Létrehozva: 2021.10.28.

Gyurcsányék tudatosan építették fel Márki-Zayt, aki károsnak tartja a rezsicsökkentést

Új szereplő érkezett Gyurcsány politikai bábszínházába. A DK főnöke az előválasztáson elbukó Karácsony Gergely helyett Márki-Zay Pétert maga elé tolva próbál ismét visszakerülni a hatalomba. Márki-Zayról korábban a DK-s Kálmán Olga írt könyvet, és annak idején a HÍR TV-ben is rendszeresen futtatta a baloldal miniszterelnök-jelöltjének előlépő hódmezővásárhelyi polgármestert.

Kálmán Olga még politikusi karrierje előtt készített Szeretemország címmel „beszélgetőkönyvet” Márki-Zay Péterrel, majd’ kevéssel a könyv megjelenése után a DK jelöltjeként indult el a 2019-es főpolgármester-jelölti előválasztáson. Ez csak azok számára lehetett meglepetés, akik nem tudták, hogy Kálmán Olga egészen közel áll a Gyurcsány-féle DK-hoz. Nem lehetett véletlen, hogy a bukott miniszterelnök már 2007-ben kormányszóvivőséget ajánlott az akkor még ATV-s műsorvezetőnek.

Négysávos sztrádán jutott el Gyurcsányhoz

A Szeretemországban Kálmán Olga mintegy végigveszi Márki-Zay-jal annak politikai programját, benne a migráció megítélésével – Márki-Zay szerint az csupán fideszes riogatás; a rezsicsökkentést pedig kimondottan károsnak tartja, akárcsak a 13. havi nyugdíj ígéretét. Az egészségügy reformját is piaci alapon képzeli Márki-Zay, de a lényeg, hogy Gyurcsányékkal is össze kell fogni az Orbán-rendszer megbuktatásához.

Dobrev Klára és Márki-Zay Péter Fotó: Facebook

Érdemes idézni a könyvből azt a részt, amikor Márki-Zay arról beszél, miként világosodott meg számára, hogy politikusi pályára kell lépnie.

„Nehéz ezt pontosan elmagyarázni annak, aki még nem élte át. Ez egy majdnem vallásos élmény volt. Mintha egy kivilágított négysávos autópálya jelent volna meg előttem.(…) Letisztult bennem a kép, és pontosan tudtam, hogy mi az én utam, merre kell elindulnom.”

Nos, ez az út Gyurcsány Ferenchez vezette el.

Baloldali programot ígér

Gyurcsány számára pedig kapóra jött Karácsony látványos politikai kivégzése után Márki-Zay Péter felajánlkozása. A ma már MZP-ként is emlegette politikus a pár napja a Spirit FM Beszóló című műsorában felidézte Gyurcsány Ferenccel közel egy évvel ezelőtti beszélgetésüket, amikor azt mondta: „Elnök úr, könyörgöm, azért dolgozom, hogy a DK ne a legerősebb ellenzéki, hanem a legerősebb kormánypárti frakció legyen. A DK-ból akkor lesz kormánypárti, és nem ellenzéki frakció, hogyha még a DK-s szavazók is rám szavaznak” – tette hozzá.

Márki-Zay a Gyurcsánynéval folytatott vitában is világossá tette: „Azt gondolom, hogy bárki is legyen Magyarország miniszterelnök-jelöltje, egy olyan közös programot fog végrehajtani, amelyben a baloldali programelemek és a zöld elemek, sőt a liberálisoknak kedves, fontos pontok is megvannak. Szó sincs arról, hogy egy konzervatív kormány alakulna Magyarországon.”

Budapest, 2021. szeptember 20.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője felszólal az Országgyűlés őszi időszakának nyitóülésén 2021. szeptember 20-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

Az előválasztás után két nappal Gyurcsány pedig azt írta Facebook-oldalán. „Nagyszerű dolgot csinált az ellenzék és benne a DK. Felállt a kihívók nagy csapata. Miniszterelnök-jelölttel, 106 egyéni képviselő-jelölttel. Eközben a DK tovább erősödött. A legnagyobb, legerősebb ellenzéki párt, az egyetlen, ami kompromisszumok nélkül maradt, ami volt: progresszív baloldali párt.”

Mindenképpen Gyurcsány lesz a főnök

A Nézőpont Intézet vezetője, Mráz Ágoston Sámuel szerint a politikai versenyhelyzet érdemben nem változott a Gyurcsány-show újabb epizódja után, továbbra is az a kívánatos modellje a Gyurcsány-koalíciónak, hogy egy erős Gyurcsány Ferenc, erős Demokratikus Koalíció (DK), erős Dobrev Klára mellett egy erős kiegészítő elem legyen előretolva, és ezt a – színész szerepét betöltő – politikust nem Karácsony Gergelynek, hanem Márki-Zay Péternek fogják hívni.

