INSIDER

Gyurcsány rátette a kezét a fővárosi cégekre

Gyurcsány volt pártpénztárnoka felügyeli azt a mamutcéget, amibe beolvasztották a megszűnő patinás budapesti cégeket, a Főkerttől a Főtávig és a Budapesti Temetkezési Intézetig. Az igazgatótanács elnöke pedig Gyurcsány egykori államtitkára. Indulhat a baloldali pénzszivattyú?
  • Szerző: Ripost

Egy sajtóhírből tudta meg a kertészszakma, hogy mindenféle egyeztetés nélkül megszüntetik a 154 éves Főkertet – a céget, ami régebbi, mint Budapest… De beolvasztják a létrejött fővárosi mamutcégbe a több évtizedes köztisztasági céget, az FKF-et, a Budapesti Temetkezési Intézetet, a fővárosi távfűtésért felelős FŐTÁV-ot és a főváros kéményseprő cégét, a Főkétüszt is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mindent beleöntöttek a „Karácsony Művekbe”

Az újonnan alakult cég rövidítése BKM, így máris van gúnyneve: „Budapesti Karácsony Művek”. A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. létrejötte nem csak arról szól, hogy összevontak cégeket. „Egybeöntötték” a patinás, nagy szakmai műhelyeket, veszélybe kerültek munkahelyek, az esetleg felszabaduló értékes ingatlanok a főváros kezére kerülnek, és az egésznek a tetejére ráültek Gyurcsány Ferenc emberei: ők fognak dönteni a pénzügyi kérdésekben. Nem biztos, hogy szakmai alapon.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Karácsony a kirakatban, Gyurcsány emberei a kasszában

A fővárosban máris visszatért a Gyurcsány-korszak. Ahogy a miniszterelnök megfogalmazta: „Karácsony a kirakatban, Gyurcsány emberei a kasszában”. A városháza már tele van Gyurcsány régi embereivel, és most pontosan ez történik a BKM esetében is. Az egyesített budapesti közműcég vezérigazgatója Mártha Imre, akit 2019 decemberében már kinevezett Karácsony Gergely a FŐTÁV élére.

Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

A cég felügyelőbizottságának tagja Élő Norbert, aki korábban a Gyurcsány-párt kasszájáért volt felelős, de magáncégei ügyében rengeteg végrehajtási eljárás indult ellene. Most ő fogja felügyelni Budapest legfontosabb cégének pénzügyeit… Az igazgatóság elnöke Garamhegyi Ábel, Gyurcsány egykori államtitkára, aki a MÁV Cargo korrupciógyanús privatizációja idején épp a Közlekedési Minisztérium államtitkára volt.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes és Karácsony Gergely főpolgármester „gőzerővel zöldítik” a fővárost (Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet)

Bár Karácsony korábban azt ígérte, hogy szakembereket nem fognak elbocsátani, csak „a politikai pozíciók lesznek veszélyben”, talán már az összevonás előkészítéseként tavaly év végén és idén már voltak elbocsátások az FKF-nél.

Karácsonyi demokrácia: csak 1 hely a Fidesznek

A BKM felügyelőbizottságában egyetlen fideszes képviselő kapott helyett. Láng Zsolt szerint a fővárosi közműholding létrehozása addig, amíg a cél valóban a költségek csökkentése és a racionalizálás, a menedzsment költségek mérséklése, támogatható.

„Ugyanakkor élünk a gyanúval, hogy mindez a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat esetében csupán a hatalom centralizálásáról szól. A BKM felügyelőbizottságában a Fidesz-KDNP frakció – a Karácsonyi átláthatóság és demokrácia jegyében – csupán egy helyet kapott, csakúgy, mint minden más fővárosi gazdasági társaság felügyelőbizottságban, az igazgatóságok többségében pedig egyáltalán nem delegálhatott képviselőt. Nyilvánvalóan ez megnehezíti az ellenőrzést, az érdemi beleszólást„ – tette hozzá Láng Zsolt.

Fotó: Élő Norbert / MTI

Gyurcsány volt pártcég-vezére felügyeli a cég ügyeit

Élő Norbert kulcsfigurája az egész közműholdingnak: ő volt az első „mamutcég”, a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) felügyelőbizottságának elnöke, és most, hogy a BVH beolvad az új mamutcégbe, abban is a felügyelőbizottság tagja. Élőről azt kell tudni, hogy hírhedt DK-s politikus, akinek a párt cégét is vezette egy időben. Sok magáncége volt, de ezeknek a pénzével nem tudott – vagy nem akart – megfelelően bánni: veszteséges cégei ellen sorozatban indultak a végrehajtási eljárások, csak az Átlátszó blog egy 3 évvel ezelőtti cikke 35 végrehajtási eljárásról tud Élő Norbert különböző cégei – vagy az általa irányított – ellen. Egy időben a Demokratikus Koalíció (DK) tulajdonában lévő DÉKÁ Rendezvény Kft. ügyvezetője is volt. Élő Norbert ért a machinációhoz: az ő cége közbeiktatásával vett durván ár alatt lakást 2006 – ban az MSZP-s Molnár Gyula Budán.

Két végelszámolással megszűnt cégnek volt a tagja és három olyan cégben tölt vagy töltött be vezetői szerepet, amelyhez regisztrált negatív információ szerepel a cégnyilvántartásban. Továbbá három olyan céghez van köze, ami felszámolással vagy kényszertörléssel szűnt meg illet három cégnél is cégvezetéstől eltiltott személyként van nyilvántartva – és most ő felügyeli Budapest legfontosabb közszolgáltató cégét…

Ha további érdekes, megdöbbentő írásokat szeretnél olvasni, keresd a 7 legfrissebb, kedden, vagyis szeptember 28-án megjelent számát az újságosoknál, vagy az egyéb árusítóhelyeken!

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Sós vendégváró finomságok
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?