Létrehozva: 2021.03.11.

Gyorsan terjed a brit mutáns vírus, egyre többen kerülnek súlyos, életveszélyes állapotba

„Gyorsan terjed a brit mutáns vírus, egyre többen kerülnek súlyos, életveszélyes állapotba, és a napi halálozási szám is emelkedett„ – mondta az Origónak Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Úgy gondolja, hogy a bevezetett szigorítások és a folyamatos oltás hatására májusra túl leszünk a nehezén.

Merkely Béla kiemelte: elkerülhetetlen volt a szigorítás. Csütörtökön úgy döntött a kormány, hogy bezárják az iskolákat és a nem létfontosságú üzleteket. Hogyan értékeli az új intézkedéseket?

Ezek a mindannyiunk érdekét szolgáló korlátozó intézkedések sajnos úgy is elkerülhetetlenek voltak, hogy az eddigi előírásokat a lakosság zömében betartotta, jól együttműködött. Ennek ellenére sem lehetett megakadályozni a vírus rohamos terjedését – ahogy Európa-szerte látjuk – egyre több a napi megbetegedés és a halálozás. Gyorsan emelkedik a súlyos lefolyású esetek száma, mára már többen vannak lélegeztetőgépen, mint ahányan novemberben voltak. A kormány a végsőkig kitartott, és csak az utolsó pillanatban hozta meg az elkerülhetetlen lépést, a távoktatás elrendelését. Gazdaságilag az ország és a családok szempontjából is húsbavágó, de az élelmiszerboltok, a drogériák és a vonatkozó rendeletben nevesítettek kivételével az üzletek bezárása is indokolt, hiszen csak így tudjuk csökkenteni a személyes érintkezések számát.AZ ÓVINTÉZKEDÉSEK HATÁSÁRA 3-4 HÉT MÚLVA MÁR KEDVEZŐBB ADATOKAT KELL LÁTNUNK. VÁRHATÓAN AKKORRA CSÖKKEN AZ ÚJ MEGBETEGEDÉSEK SZÁMA, AMIT AZ IS SEGÍT, HOGY FOKOZZUK AZ OLTÁSI INTENZITÁST.Az a cél, hogy minél hamarabb minél több ember megkapja legalább az első oltást. Erre pedig megvan az esély, hiszen oltunk Pfizerrel, AstraZenecával, Szputnyikkal, Sinopharmmal, és nemsokára érkezik új Moderna-szállítmány is. Optimista vagyok, azt tudom mondani, hogy a nehezén húsvétot követően túl lehetünk. Dr. Merkely Béla is megkapta a koronavírus elleni védőoltást
Fotó: Facebook Egyre fiatalabb korosztályt érint a betegség. Ennek mi lehet az oka? Igen, az egyetemi klinikákra érkező betegek is egyre fiatalabbak, most a harminc és hatvan év közötti korosztály fertőződik leginkább.ENNEK A BRIT VÍRUSMUTÁCIÓ-MEGJELENÉS AZ OKA, AMELYET A KÖZÖSSÉGEKBEN LÉVŐ GYEREKEK ÉS MUNKÁBA JÁRÓ SZÜLŐK TERJESZTENEK LEGINKÁBB, ÉS KÖZÜLÜK NÉHÁNYAN SÚLYOSAN MEGBETEGEDNEK. Az igazolt fertőzöttek száma több százezer, az oltást is több mint 1 millióan már megkapták – és a következő napokban még többen beoltatják magukat. Ezek már segíthetnek abban, hogy legalább közeledjünk a nyájimmunitáshoz? Azt gondolom, hogy az igazolt fertőzések száma messze elmarad a valódi fertőzések számától. Ezekre irodalmi adatok vannak. Ennek alapján a valódi átfertőződöttek aránya akár többmilliós is lehet.Becsléseim szerint, ha több mint 3 millió ember megkapja legalább az első oltást, érezhető lesz a védettség kialakulása.Ez persze nem önmagában az oltásnak lesz köszönhető, hanem annak is, hogy legalább ugyanennyien fertőződtek már meg, és alakult ki ellenanyag a szervezetükben. Természetesen arra is van példa, hogy azok is kaptak már oltást, akik korábban betegek voltak.FONTOS TUDNI, HOGY AZOK SEM LEHETNEK TELJES BIZTONSÁGBAN, AKIK ÁTESTEK A FERTŐZÉSEN, MERT A GYÓGYULÁS UTÁN HAT HÓNAPPAL CSÖKKENHET AZ ELLENANYAG MENNYISÉGE A SZERVEZETBEN, DE ENNEK JELENTŐSÉGE KLINIKAILAG MÉG NEM TISZTÁZOTT.Ugyanakkor a szigorító intézkedések betartásával és az oltás felvételével mi magunk is tehetünk azért, hogy a járvány nyárra végleg lecsillapodjon. A vírus ilyen intenzitású terjedése mellett is elegendő a maszk használata, a távolságtartás és a kézfertőtlenítés? A MOST TERJEDŐ BRIT MUTÁNS VÍRUS SOKKAL FERTŐZŐKÉPESEBB – VIRULENSEBB. EZ AZT JELENTI, HOGY MÉG JOBBAN KELL FIGYELNI A SZABÁLYOKRA.Nagyon gyorsan terjed, így ha valaki egyetlen hibát elkövet a védekezésben – például tíz-tizenöt percet eltölt egy fertőzöttel zárt helyen maszk nélkül, vagy nem fertőtleníti alaposan a kezét, vagy nem tartja a távolságot -, könnyebben elkapja a vírus most terjedő angol variánsát. Az elmúlt napokban a budapesti igazolt esetek 80-90%-át ez a mutáció okozta. A tavaly tavasszal és ősszel terjedő vadvírus nem fertőzött ilyen intenzitással.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kizuhant egy kislány egy csepeli panel ötödik emeleti lakásából

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

borsonline.hu

Közleményt adtak ki a Messenger- és a Facebook-felhasználóknak

mandiner.hu

Sajtóhír: az OBI tulajdonosa megrendezte halálát és Oroszországba menekült

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

origo.hu

Rengeteg ukrán embert mészárolhatnak le az új ukrán taktika miatt

travelo.hu

Visszanyerte szabadságát a meglőtt gólya

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

magyarnemzet.hu

Az Orbán-gyűlölő Lilu hatalmas öngólt lőtt, ezt nagyon benézte

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Minden esése emlékeztet minket arra, hogy fogy az időnk" – Alig merik kivinni az udvarra szülei az izomsorvadásos Ádint

INSIDER

Ezt nem hiszed el: emberi ürülékkel és konyhai szeméttel repül a magyar légitársaság gépe

INSIDER

Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Menczer Tamás: Néhány óra alatt összegyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz