Létrehozva: 2021.07.14.

Gulyás Gergely: „Karácsony álhíreket terjeszt, de lebukott”

A miniszterelnökséget vezető miniszter komoly kutatással cáfolja a főpolgármester szavait. Gulyás Gergely kijelentette: Karácsony álhíreket terjeszt.

„Karácsony álhíreket terjeszt, de lebukott” – írta Facebook-oldalán Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter.

Karácsony Gergely
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Gulyás Gergely a következőket írta közösségi oldalán:

„A SOTE kutatása egyértelműen igazolja, hogy valamennyi Magyarországon engedélyezett vakcina 96%-nál nagyobb hatékonysággal nyújt védettséget a koronavírus ellen. A főpolgármester hazugságai lelepleződtek. Karácsony Gergelynek a Gyurcsány Ferenc kegyeiért folyó harcban semmi nem drága. Politikai célból hetek óta kelt minden alap nélkül félelmet azokban a magyar emberekben, akiket kínai vakcinával oltottak be.”

Princz János háziorvos beolt egy nőt a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának második adagjával pécsi rendelőjébenbr /> Fotó: MTI/Kiss Dániel

Majd így folytatja a miniszterelnökséget vezető miniszter:

„Mostanra egyértelműen kiderült: a főváros által alkalmazott 'vizsgálat' csak az emberek becsapására alkalmas, a védettség felmérésére nem. A SOTE kutatása igazolja, hogy a Karácsony Gergely által a védettség hiányával megtévesztett emberek 88 százaléka is védett. Összességében valamennyi Magyarországon engedélyezett vakcina, így Sinopharm vakcinája is 96%-nál nagyobb hatékonysággal nyújt védettséget a koronavírus ellen.”

Végül Gulyás Gergely, miután részletezi, mire alapozza kijelentését, miszerint Karácsony álhíreket terjeszt, így összegez:

„A főpolgármester kevesebb mint két év alatt a fővárosban Európa legnagyobb közlekedési dugóit állította elő, aggasztó a köztisztasági helyzet, Budapestet újra elárasztották a hajléktalanok. Karácsony Gergely ahelyett, hogy a saját maga által okozott problémákra keresne megoldást, a beoltott és védett emberekben igyekszik félelmet kelteni, hogy ezzel is a kormányt rágalmazhassa. A főpolgármester bocsánatkéréssel tartozik.”

A Semmelweis Egyetem jelenti: Mennyire hatásosak az egyes vakcinák?

Mintegy 1200 jelentkezőnél került sor a Semmelweis Egyetemen június 15-én meghirdetett térítésmentes koronavírus ellenanyagszint-vizsgálatra, melynek kapcsán mind az öt, Magyarországon használt vakcina hatására létrejött ellenanyagszintet vizsgálta az egyetem laboratóriuma.
Az esetek 88 százalékában pozitív eredményt adott a Roche cég SARS-CoV–2 vírus S protein RBD doménnal – vagyis a vírus terjedéséért felelős fehérjével – szembeni antitestek kimutatására szolgáló tesztje azoknál, akik egy korábbi antitestvizsgálat negatív eredményével érkeztek az egyetemre. A pozitív eredmények aránya alapján mind az öt kétdózisú vakcina hatásosan ki tudja váltani az ellenanyag-termelést – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján.
Egy vakcina hatásossága azt jelenti, hogy az adott készítmény milyen százalékban tudja megakadályozni az oltott személy megbetegedését, esetleges súlyos szövődményeit. Az eredmény azonban nemcsak a készítményektől függ, azt több más tényező is befolyásolja, például az életkor, krónikus alapbetegség, az oltás beadásának módja vagy a beadás óta eltelt idő, illetve a korábban történt fertőzés.

A WHO akkor tart hatásosnak egy vakcinát, ha a klinikai vizsgálatok különböző fázisaiban bebizonyosodik, hogy az minimum 50-60 százalékos hatékonysággal működik. A gyártók adatai szerint ennek a kritériumnak mindegyik, hazánkban alkalmazott, koronavírus elleni készítmény megfelel.

