INSIDER

Gulyás Gergely: Brüsszelnek le kell állítania a migránskártyaprogramot

A Miniszterelnökséget vezető miniszter több fontos dolgot bejelentett a Kormányinfón. Beszélt a közelgő EP-választások tétjéről, a falusi csokról, a szlovák "himnusztörvényről" és kitért a ferihegyi reptéren uralkodó állapotokra is...
  • Szerző: RIPOST

A miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján kiemelte: aggasztó, hogy terroristák juthatnak migránskártyához, és elfogadhatatlan, hogy az EU, illetve az ENSZ pénzzel segíti az Európában tartózkodásukat. A kormánynak információi vannak arról, hogy létezik a migránskaraván veszélye. Nem tudni, hogy ez valósággá válik-e, de ha igen, a magyar határvédelem felkészült, és képes megvédeni az országot.

Azért kell küzdeni az európai parlamenti kampányban, hogy olyan eredmény szülessen, amely azt a világos üzenetet hordozza, hogy az európai, illetve a magyar polgárok bevándorlásellenes bizottságot szeretnének

 

- mutatott rá.

A magyar gazdaság stabil

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az aggodalomra okot adó európai gazdasági adatok ellenére a magyar gazdaság alapjai stabilak, és a gazdasági növekedés tartalékai biztosítottak. Gulyás Gergely közölte: bár tapasztalható megtorpanás a világgazdaságban, a magyar gazdaságnak vannak növekedési tartalékai, így a gazdasági válság elkerülhető, illetve Magyarország ebből kimaradhat. A magyar gazdaság egyelőre dinamikusan nő – tette hozzá.

Indul a falusi csok

Július 1-jétől indul a falusi csok, a kormány legutóbbi ülésén döntött a támogatás részletszabályairól – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely tájékoztatása szerint összesen 2486 települést érint a program, amely a tanyákra teljes egészében kiterjed. A falusi csoktól azt várják – mondta a miniszter –, hogy segítse a vidék népességmegtartó erejét, hogy ne néptelenedjenek el a falvak.

Segítség az aszálykárosult gazdáknak

Az elmúlt időszak csapadékszegény időjárása miatt a termelők idén eddig mintegy 550 aszálykárt jelentettek be körülbelül 24 ezer hektárnyi területre. A gazdáknak az Agrárminisztérium által kifejlesztett agrárkárenyhítési rendszer nyújt segítséget – közölte Gulyás Gergely. Hangsúlyozta, az agrártárca felkészült arra, hogy mindent megtegyen a kárenyhítés érdekében.

Elfogadhatatlan a szlovák himnusztörvény

Gulyás szólt a szlovákiai törvényről, amely megnehezíti a jövőben más országok himnuszainak eléneklését nyilvános helyen: ezt a miniszter elfogadhatatlannak tartja, és erről a külügyminisztérium hamarosan nyilvánosan is közli állásfoglalását.

Nem volna helye a szovjet emlékműnek

Felszabadulás vagy megszállás volt, hogy a szovjet hadsereg kiszorította a németeket a második világháborúban?

Az alkotmányos álláspont egyértelmű: Magyarország 1944. március 19-én elvesztette szuverenitását, és ez 1990. május 2-áig, a szabadon választott magyar parlament megalakulásáig nem állt helyre. Egyik megszállás követte a másikat.

 

Nem volna helye az elesett szovjet katonáknak emléket állító obeliszknek a Szabadság téren. Ha dönthetnénk, hogy ott legyen az emlékmű, vagy ne legyen, akkor ne legyen ott. Ennek eltávolítása azonban lehetetlen az orosz fél beleegyezése nélkül – tette világossá Gulyás.

Állatokat sem lehetne tartani a ferihegyi terminálokon

„Kevés érdeme és sok történelmi bűne van a szocialista kormánynak. A repülőtér 2005-ös értékesítése a legnagyobb bűnök közé tartozik” – mondta Gulyás. Visszavásárolni most drága lenne, így nincsen tervben. Ugyanakkor „a kormány elégedetlen azzal, ahogy a Budapest Airport a repülőteret működteti.

A fapados gépeknél olyan terminált használnak, ahol nyári meleg időszakában az állategészségügyi szabályok szerint állatokat sem lehetne tartani.

 

Ehhez képest onnan embereket indítanak.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?