Létrehozva: 2021.06.03.

A Hableány tragédiája – „Próbáltak kihúzni, de nem sikerült: csúszott a kezem”

Megrázó dolgokat mesélt a Hableány tragédiájának egyik túlélője. Megmentői, a dunai vízirendészek is részt vettek a Budapesti Rendőr-főkapitányság megemlékezésén a Margit híd pesti hídfőjénél.

Megrendülten, néma csendben tisztelgett a Hableány áldozatainak emléke előtt Virágh Richárd és Lázár Balázs dunai vízirendész csütörtök délelőtt a Margit híd pesti hídfőjénél, a Budapesti Rendőr-főkapitányság megemlékezésén.

Dr. Terdik Tamás rendőr vezérőrnagy és a BRFK több munkatársa egy szolgálati hajón érkezett a tragédia helyszínére és koszorút helyeztek el a vízen.

A fedélzeten az Il Silentiot játszotta egy trombitás, a szomorú dallam a rakparton, a nemrég átadott emlékműnél is hallatszott. Ott állt az a két fiatalember, akik a végzetes éjszakán a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányságon teljesítettek szolgálatot, és akik tevékenyen részt vettek a mentésben. A hét túlélő egyike nekik köszönheti, hogy megmenekült.

Virágh Richárd és Lázár Balázs csendben meghúzódott a háttérben, pedig van mit mesélnie a két évvel ezelőtt történtekről.

A Hableány 2019. május 29-én este 9 órakor ütközött össze a nála sokkalta nagyobb svájci szállodahajóval, a Viking Sigynnel. A hatalmas monstrum kapitánya, Jurij C. fékezés nélkül hajtott át a kikötni készülő kis hajón, amely néhány másodperc alatt elsüllyedt a Duna hideg vizében.

Fotó: Isza Ferenc

A fedélzeten 35-en tartózkodtak: 33 dél-koreai turista és a két magyar hajós. Mindössze heten élték túl a balesetet, köztük egy férfi, akit Virágh Richárd és Lázár Balázs emelt ki a vízből.

„Kilenc után tíz perccel küldtek minket a Margit híd térségébe, ahol több ember került a Duna vizébe. A látási körülmények nagyon rosszak voltak, sötét volt, az eső is esett, a látótávolság 2-300 méter lehetett maximum” – emlékezett vissza Virágh Richárd.

„Egy embert láttunk sodródni a vízben a Lánchíd magasságában, egy mentőövbe kapaszkodott, nem messze egy hajótól. Hozzá közel egy másik ember sodródott, arccal a vízben. Mindkettejüket kiemeltük: egy eszméleténél lévő, de sokkos állapotú ázsiai férfit és egy 20-30 év körüli, az élet jeleit nem mutató nőt. Azonnal mentőt kértünk a Várkert bazárhoz, és amíg megérkeztek, felváltva próbáltuk újraéleszteni a hölgyet, sikertelenül. Sok vízi balesetet láttunk és szinte minden héten emelünk ki holttestet. Mégis, akárhányszor elmegyünk itt a Margit híd alatt, eszembe jutnak a két évvel ezelőtt történtek.”

Hableány-tragédia: Virágh Richárd (balra) és Lázár Balázs életet mentett (Fotó: Isza Ferenc)

A férfi, akinek megmentették az életét, a feleségével és két baráti házaspárral együtt érkezett Budapestre. Megebédeltek, megnézték a város nevezetességeit, majd felszálltak a Hableányra, hogy megcsodálják a város esti fényeit. A hajón a kapitány mögött ültek, és alig hagyták el 50 méterre a Parlamentet, amikor észrevették, hogy egy nagy testű hajó közeledik feléjük.

„Nekiütközött a hajónk bal oldalának, és egyből lenyomta a víz alá. Próbáltam feljönni a víz alól, de akadályba ütköztem. Utólag azt gondolom, hogy ez az akadály egy elhaladó hajó volt. Csak nagy nehezen sikerült a felszínre jönnöm. Később sikerült a víz felszínére jutnom, de nagyon sötét volt. Hallottam az egyik barátom hangját, és rajta kívül még 5-6 nőt láttam fuldokolni a víz felszínén. Amikor körbenéztem, nem láttam semmilyen mentési kísérletet. Nagyon jól úszom, de sokáig nem érkezett segítség, így egy műanyag fehér dobozba kapaszkodtam, amit a víz sodort felém” – mondta el a dél-koreai férfi a rendőrségnek tett vallomásában.

Egy kis test sodródott felém, halkan suttogta, hogy segítsenek.

Egy másik hajóról mentőövet dobtak felém, és próbáltak kihúzni, de nem sikerült: csúszott a kezem. Két turistahajó is elhaladt mellettem, de hiába jeleztem nekik, nem álltak meg. Elkeseredtem, és félni kezdtem. Fél órája lehettem ekkor a vízben. Éreztem, hogy nagyon fázom, és eldöntöttem, hogy kiúszom a part felé, amikor megjelent egy mentőcsónak, és kimentett engem. Velem együtt egy női testet is kihúztak a vízből, próbálták újraéleszteni, de nem sikerült. Az én feleségem sem élte túl a balesetet. Nagyon szeretném, ha a balesetért felelős személy példás büntetést kapna. Azt gondolom, hogy aki ennyi ember életét kioltotta, annak megfelelő büntetést kell kapnia, akkor is, ha nem szándékosan tette” – zárta szavait a dél-korai megmenekült.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Meghökkentő videó jelent meg Putyin rettegett szövetségeséről

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

hirtv.hu

Steinbach József dunántúli református püspök lett a Zsinat lelkészi elnöke

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

astronet.hu

Április 24.: Szent György napja, az igazi tavasz kezdete

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Érthetetlen tragédia: nem törődtek vízbe esett barátjukkal, megfulladt

INSIDER

Hollywoodi színészekkel forgatott, most a zsidó sorsot viszi színpadra

INSIDER

Eltűnt egy 3 éves autista kisfiú, amíg a nagymamája teregetett

INSIDER

Deutsch Tamás: A dollárbaloldal már megint támadást indított Magyarország ellen