INSIDER

Egyre több gyerek kerül kórházba, rengetegen sürgetnék a kicsik oltását

A kutatók meghatározták a gyerekeknek való dózist és sok helyen elkezdődött a legfiatalabbak Covid-elleni oltása. Ők is kellenek a nyájimmunitáshoz.
  • Szerző: Ripost

Sokan úgy gondolják, felesleges a gyerekek oltása, mivel hogy a túlnyomó többségük tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az USA-ban közel 4 millió gyermeknél mutattak ki SARS-CoV-2 fertőzést, ezrek kerültek kórházba és több száz gyermek vesztette életétírja a JAMA gyerekorvosi szaklap.

A vizsgálatok szerint a COVID-19 miatt kórházba kerülő gyermekek közel egyharmadánál, 31,1%-nál súlyos tünetek alakultak ki. Az is kiderült, hogy a fiatalabb (2-11 éves) gyermekeknél ennek kockázata jelentősebb, mint az idősebbeknél (12-18 évesek).

gyerekek oltása

Fotó: Shutterstock

A súlyos COVID-19 miatt kórházban kezelt amerikai gyermekek esetében a fiatalabb életkor mellett többségében fennállt valamilyen alapbetegség is, például genetikai probléma, cukorbetegség, szívfejlődési rendellenesség, elhízás vagy asztma.

Ezek az adatok is bizonyítják, hogy szükséges a gyerekek oltása. A gyerekek oltása ellen tiltakozók többségének fogalma sincs arról, hogy milyen volt a világ mintegy 100 évvel ezelőtt, amikor nagy volt a csecsemő- és gyermekhalandóság. Ennek az oltási rendszer vetett véget.

Nemsokára Magyarországon is sorra kerülhetnek a 12-15 évesek is

A Pfizer-BioNTech gyógyszergyártó cég fiatalokat érintő III. fázisú klinikai vizsgálatai szerint a vakcina 99,99 százalékos védettséget nyújt a 12-15 éves korosztálynak. A februárban végzett vizsgálatba 2260 gyermeket vontak be. „Az oltás nagyon erőteljes immunválaszt váltott ki” – közölte a cég. Dr. Rusvai Miklós virológus szerint ez az eredmény hatalmas mérföldkő.

„Ezzel gyakorlatilag elkerüljük, hogy a fiatal korosztályt leterítse a koronavírus, és kórházi ápolásra szoruljanak” – mondta a szakember.

Fiatalok is haltak már bele a betegségbe

A brit vírusvariáns megjelenése után két 16 és egy 14 éves fiatal vesztette életét Magyarországon. Rusvai Miklós szerint a tragikus halálesetek is rávilágítanak, hogy a brit vírusvariáns gyorsabban és agresszívebben fertőz, ezért a fiatalok és a gyerekek is célkeresztbe kerültek. A virológus bizakodva várta, hogy Izrael után itthon is oltsák őket.

Az EMA szerint két oltás kell a 12 és 15 év közötti korosztály tagjainak is, legalább három hét különbséggel. Az engedélyt megadták, az uniós tagországokon múlik, hogy alkalmazzák-e a védőoltást ennél a korcsoportnál.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?