órákkal előbb értesítették az intézményeket arról, pontosan mikor érkeznek, így időben fel tudtak készülni. Az államtitkár megköszönte mindazoknak az erőfeszítését, fáradozásait, akik részt vettek a célzott, csoportos tesztelésen.

Új gyorstesztet vizsgálnak

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, a tesztelési eredmények a koronavirus.gov.hu kormányzati weboldalon is elérhetők lesznek. Hozzátette, a tesztelések egy részét PCR a másik felét antigénalapú gyorstesztekkel végezték el. Míg az első hullám elején csak PCR-teszteket végeztek, a második hullám idején sokkal több antigénalapú gyorstesztet végeznek el, mivel ezek sokkal gyorsabban kimutatják az eredményt. 3951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 221 073 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 154 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 4977 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 64 802 fő, az aktív fertőzöttek száma 151 294 fő. Az aktív fertőzöttek 20 százaléka, a halottak 23 százaléka, a gyógyultak 25 százaléka budapesti. 7884 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette Müller Cecília. Az elmúlt időszakban tájékoztatást kaptak olyan gyorstesztről is, ami az influenzát különíti el a koronavírustól. Ezekről a tesztekről egyelőre csak információt gyűjtenek, hogy kiderítsék, mennyire hatékony. Ha ténylegesen használhatónak bizonyul, akkor a koronavírus elleni harcban Magyarországon is alkalmazni fogják a közeljövőben ezt a fajta gyorstesztet. - mondta a tisztifőorvos. A 48. heti szennyvízminták eredményei alapján Miskolcon csökkent, Szombathelyen viszont nőtt a koronavírus szennyvízben kimutatott örökítőanyaga. Hamarosan megjelenik a weboldal (vakcinainfo.gov.hu), ahol jelezni lehet az igényt a koronavírus elleni vakcinára – mondta Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva.

Négy üzletet zártak be

Kiss Róbert rendőr alezredes a rendőrség legfrissebb adatait közölte:
  • 233 esetben intézkedtek a rendőrök, mert nem viselték, vagy nem megfelelően viselték a maszkot.
  • 2 személlyel szemben intézkedtek, mivel a tömegközlekedésen nem viseltek maszkot.
  • 4 üzlet bezárásáról hoztak döntést a rendőrök, mert azok nem tartották be a járványügyi adatokat.
  • 18 778 esetben ellenőrizték a hatósági házi karantént.
  • 6179 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt napon.

Lehet gyűjtéseket szervezni

Semmi sem akadályozza a jótékonysági gyűjtéseket, aki gyűjt, viseljen kesztyűt, ha leveszi, szappannal, alaposan, gyakran mosson kezet, használjon kézfertőtlenítőt. A holmikat tároljuk 48 óráig! Ezt követően nyugodtan csomagolhatók a dolgok és továbbíthatók – mondta kérdésre Müller Cecília.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mutatjuk az idei CPAC Hungary legfontosabb felszólalóit

origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

mandiner.hu

Az utcán szúrtak le egy nőt Szentesen, hajtóvadászat indult a tettes ellen

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

magyarnemzet.hu

Váratlan helyen csapott össze az amerikai csúcsfegyver az orosz védelemmel

origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

mindmegette.hu

Kokaint találtak a népszerű diszkontlánc üzleteiben, gépfegyveres rendőrök szálltak ki a helyszínre

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság

INSIDER

Rettegnek a szülők Nyíregyházán, már a játszótérre sem merik levinni a gyermekeiket

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.