Mráz Ágoston Sámuel úgy látja: a fővárosi önkormányzat „laboratóriuma a Gyurcsány-koalíció működésének”. A fővárost eddig sem Karácsony Gergely, hanem Gyurcsány Ferenc irányította és irányítja, a hatalom nem Karácsony Gergelynél van, hanem a „Gyurcsány-koalíciónál. Ezt a Gyurcsány Ferenc szempontjából sikeresen működő fővárosi konstellációt próbálják most az országos politikába átvinni.

Gyurcsány Ferenc pedig már azt is közölte, mikor jön el ténylegesen a kormányfő megválasztásának ideje. „Először parlament, először többség, majd azután választunk kormányfőt.” Márky-Zay nevét pedig nem is említette.

Amerikából jöttem

Márki-Zay életrajza szerint feleségével és akkor még öt gyermekével 2004-ben Kanadába költözött. Ötévnyi külföldi tartózkodás után, 2009-ben tért vissza Hódmezővásárhelyre 7 gyermekével. Márki-Zay Péter nem csak az üzleti szférában tevékenykedett a tengerentúlon, hiszen a szintén jó amerikai kapcsolatokkal rendelkező Kész Zoltánnal közösen a 2019-es Orbán-Trump-találkozó idején az amerikai fővárosba látogattak, azzal büszkélkedve, hogy a Külügyminisztériumban fogadták őket mint ellenzéki magyar politikusokat. A hódmezővásárhelyi polgármester később közölte, hogy részt vett a Soros György által is támogatott German Marshall Fund kerekasztal-beszélgetésén és találkoztak a Helsinki Bizottság képviselőivel. Márki-Zay Péter egy nyilatkozatában azt is elismerte: arra kérte tárgyalópartnereit, hogy az Egyesült Államok segítse az ellenzék munkáját. 2019 júliusában Budapesten az amerikai kongresszus küldöttségével találkozott többedmagával, segítséget kérve az ellenzéknek.

Füstös szobákban zajlik az egyezkedés Gyurcsány és Márki-Zay között

Gyurcsány Ferenc múlt kedden Facebook-oldalán jelentette be, hogy leült tárgyalni Márki-Zay Péterrel. A két politikus közötti találkozóra azután került sor, hogy az ellenzéki előválasztás győztese vasárnap esti beszédében még ellenzékváltásról beszélt. Ez azt jelenti, hogy alig telt el két nap az előválasztás óta, de már most a vasárnap még „leváltott” Gyurcsány Ferenccel egyeztet a kormányfő-jelölt. Márki-Zay ráadásul június 7-én a Népszavának még azt mondta, hogy „a pártok továbbra is próbálnak kisiklani az előválasztás alól egy csomó helyen és a nyílt demokratikus küzdelem helyett füstös szobákban előre lezsírozni az eredményt.”„Erre most mit csinál? Füstös szobában zsírozzák le Gyurcsánnyal a paktum részleteit”– kommentálta a Gyurcsány-Márki-Zay-találkozóról szóló hírt közösségi oldalán Deák Dániel politikai elemző.

Ha további érdekes, megdöbbentő sztorikat olvasnál, keresd a Ripost7 kedden, október 26-án megjelent legfrissebb számát az újságosoknál és egyéb árusítóhelyeken!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Keményen nekimentek Berki Mazsinak

origo.hu

Elképesztő: kiderült, ki miatt nincs béke

borsonline.hu

"Az egész életem tönkrement!" - Megszólalt a sülysápi horrorbalesetet túlélő fiatal futárlány

vg.hu

Veszekedésbe fulladt Olaf Scholz kínai látogatása

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

magyarnemzet.hu

Hosszú Katinka már nem kivételezett személy, nem utazhat az Eb-re

mindmegette.hu

Utálja a magyar konyha egyik kedvenc fűszerét Gwyneth Paltrow

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Elárasztotta a lakótelepet a víz ebben a nyugat magyarországi megyében, ezt tették a lakók

INSIDER

Gyereket keresnek a veszprémi rendőrök, senki sem tudja, hol lehet

INSIDER

Baleset történt Győrben: halálgömbből zuhant a mélybe a motoros

INSIDER

Újabb milliomosa van Magyarországnak: hatalmas összeget nyert egy szerencsés