INSIDER

12 éves magyar kislány kapta meg a Covid-oltást, ezért hallgatta el

A kiskorúak oltásához a szülők vagy gondozók beleegyezése is szükséges.
  • Szerző: Ripost

Romániában júniusban megkezdték a 12-15 éves korosztály beoltása a Pfizer/BioNTech vakcinájával, a gyerekek oltása is hozzájárulhat a nyájimmunitáshoz. Az Európai Gyógyszerügynökség május 28-án közölte, hogy ajánlja az említett oltóanyag alkalmazását COVID-19 ellen az említett korcsoport immunizálására. A két dózist 21 napos eltéréssel kell beadni. A szomszédban el is kezdték az oltást – írja a Transindex.ro portál.

gyerekek oltása

Fotó: MTI

A egy kolozsvári 12 éves kislányt kérdezett, aki a hét közepén kapta meg az első vakcinát. A szülei kérésére a nevét megváltoztattuk.

„Már nagyon várom, hogy véget érjen a járvány. Eleinte jó buli volt, főleg, amikor nem kellett bemenni az iskolába, de azt hamar meguntam. Jó volt sokáig aludni, de hamar rájöttem, hogy sokkal nehezebb így tanulni, mert nem mindent értek meg online” – mesélte a 12 éves Zsuzsi.

„Mindig hallottam, hogy milyen veszélyes a koronavírus, de egész addig nem találtam ijesztőnek, amíg meg nem halt egy barátom nagypapája. Karcsi bácsit jól ismertem, nagyon furcsa volt, hogy olyan ember is meghalt koronavírusban, akit én ismerek. Akkor kezdtem félni is” – indokolta a kislány, miért vette fel az oltást.

„A szüleimet még márciusban beoltották. Apánál nem volt semmi mellékhatás, de anyát rázta a hideg oltás után. Reméltem, hogy nekem sem lesz semmi. Nem is lett!”– ecsetelte Zsuzsi.

„Amikor bejelentették, hogy lehet a gyerekeket oltani, akkor a szüleim felvetették, hogy regisztrálnunk kellene. Megkérdeztek, nem erőltették. A betegség elkerülése miatt akartam az oltást, ugyanakkor féltem, hogy cikiznek majd miatta az osztálytársaim. Sokan ugyanis azt mondják, csak kitaláció a koronavírus és lúzer, aki oltat. Így inkább nem árultam el a többieknek, hogy én már megkaptam az oltást” – tette hozzá .

A világnak nincs más eszköze a koronavírus ellen folytatott küzdelemben, mint az, ha az oltás révén elérjük a nyájimmunitást. Az oltóanyagok kifejlesztői először a legveszélyeztetettebbekre: idősekre, krónikus betegségben szenvedőkre koncentráltak. Mostanra azonban kiderült: biztonságos és a megelőzés szempontjából fontos a kismamák oltása is a terhesség 12. hetétől. és a 12 éven felüliek számára is alkalmazható. A gyerekek oltása is kell a nyájimmunitáshoz.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?