Létrehozva: 2020.12.10.

Gulyás Gergely: péntektől levelet kapnak a nyugdíjasok a vakcinaregisztrációról

Elkezdik kipostázni azokat a leveleket, amelyben a nyugdíjasok figyelmét felhívják a koronavírus elleni oltásra való regisztrációra – emelte ki Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

Koronavírus

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón elmondta: most úgy tűnik, csökken a koronavírus-fertőzöttek száma, és abban bíznak, hogy ez már tetőzés. Ennek ellenére kiemelte: szilveszterkor sem enyhítenek a korlátozásokon.

Budapest, 2020. október 22.
MTI/Balogh Zoltán

Hangsúlyozta: mindent megtesz az ország, hogy valahonnan vakcinához jusson a világból. Mind nyugaton, mind keleten vannak olyan fejlemények, hogy az év végén, jövő év elején érkezhet oltóanyag, melynek kapcsán kiemelte: mindenki maga dönthet, hogy felveszi-e, de a kormány mindenképpen amellett fog kampányolni, hogy minél többen oltassák be magukat.

Vakcinák

A vakcinák kapcsán kiemelte: hazánk részt vehet az orosz oltóanyag tesztelésének 3. fázisában, és természetesen a magyar hatóságok az összes vakcinát meg fogják vizsgálni és csak akkor engedik a használatukat, ha azok teljesen biztonságosak.

Azt is elmondta: péntektől kapják meg a nyugdíjasok azokat a leveleket, amiben lehet regisztrálni a vakcinára – mondta a miniszter. Gulyás szólt arról is, hogy az állam a vakcinainfo.gov.hu oldalt azért használja, hogy összegyűjtse az igényeket, ugyanakkor nem gyűjt semmilyen egyéb adatot.

Fotó: Pixabay.com

Egészségügyi ellátórendszer

Az egészségügyi ellátórendszer kapcsán Gulyás Gergely elmondta, hogy az még bírja a terhelést, de fontos, hogy ez így maradjon, ezért nem enyhítenek a szabályokon. Hozzátette: eddig a járvány alatt mintegy 500 milliárdos forrást invesztáltak bele.

Fotó: MTI

Uniós csúcs

Az uniós csúcs kapcsán a miniszter elmondta: megszületett egy megállapodás, és minden esély megvan arra, hogy ezt a győzelmet elkönyvelhessük. Kiemelte: nincs az a pénz, amiért Magyarország hajlandó lenne 34 millió migránst „vendégül látni”.

Kispesti korrupció

Szóba kerültek a kispesti korrupciós ügyek is: ezek kapcsán Gulyás Gergely kiemelte: a kormánynak ezekre nincs ráhatása, de azt is hangsúlyozta: „jól látható bizonyítékok után joggal várja el mindenki a vádemelést és az ítéletet”.

Bértámogatás

A miniszter kérdésre kiemelte: mindenki hozzájuthat a 100 százalékos táppénzhez. 34 ezren igényelték eddig a bértámogatást a vendég- és szálláshelyek esetében. Ha szükséges, akkor lehet egyszerűsíteni az űrlapokon. Mint mondta: 2016-2022 között két és félszeres növekedés lesz az ápolói jövedelmeknél, ez teljesen indokolt volt. Azt is kiemelte: a kormány egyik újabb döntése szerint az önkormányzatok nem emelhetnek adókat. Végül kitért rá, hogy a KATA szabályai nem változnak.

Elképzelhető, hogy megszüntetik a vásárlási idősávot, és ezzel egy időben négyzetmétertől függően szabályozhatják az üzletekben egyszerre tartózkodók létszámát. Az innovációs szaktárca jelezte, hogy zajlanak az egyeztetések a kereskedelmi szervezetek javaslatairól – írta a Magyar Nemzet.

Az Idősek Tanácsa is támogatja az időseknek fenntartott vásárlási idősáv felfüggesztését legalább a hétvégére, de akár a teljes karácsonyi időszakra. Mindemellett úgy tudja a Magyar Nemzet, hogy a létszámkorlátozásról szóló javaslat is egységes támogatást élvezhet, főként, ha azt az idősáv kiváltásával együtt vezetik be. Akárcsak az innovációs szaktárca, Gulyás Gergely miniszter is jelezte, hogy zajlanak az egyeztetések a kereskedelmi szervezetek azon igényéről, amely a létszámot korlátozza, ahogy az idősáv eltörlését is javasolják az ágazati szereplők, mivel fokozódik az év végi tömeg a boltokban, így az egész nap folyamán vásárló idősebb vevők biztonsága lehet kevésbé megerősített. Egy terv szerint arról is dönthetnek, hogy teljesen felfüggesztik az idősávot, ami azzal járna, hogy megszűnne a délelőtti időkorlát, de a 65 év felettiek szabad vásárlási joga megmaradna, egy másik elképzelés szerint viszont csak az ezüst- és az aranyvasárnapi hétvégéken függesztenék fel az idősávot. A létszámkorlátot a tavaszi hullám idején már több nagy áruházlánc önként is alkalmazta, ami azzal járt, hogy az üzlet bejáratánál a biztonsági őr, áruházi alkalmazott közreműködésével szabályozta a belépő vásárlók számát, akkor még jogszabályi felhatalmazás nélkül, a vásárlók együttműködésére alapozva. Emellett például a nyitáskor kihelyezett kosarak, bevásárlókocsik számát szabták meg az alapján, hányan férnek el a védőtávolságok betartásával az üzletben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Telegdy-Kapás Boglárka teljesen összeomlott

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

metropol.hu

Közleményt adtak ki a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

magyarnemzet.hu

Az iskolások harmadát érinti egy különleges egészségügyi probléma

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Bilincsben vitték el: botrányos, mire vetemedett a magyar nő az autópályán

INSIDER

Kocsis Máté: Benyújtottuk az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

INSIDER

Nem állt le az ámokfutó, tömeges mészárlást készíthetett elő a miskolci férfi

INSIDER

Aggodalom: visszakerült a kórházba a magyar kislány, akit kiságyában harapott meg egy patkány