Létrehozva: 2020.02.05.

Hableány-katasztrófa: 5 teljes percen át senki nem vezette a Vikinget! – videó

Döbbenetes tények derültek ki a Hableány-katasztrófa vádiratából: az ukrán Jurij C. 5 percen keresztül nem a Viking Sigyn vezetésére koncentrált, így fogalma sem volt arról, hogy az esti csúcsforgalomban milyen hajók haladnak a 150 méter hosszú szállodahajó körül. A gyilkos monstrum 1 kilométeren keresztül vakon haladt, míg kapitánya mással volt elfoglalva... Sikerült bepillantanunk az egész országot foglalkoztató tragédia vádiratába.

Az ukrán kapitány 5 percen át nem figyelt a hatalmas monstrum vezetésére, miközben hajója gyakorlatilag vezető nélkül több mint 1 kilométert tett meg az Országház előtt, a Margit-híd felé, rengeteg kisebb-nagyobb hajó között…

Eközben, mint a vádirat írja, legalább 5 perce szabad szemmel, vagy a radaron is láthatta volna a hajója előtt a kisebb Hableányt!

Március 11-én kezdődik a Hableány-katasztrófa ügyének tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. Jurij C. egyelőre egyedül fog ülni a vádlottak padján tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt. Az ukrán hajóskapitány hibájából 28 ember halt meg, amikor tavaly május 29-én este összeütközött az akkor már épp kikötni készülő Hableány városnéző kishajóval, és maga alá gyűrte azt.

Kikapcsolta a radar hangjelzését is

Történt ez annak ellenére, hogy a 2018-as építésű svájci hajó kormányfülkéjébe a modern hajózási technika összes tájékozódást és biztonságos hajózást segítő vívmányát beépítették. Igaz, a radar-berendezés hangjelzését Jurij C. kikapcsolta, feltehetőleg azért, hogy ne jelezzen be túl gyakran a kora esti nagy forgalomban. Szinte érthetetlen, miért tette ezt, hiszen nem túl barátságos körülmények között kellett irányítania a hatalmas járművet.

„A vádlott a hajót zuhogó esőben, éjszakai látási viszonyok között, a Duna két partján üzemelő közvilágítás mellett, magas vízállásnál, sűrű személyhajó forgalomban vezette, úgy, hogy a Viking Sigyn leengedett kormányállása mellett mindössze 1 kilométerre lehetett szabad szemmel ellátni” – áll a vádiratban.

Jurij C. 8 óra 57 perckor még bejelentkezett a Navinfo Budapesthez, és tájékoztatta őket, hogy elindultak. A Hableány ekkor már kikötni készült a Jászai Mari téri kikötőben. Még a Parlament előtt elhaladt az akkor épp 2,8 km/órás sebességgel haladó Viking Sigyn mellett, majd utána a Duna pesti partjához közelített. Ekkor még több mint 100 méterre volt egymástól a két hajó.

A parlamentet elhagyva azonban a Viking Sigyn gyorsításba kezdett, és ekkor olyan dolog történt, amelyre nincs magyarázat: Jurij C. legalább 5 percig nem a hajó vezetésére koncentrált, és a Margit híd alatti áthaladása előtt nem győződött meg arról, milyen hajók haladnak körülötte. Pedig a magas vízállás miatt az útvonalként kijelölt második hídnyílásban mindössze 60 méter helye volt!

Szabad szemmel és a radaron is látszott a Hableány

A vádirat szerint a kétféle radar képernyőjén egyértelműen látható volt az elsőbbségi helyzetben lévő Hableány, és az, hogy egyre közelebb vannak egymáshoz a Vikinggel. Jurij C. azonban a tőle elvárható figyelem elmulasztása miatt mindezt nem észlelte.

Pedig a baleset megelőzhető lett volna, ha az ukrán kapitány lelassít ugyanarra a 8 km/órás sebességre, mint a termes kishajó, és a híd alatt a Hableány mögött hajózik át. Jurij C. azonban csak több mint 40 másodperccel a Hableány teljes elsüllyedése után állt meg.

Segítséget sem adott a fuldoklóknak

Tudta, hogy baleset történt, ám erről senkit nem értesített, a matrózai akkor kezdtek mentésbe, amikor meglátták a vízbe esett embereket. Bár ki volt képezve, sőt több mentési gyakorlatot is levezényelt, az emberéletek mentése ehelyett manőverezni kezdett a hatalmas szállodahajóval, kicsit hátratolatott, majd 1,5 perccel a kishajó elsüllyedése után ismét elindult, és 1,5-2 km/órás sebességgel poroszkált előre. Emiatt kell 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt is felelnie.

Az ügyészség 9 év börtönbüntetést, és 9 év hajózástól eltiltást ajánlott fel neki, ha lemond a tárgyalásról, és beismeri a bűnösségét. A kapitány ezidáig tagadta a felelősségét, úgyhogy minden valószínűség szerint nem fogja elfogadni az ajánlatot, és tárgyalásra kerül majd sor.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna déli régiói össztűz alatt, robbanások rázták meg Zaporizzsja és Odessza városát

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Elon Musk kitálalt az ufókról, döbbenetes dolgot mondott

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Megérkezett a veszélyjelzés: erre kell felkészülnünk a mai napon!

INSIDER

Bilincsben vitték el: botrányos, mire vetemedett a magyar nő az autópályán

INSIDER

Kocsis Máté: Benyújtottuk az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

INSIDER

Nem állt le az ámokfutó, tömeges mészárlást készíthetett elő a miskolci férfi