Létrehozva: 2020.11.12.

Gulyás Gergely: ha most kitartunk 30 napig, akkor könnyebb időszak következhet

November 12-én is megtartotta a kormányinfót Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely. Íme, a legújabb bejelentések.

A súlyosbodó járványhelyzet miatt ismét újságírók személyes jelenléte nélkül tartották meg a kormányinfót.

„Köszönet az embereknek, hogy betartják a szabályokat” – mondta először is Gulyás Gergely miniszterelnök a Miniszterelnökség vezetője.

„Magyar egészségügy felkészült a hatékony védekezésre. Kórházi ágyak és intenzív ellátás terén jól állunk. A védekezéshez szükséges eszközök rendelkezésre állnak” – hangsúlyozta.

Budapest, 2020. október 1.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. október 1-jén.
MTI/Illyés Tibor

A szigorított szabályokkal kapcsolatban hozzátette: lényegesen alacsonyabb volt a magyar fertőzött szám, mint az osztrák, amikor ugyanazokat az intézkedéseket bevezették. A koronavírus-járvány második hulláma súlyosabb az elsőnél, de az ország és a magyar egészségügy lényegesen felkészültebben áll szemben a vírus jelentette kihívással. Ha betartjuk a szabályokat, a 30 nap leteltével könnyebb időszak jöhet.

„Egy rendkívüli helyzetben vagyunk, és 30 éve most kellett másodjára rendkívüli jogrendet hirdetni” – mondta Gulyás.

A kormány átállt a heti ülésezésre, és külön akciócsoport alakult a rendkívüli jogrendi működésre. A munkavégzést nem korlátozzák a rendkívüli intézkedéseket. Így az Országgyűlésnek is dolgoznia kell, és rendes törvényalkotási munkát kell végezni, akárcsak a tavaszi járványhelyzet idején.

A választójogi törvényt azért módosítanák, mert visszaélésre ad lehetőséget a kamupártok esetében. A szabályokat január elsejéig lehet módosítani, ezért nyújtották be most a javaslatot. A most benyújtott kérvény alapján azok a pártok szerepelhetnének az országos listán, amelyek a 106 körzetből 50-ben tudnak jelöltet állítani.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Újságírói kérdésekre kifejtették

Minden oktatási intézmény dolgozóját le fogják tesztelni koronavírusra, természetesen az egyházi iskolákét is. Jelenleg Magyarországnak egyetlen vakcinára van szerződése, az AstraZeneca gyártó leendő termékéből 6,5 milliót kötött le. De emellett minden lehetséges oltóanyagból megpróbálnak szerezni, amik megfelelnek az uniós és a magyar szabályozásnak, valamint átesett már a teszteken. Az oltás minden esetben önkéntes és ingyenes lesz. Továbbá szeretnék lehetővé tenni, hogy licenc birtokában Magyarországon is lehessen gyártani majd vakcinát.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy nem lehet korlátozni azt a jogot, hogy valaki lemondjon az őt érintő választási titkosság jogról. Szerinte mindenki szabadon rendelkezhet arról, hogy nyilvánosságra hozza a szavazatát.

A boltok bezárása kapcsán kifejtette, a lényeg a helyben fogyasztás megszüntetése. A hajléktalanszállóknak ki kell olyan helyet alakítaniuk, ahol el tudják majd helyezni azokat is, akik még nem estek át tesztelésen.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, hogy hamarosan az örökbefogadás változik Magyarországon: gyorsítják és egyszerűsítik az eljárást. Azt is elmondta, hogy nem igaz, hogy csak párok fogadhatnak örökbe, az viszont igaz, hogy egyedülálló személyek csak miniszteri engedéllyel tehetik majd meg ezt.

Hamarosan döntés születik az ingyenes internet lehetőségéről a digitális oktatásban résztvevők számára.

Egész Európában felszálló ágban van a járvány, egyre nő a fertőzöttek, a kórházi betegek és a halottak száma. Az EU nagy részén súlyosabb a helyzet, mint Magyarországon. Hazánk az egymillió főre vetített adatok szerint a fertőzöttek számában a 10. helyen, a halottak számában a 15. helyen áll az EU-ban – közölte a kormányzati tájékoztató oldal.

Az egyes országok járványhelyzetét a járványadatok átfogó összehasonlításával és a legszélesebb intervallumban érdemes értékelni, hiszen a napi adatok összehasonlítása sok esetben nehéz, mert a különböző országok hatóságai adatközlési szokása eltérő. Fertőzöttek terén továbbra is a 10. legjobb helyen állunk, az uniós átlag továbbra is másfélszerese a magyar adatnak. 16 másik EU-tagállam előz meg minket az egymillió főre vetített fertőzöttek számában: Belgium, Csehország, Luxemburg, Spanyolország, Franciaország, Hollandia, Szlovénia, Ausztria, Portugália, Horvátország, Olaszország, Románia, Svédország, Lengyelország, Málta, Szlovákia, Írország – áll a közlésben. Az egyes országok más-más módszertant használnak a koronavírus miatt meghalt betegek adatainak közlésében. Fontos tudni, hogy Magyarország az egyik legátláthatóbb és legnyíltabb adatközlést folytatja, hiszen minden olyan halottat közöl, aki igazolt koronavírus-fertőzött volt, még akkor is, ha a közvetlen halálok nem a vírusfertőzés, hanem valamilyen meglévő alapbetegség. A járvány kezdete óta a mai napig 2784 halottat regisztráltak koronavírus-fertőzéssel, többségük idős, krónikus beteg, átlagéletkoruk 76 év. Az eddigi elemzések szerint a halottak mindössze 7%-ánál nem tudni meglévő társbetegségről. A magyar kórházak automatikusan jelentik, ha koronavírus-fertőzött halt meg náluk, ennek köszönhetően a halottak adatközlése nagyjából naprakész, a halottak adatai – az adatok visszaellenőrzése után – 24-48 órán belül megjelennek a hivatalos statisztikában. Ez sok európai országban nincs így, például Spanyolországban a mai napig előfordul, hogy még most is közölnek sok tavasszal elhunytat. Magyarország az 1 millió főre jutó halottak számában az uniós középmezőnyben van, a 15-dik legjobb az EU-ban. A magyar halottak aránya nagyjából az uniós átlag fele. Belgiumban, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Svédországban, Csehországban, Hollandiában, Romániában, Írországban, Luxemburgban, Szlovéniában és Portugáliában is rosszabb a helyzet – összegzi a koronavirus.gov.hu oldal.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlai Dominik Curtisszel töltötte az éjszakát

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

Megdöbbentő, babahírt közölt máris a Házasság első látásra párja

mandiner.hu

Meghan Markle felkereste Katalin hercegnét, a súlyos betegség megváltoztathatja a családi viszonyokat

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

magyarnemzet.hu

Viszonya lehetett a játékosával, menesztették az angol klub edzőjét

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

10 tuti húsvéti sütemény, aminek a locsolók is elkérik a receptjét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő adat érkezett a magyar születésszámról

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Hosszú lesz a húsvét: íme néhány programötlet, ha unatkoznál

INSIDER

„Az életem értelme veszik el” – kilátástalan helyzetbe került az Eltűntkereső Laci

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó