INSIDER

Hableány-tragédia: monumentális emlékmű őrzi az áldozatok neveit az örökkévalóságnak – Fotók

Május 29-én szombaton lesz a 28 emberéletét követelő Hableány katasztrófa második évfordulója. Emlékművet állítottak fel a tragédia helyszínén.
  • Szerző: Ripost

Csak két nappal a tragédia évfordulója után fogják átadni a Hableány áldozatainak emlékére készült emlékművet – tudta meg a .

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Május 29-én szombaton lesz a 28 emberéletét követelő Hableány katasztrófa második évfordulója, ám a megemlékezők még nem tehetik a csokraikat a hivatalos emlékmű mellé. Az ugyanis, bár elkészült, nem avatják fel addig, majd csak május 31-én hétfőn.

Emlékműet állítottak a Hableány áldozatainak tiszteletére

A turistahajó, fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a 2 fős legénységgel 2019. május 29-én este 9 órakor, a kikötése előtt néhány perccel süllyedt el a Margit-híd pesti hídfőjénél, miután összeütközött az annál jóval nagyobb Viking Sygin szállodahajóval. Mindössze hét utas élte túl a balesetet.

A svájci monstrum kapitányát, Jurij C.-t bíróság elé állították és a mögötte haladó testvérhajója, a Viking Idun kapitánya ellen is nyomozás folyik segítségnyújtás elmulasztása miatt.

Az emlékhelyen sokan megfordultak: helybéliek és turisták egyaránt jöttek
Fotó: Ripost

Másnap megjelent az első csokor

A Hableány roncsait csak 11 nappal a tragédia után emelték ki a magas vízállás és az erős sodrás miatt, ám már másnap reggel mécsesek égtek és csokrok emlékeztek az elhunytakra a Margit-híd pesti lábának déli oldalán, az autós lehajtó mellett.

Egyre több virág, rajz került ide. Az egyik oszlop körül több plüssállat vigyázta az eltávozottak álmát: arra a hatéves koreai kislányra emlékeztettek, akit az édesanyja karjaiban találtak meg a búvárok, mindketten halálukat lelték a Dunában.

A 25 tonnás sötétszürke gránittömbbe az összes áldozat nevét belevésték.
Fotó: Ripost

Az emlékhelyen sokan megfordultak: helybéliek és turisták egyaránt jöttek, hogy leróják kegyeletüket vagy elmondjanak egy imát a halottakért. A virágokat és a plüssöket pedig egy titokzatos idős hölgy tartotta karban, hogy mindig frissek és tiszták legyenek.

Monumentális emlékmű

2021. március elején elkerítették a területet, hogy gigantikus emlékművet állítsanak a balesetben elhunytaknak. A 25 tonnás sötétszürke gránittömbbe az összes áldozat nevét belevésték. A 175 millió forintba kerülő emlékhely építése nem volt egyszerű: úgy tudjuk, a környéken futó gázvezetékre különösen vigyázni kellett.

Az átadást pontos dátuma még ismeretlen

Az építkezésen többször is jártunk, és most már láthatóan készen van az emlékmű. A szeles tavaszi időjárás még abban is segített nekünk, hogy megpillanthassuk: lefújta ugyanis az azt takaró ponyvát, így szemfüles fotóriporterünknek sikerült megörökítenie azt. Az átadást pontos dátumáról azonban hiába kérdeztük a Külügyminisztériumot, ez idáig nem árulták még el.

A koreaiak kérésére halasztottak

„A Panoráma Deck Kft. és a Dunai Hajósok Szövetsége közös megemlékezést tervez a tragédia második évfordulóján a 26 dél-koreai és a 2 magyar áldozat emlékére. Terveink szerint az Európa hajóval hajózunk a baleset helyszínére, a hajón munkatársak és egykori kollégák lesznek. Sajnos az elmúlt két évben nem sok dolgozó maradt, mindenkit el kellett bocsátani a tragédia és a járvány okozta válság miatt” – tudtuk meg dr. Sógor Zsolttól, a Hableány tulajdonosának jogi képviselőjétől.

Május 29-én szombaton lesz a 28 emberéletét követelő Hableány katasztrófa második évfordulója
Fotó: Ripost

„A megemlékezés miatt érdeklődtem a Külügyminisztériumban, hány órakor adják át az emlékművet hivatalosan, ugyanis a mi megemlékezésünket fél órával későbbre szeretnénk időzíteni. Legnagyobb meglepetésemre azonban azt felelték, csak az évforduló után két nappal, május 31-én hétfőn délelőtt fogják átadni, mégpedig a koreai fél kérésére.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?