INSIDER

Gulyás Gergely elárulta, mikor lehet a népszavazás

Itt vannak a kormány legfrissebb döntései a koronavírus-járvány kapcsán.
  • Szerző: Ripost

A szokásostól eltérő időpontban jelentkezett Gulyás Gergely a kormányinfóval. Ráadásul ezúttal egyedül, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő asszony nélkül.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: Brüsszel általános támadást indított a gyermekvédelmi törvény ellen. A népszavazás éppen ezért alkalmas arra, hogy hazánk pozícióját megerősítse.

Gulyás Gergely (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

„Legutóbb a migráció ügyében is a 2016-os népszavazással meg lehetett akadályozni a kötelező kvóták meghatározását. Most is az egyetlen eszköz, ha a magyar nép foglal állást” – mondta Gulyás Gergely.

A legdemokratikusabb eljárás a népszavazás – mondta a miniszter. 1989 óta kiemelt kérdésekben a népszavazás rendkívül fontos volt.

Legkésőbb idén év végén, vagy éppen az év elején meg lehet tartani a népszavazást – mondta Gulyás.

A kormány folyamatosan tárgyal az európai bizottsággal a helyreállítási alapról. A kormány úgy döntött, a pályázatokat kiírja, és ki is fogja fizetni.

Újabb 14 delta variánssal fertőzöttet azonosítottak hazánkban, továbbá egy gamma variánst (brazil változat) a magyarországi fertőzöttek között. Eddig összesen 23 esetben mutattak ki a delta mutációt és két főnél a gamma variánst.

A szakemberek véleménye szerint a delta variáns terjedése sokszorosan gyorsabb és agresszívebb, mint a korábbiak. Ez ellen az oltás a hatékony védelem, ezért oltassa be magát mindenki. Augusztus elsejétől fel lehet venni a harmadik oltást is.

A negyedik hullám kapcsán közölte: a helyzetet már most is komolyan kell venni, több európai országban robbanás szerűen nő a megbetegedések száma. A magasabb átoltottság miatt nálunk ez jöhet később, lehet lassabb, és lehet alacsonyabban a csúcsa, de nem fogjuk tudni elkerülni.

A kormány időközben benyújtotta a gyermekvédelmi népszavazás kérdéseit.

A népszavazás kérdései a következők lesznek:

  1. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  2. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  3. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?
  4. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  5. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Kudarcra ítélt baloldali terv

Nem meglepő módon a baloldal rögtön a gyermekeket védő népszavazás ellen támadt. Mindegyik baloldali párt bejelentette, hogy nem támogatják a kezdeményezést, és mindent elkövetnek annak megakadályozására. Van egy hírünk a számukra: ez törvényes keretek között nem fog menni.

A kormány még szerdán adta be a kérdéseit a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A testületnek szerdától számítva 60 napja van arra, hogy döntsön a kérdésekről. A választási bizottság döntése ellen természetesen bárki fellebbezhet, és ezt követően a bíróság dönt majd arról, hogy mely kérdésekben írhatja ki az Országgyűlés a népszavazást.

Ezt követően az Országgyűlésnek harminc napon belül kell döntenie, hogy helyt ad-e a kezdeményezésnek. Az Országgyűlésben pedig jelenleg a baloldali erők kisebbségben vannak.

Az Országgyűlés döntése után ismételten lehet fellebbezni és ezt követően várhatóan a Kúria hoz majd határozatot a népszavazási kérdésekről. Jól látszik tehát, hogy a népszavazás ügyében a jobboldali többségű Országgyűlésnek és várhatóan majd a bíróságoknak lesz szerepük, a baloldali pártoknak nem.

Fontos változás, hogy szerdán egy kormányrendelet-módosítással arról is döntés született, hogy a veszélyhelyzet megszűnése előtt is lehet országos népszavazást kezdeményezni. Magyarországon minden népszavazás ügydöntő, tehát az Országgyűlésnek az érvényes és eredményes népszavazási döntést végre kell hajtania, vagyis a feltett kérdésre adott válasznak megfelelő tartalmú törvényt kell alkotnia. Ennek a népszavazás napjától számított 180 napon belül kell megtörténnie.

Nemcsak abban a kérdésben tartható népszavazás, amit az Országgyűlés törvényben ténylegesen szabályoz, hanem abban is, amit szabályozhatna: mindenről lehet népszavazást tartani, amit az alaptörvény nem delegál kifejezetten más szerv hatáskörébe.

Mindezek alapján tehát a baloldal nem tudja megakadályozni a gyermekvédelmi népszavazást, és nyíltan állást kell foglalniuk, hogy a gyermekek védelme, vagy pedig az LMBTQ-propaganda mellett állnak-e.

„Elválik a víz a májtól”

A miniszterelnök által bejelentett népszavazási kezdeményezés azért előremutató, mert egy megelőző csapást jelenthet az egész világon jelen lévő ideológiai harcban

– jelentette ki Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ szerdai sajtótájékoztatóján. A központ igazgatója szerint Magyarországon fel lehet mutatni egy „stop-gender” táblát, amely egyben azt is üzeni, hogy hazánkban nem következhet be az, ami Nyugat-Európában már megtörtént.

Szánthó Miklós szerint hazai politikai viszonylatban a népszavazás során „elválik majd a víz a májtól”, hiszen minden egyes pártnak el kell majd döntenie, hogyan viszonyul ehhez a kérdéshez. Most majd kiderül, hogy kik állnak a gyermekek védelme mellett, és kik áldoznák fel a gyermekek egészséges fejlődését - jelentette ki Szánthó Miklós, aki egyben mindenkit arra buzdít, hogy szavazzon a genderideológia ellen, mondjon nemet az ideológiai alapú genderérzékenyítésre.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?