Bár számos egészségszakmai szervezet, a többi között az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA), vagy az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szakmai állásfoglalása egyértelműen nem javasolja a koronavírus ellenes oltások után ellenanyag szint méréssel vizsgálni a védettséget és erre vonatkozó következtetéseket levonni, mégis tény, hogy sokan elvégeztetik a vizsgálatot és a laboratóriumok – a legváltozatosabb teszteket alkalmazva – kiszolgálják az igényeket. Ez a folyamat felgyorsult az otthon elvégezhető tesztek piaci megjelenésével, megjegyezve, hogy a tesztek érzékenysége és pontossága különböző .
Az orvostudomány és így a Semmelweis Egyetem szerepe egy világjárvány idején nem merül ki a betegek ellátásában, feladata az is, hogy minden, a betegség terjedésével, megelőzésével, védettséggel kapcsolatos kérdésre megpróbáljon választ találni. A közvéleményt az oltások hatására kialakult ellenanyagszint rendkívüli módon foglalkoztatja, az eltérő érzékenységű ellenanyag tesztek bizonytalanságérzést okozhatnak, ezért tartotta fontosnak az egyetem, hogy egy egységes eljárással és ennek köszönhetően egymással összehasonlítható eredményekkel is megvizsgálja a kérdést.
A Semmelweis Egyetem 1195 vérvételt végzett el a vizsgálat során, olyan személyeknél, akiknek volt megelőző negatív teszteredménye. A vizsgálat eredménye, hogy a korábban negatívnak mért személyek 88%-a az egyetem mérésében pozitívnak mutatkozott, azaz van kimutatható és elegendő szintű vírus ellenes ellenanyaga.
Kétdózisú vakcinákkal végzett klinikai vizsgálatok során, a második oltás után a következő értékeket tapasztalták a klinikai vizsgálatok során a tavaly megjelent SARS-CoV–2 vírus okozta Covid–19 esetében: a Pfizer–BioNTech vakcinája (Comirnaty) 95 százalékos, a Moderna készítménye 94,5 százalékos, az Oxford–AstraZeneca készítménye (a 12 hetes oltási séma alkalmazásával) 82 százalékos, az orosz Gamaleja készítménye (Szputnyik V) 97,6 százalékos, a kínai Sinopharm vállalat oltása pedig átlagosan 79,4 százalékos hatékonyságú.

Az elérhető maximális védettség átlagosan a vakcinák mindkét dózisának beadását követő két-három hétben alakul ki.

Ezek az adatok az újabb mutánsok esetében egyelőre nem ismertek. A Semmelweis Egyetem 1195 vérvételt végzett el a vizsgálat során, olyan személyeknél, akiknek volt megelőző negatív teszteredménye. A vizsgálat eredménye, hogy a korábban negatívnak mért személyek 88 százaléka az egyetem mérésében pozitívnak mutatkozott, azaz van kimutatható és elegendő szintű vírus ellenes ellenanyaga. Az eddigi mérések számait az alábbiakban foglalta össze az egyetem:
oltóanyag Volt korábban negatív ellenanyag tesztje Semmelweis Egyetemen is negatívnak mértük Pozitívak aránya(megfelelő ellenanyag szint kimutatható)
Sinopharm 881 143 84%
Pfizer 109 3 97%
Moderna 16 1 94%
AstraZeneca 69 2 97%
Sputnik-V 120 0 100%
ÖSSZESEN 1195 149 88%
  A Semmelweis Egyetem Covid–9 elleni oltásban részesült személyeken végzett ellenanyag-vizsgálatának eredménye védőoltás és életkor szerint:
oltóanyag életkor Volt korábban negatív ellenanyag tesztje Semmelweis Egyetemen is negatívnak mértük Pozitívak aránya(megfelelő ellenanyag szintje van)
Sinopharm -60 106 7 93%
60+ 775 136 82%
összesen 881 143 84%
Pfizer -60 69 0 100%
60+ 40 3 93%
összesen 109 3 97%
Moderna -60 11 1 91%
60+ 5 0 100%
összesen 16 1 94%
AstraZeneca -60 57 2 96%
60+ 12 0 100%
összesen 69 2 97%
Sputnik-V -60 78 0 100%
60+ 42 0 100%
összesen 120 0 100%
Összesen -60 321 10 97%
60+ 874 139 84%
összesen 1195 149 88%
 

Ezek az eredmények messzemenően igazolják a hazánkban használt vakcinák hatékonyságát. A vizsgálatnak ugyanakkor üzenete van a be nem oltottak számára is.

Azt üzeni ugyanis, hogy saját és környezete egészségének megóvása érdekében mihamarabb oltassák be magukat, hogy néhány héten belül ők is rendelkezhessenek a koronavírus és szövődményei elleni védettséggel. A legfontosabb üzenet, hogy a hazánkban használt vakcinák megfelelő ellenanyag-választ váltanak ki és hatékonyak, az oltásnál pedig nincs fontosabb és eredményesebb védekezés.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ha olcsón akarja megúszni a nagy bevásárlást, ezt feltétlen olvassa el

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

metropol.hu

Ördög Nóri vállalhatatlan videót osztott meg

ripost.hu

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

hirtv.hu

Háború Ukrajnában: Feloszlatta a kárpátaljai kényszersorozás elleni tüntetést az ukrán hatóság + videó

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

ripost.hu

Az eget kémlelte a nyugdíjas a Pilisben, aztán leesett az álla

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

ripost.hu

Kőgazdag Szandi: Papaszita ne pazarolja rám az idejét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte

INSIDER

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár