INSIDER

Gulyás Gergely: Több lenne a minimálbér, mint Gyurcsány alatt az átlagbér

Megérkeztek a kormány legfrissebb döntései. Szó esett a minimálbér emelkedéséről, de a pápalátogatás sikereiről is.
  • Szerző: Ripost

Egy nappal korábban, szerdán tartotta meg a Kormányinfót Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely. A kormány megállapította, hogy a negyedik és az ezt követő hullámok merőben el fognak térni az eddigi járványhullámoktól. Ez a vakcináknak és a beoltott embereknek köszönhető.

Gulyás Gergely bejelentette: a harmadik oltás főleg 60 év felett ajánlott. Négy hónap elteltével fel lehet venni, hat hónapos szünet után pedig ajánlott felvenni.

Gulyás Gergely hangoztatta: ha az oltás működik, Magyarország működik. Hozzátette: Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb és legszabadabb országa járványügyi szempontból.

Regisztráció oltásra: www.vakcinainfo.gov.hu

Kijelentette: a kormány nem kívánja a lezárások politikáját folytatni.
A miniszter közölte, az idősebbek veszélyeztetettsége most is nagyobb. Arra kért mindenkit, aki még nem tette, oltassa be magát. Különösen a hatvan év felettieknek ajánlják az oltást, mivel még mindig van négyszázezer ember közöttük, aki nem oltatta be magát.
Hozzátette: a harmadik oltást is elsősorban az idősebbeknek, a hatvan év felettieknek javasolják, ez négy hónap után lehetséges, hat hónap után pedig kifejezetten ajánlott.
Gulyás Gergely szerint a kormány mindent megtett, hogy az idősek oltását elősegítse. Felhívta a figyelmet arra, hogy minden adat azt mutatja, a koronavírus miatti súlyos megbetegedés és a halál kockázata sokszorosa azok esetében, akik nincsenek beoltva.

Az oltás működik, a következő járványhullámok ezért alapvetően eltérnek majd az előzőektől

Gulyás Gergely közölte, a koronavírussal kapcsolatos számok nyilvánvalóan növekedni fognak, de azt várják, hogy a fertőzésszámok ugrásszerű növekedését nem fogja hasonló arányban követni a kórházba kerülők és a halottak számának növekedése.
A miniszter kitért arra, hogy a védettségi igazolványnak jelenleg is van szerepe és nem kizárt, hogy a jelentősége nőni fog. Megjegyezte, jelenleg úgy látják, hogy a fertőzésszám növekedése nem jár olyan kockázattal, mint a második és a harmadik hullámban.
Beszámolt a napi koronavírus adatokról is, elmondta: kedden 371 fertőzöttet találtak és 12-en haltak meg a koronavírus miatt.
A miniszter kitért arra, hogy a magyar koronavírus-statisztika a lehető „legszigorúbb”, azok is szerepelnek benne, akiknek a halálához nincs köze a koronavírusnak, de a tesztjük haláluk idején pozitív volt.

Magyarországon vakcinabőség van

Jelezte azt is, hogy az országban bőven van oltóanyag, és Magyarország csatlakozik a 12 év alattiaknak adható – még engedélyezés alatt lévő – Pfizer-oltás uniós beszerzéséhez. Ha lesz ennek a korosztálynak beadható vakcina, Magyarország is beszerez belőle – közölte.
Pfizer- és Moderna-oltásból mintegy 3,3 millió, AstraZenecából 1,5 millió, Janssenből csaknem 300 ezer, Szputnyikból 77 ezer, Sinopharmból 2,6 millió adag áll rendelkezésre – ismertette.

A gyors reagálóképesség érdekében a kormány kezdeményezi a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy a kormány a veszélyhelyzet január 1-jéig történő meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésnél. Ez semmilyen szabadságjogi korlátozást nem jelent – mondta. Hozzátette: korábban már feloldották az alapvető alkotmányos jogok gyakorlását korlátozó szabályokat, a veszélyhelyzet meghosszabbítása esetén így például továbbra is lehet tüntetni. A meghosszabbítást a kormány akcióképességének biztosítása, a gyors reagálás miatt nevezte szükségesnek.

Budapest, 2021. június 24.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. június 24-én.
MTI/Balogh Zoltán

Zajlanak a tárgyalások a munkáltatókkal az oltások kötelezővé tételéről bizonyos ágazatokban, de konkrét döntés erről nincsen. Nem kizárt, hogy a védettségi igazolvány szerepe a jövőben nőhet.

Kihangsúlyozta: bőven van elegendő oltóanyag Magyarországon.

„Bár várható, hogy lesz a fertőzésekben ugrásszerű emelkedés, de kórházba kerülésben, halálozásban nem. Mindenki vegye fel az oltást, közel 6 millióan már megtették. A 60 év alattiakat is kérjük a harmadik oltás felvételére! Senki ne sajtótudósításokból induljon ki a gondolkodáskor!” – mondta Gulyás Gergely.

Hozzátette: a 12 év alattiaknak ajánlott Pfizer-oltásokból rendelni fog Magyarország.

Óriási sikerként értékelte a budapesti eucharisztikus kongresszust. Köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették a NEK megszervezését.

250 ezren voltak a helyszínen, a gyertyás meneten pedig 300 ezren vonultak. Külön sikerként könyvelték el, hogy a pápa személyesen is részt vett a kongresszus, mivel ez csak ritkán fordul elő.

Budapest, 2021. július 7.
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. július 7-én.
MTI/Illyés Tibor

A nemzeti konzultáció válaszadóinak 94 százaléka kiállt a 200 ezres minimálbér mellett, folyamatosak a tárgyalások. Gulyás Gergely elárulta, valószínűleg a garantált minimálbér is növekedni fog hasonló mértékben.

„Nagy eredmény lenne, ha sikerülne elérni a 200 ezer forintot. Ha sikerül elérni, akkor több lesz januártól itthon a minimálbér, mint Gyurcsány alatt az átlagbér” – mondta Gulyás Gergely.

Még az idei évben kell dönteni a minimálbérről. A munkáltatók adócsökkentést kérnek a minimálbér-emelés miatt. A kormány kész költségvetési áldozatot hozni.

A gazdaság kapcsán bejelentette: ma 4,704 millióan dolgoznak, soha ennyi aktív munkavállaló nem volt még itthon, ezért a kabinet reméli, hogy az 5,5 százalékos növekedés meglesz.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a baloldalt minősíti, hogy ma Gyurcsány a vezetője, miközben összefogtak a korábban karanténba zárni kívánt Jobbikkal.

„Hazugság, hogy a kormány és Ferenc pápa között feszültség lett volna” – jelentette ki határozottan Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Házi szaloncukor egyszerűen
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?