INSIDER

Gyorsan terjed a koronavírus: vége a bulizásnak?

Az új koronavírusos betegek többsége fiatal, sokan közülük zárt térben tartott, nagy létszámú rendezvényen, bulin kapta el a fertőzést, amilyenek a gólyatáborok is voltak. Közülük nem egyet már kórházban ápolnak. Néhány szakember egyenesen betiltaná az ilyen összejöveteleket.
  • Szerző: Ripost

A Semmelweis Egyetem rektora azzal nyitotta meg a tanévet, hogy a bulik ideje lejárt, sokkal több fegyelemre van szükség az új fertőzések visszaszorítása érdekében. Merkely Béla szerint nagyban hozzájárult a második hullám kialakulásához az, hogy a külföldi nyaralásból hazatért fiatalok magyar szórakozóhelyekre is bevitték a vírust.

Fotó: Shutterstock

Tévhit, hogy fiatalokra nem veszélyes

Azóta több szakember is figyelmeztetett, hogy a fiatalok a körükben gyorsan terjedő koronavírust hazaviszik a szülőknek, nagyszülőknek, és az ő számukra a betegség végzetes is lehet. De az is tévhit, hogy a fiataloknál nem okoz súlyos tüneteket a betegség. A beszélt egy olyan középiskolással, akinél magas lázzal, rossz közérzettel, erős köhögéssel jelentkezett a kór, és mivel nem akart kórházba menni, a háziorvosa arra kérte, három óránként jelentkezzen és számoljon be állapota alakulásáról, mert ha rosszabbodik, mentőt hív hozzá. Dr. Merkely Béla is arra figyelmeztetett: vannak fiatalok, egészségesek is, akik súlyos tünetekkel küzdenek, és a kórházakban is ápolnak fiatal koronavírusost.

A német tudós három évre betiltaná a bulikat

Egy vezető német tudós egyenesen azt javasolja, hogy 2023-ig tiltsák be még a házibulikat is. Hendrik Streeck, a németországi koronavírus-járvány elleni küzdelem tudományos vezetője szerint 2023-ig minden rendezvényt be kellene tiltani, amelyen a COVID-19 könnyen terjedhet. Ilyenek a házibulik is, tette hozzá. A német szakember arra emlékeztetett, hogy a koronavírus már most a mindennapi életünk része, és az is marad, amíg nem jelenik meg a piacon egy megbízható vakcina.

„Ezek jelenleg fejlesztés alatt állnak, de az csak megbecsülhető, hogy pontosan mikor lesz mindenki számára elérhető a megfelelő szer” – nyilatkozta Hendrik Streeck.

Az Egyesült Királyságban már büntetik a túl nagy létszámú házibulikat. Pár napja egy közel százfős rendezvényre csaptak le a rendőrök, a hatóságok 10 ezer fontig (4 millió forint) terjedő pénzbírságot szabhatnak ki ilyen esetekben.

Fotó: Shutterstock

Legveszélyesebbek az italozós, táncos rendezvények

Magyarországon változatlanul az a szabály, hogy 500 résztvevőig lehet rendezvényt tartani, de biztosítani kell a higiénés szabályok betartását és a távolságtartást. Ugyanakkor jó volna, ha a fiatalok belátnák: az italozós, táncos bulikon terjed leggyorsabban a fertőzés, amivel nemcsak a saját egészségüket veszélyeztetik, hanem idős hozzátartozóik életét is. Dr. Kanizsai Péter, a PTE KK Sürgősségi Betegellátó Osztály vezetője szerint idő kérdése, hogy a veszélyeztetett korosztály mikor fertőződik meg. Floridában ehhez 5 hét kellett a járvány kirobbanását követően – írta közösségi oldalán.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?