INSIDER

Hableány-tragédia: ez az ügyvéd véleménye a kapitány elengedéséről

A Viking Sigyn kapitánya ismét elhagyhatja a börtönt, ha a bíróság másodfokon jóváhagyja a letartóztatás megszüntetését. Pedig még nem számoltattak el mindenkit a Hableány balesete miatt! A Viking Idun felelősségét még vizsgálja a rendőrség. Közben a baleset helyszíne zarándokhellyé vált, hétvégén sokan megnézték az alacsony vízállás miatt jól látható helyszínt.
  • Szerző: Ripost

Már majdnem öt hónapja, hogy a dunai hajókatasztrófa során elsüllyedt a Hableány sétahajó, amikor a Viking Sigyn szállodahajó nekiütközött. A Duna parton és a Margit-hídnál hétvégén a szokásosnál is többen megemlékeztek a 27 halálos áldozatról: virágot hoztak, mécsest gyújtottak, fényképezték a szörnyű tragédia helyszínét. A Margit-híd lábához sok külföldi is elzarándokol, hogy lerója kegyeletét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Sulyok László

- Látogatóba jöttem haza. Floridában élek, ott hallottam a hajókatasztrófa hírét, szerettem volna leróni kegyeletemet

- mondta a nak egy férfi, aki fotókat is készített az emlékhelyről.

– Néhány francia turistának én meséltem el, miért vannak kihelyezve a mécsesek. Elképedve hallgatták a szörnyű történetet.

A Margit-hídon egy idős asszony le-le tekintett a mélybe, kezében két szál virágot tartott.

- Többször is dobtam a vízbe virágot, most is ezért hoztam, az elhunytaknak. Nagyon együtt érzek a tragédiában a hozzátartozókkal

- mondta a -nak az asszony.

Fotó: Sulyok László

Közben bombaként robbant a hír: újra kijöhet a börtönből a Hableányt
hullámsírba borító Viking Sigyn kapitánya. A Fővárosi Törvényszék azzal indokolta pénteki döntését, hogy lezárult a nyomozás, így a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye már nem áll fenn, a szökés és elrejtőzés pedig a házi őrizettel is meg akadályozható.

- Nagyon meglepett és felháborított a bíróság döntése, ami szembe megy a korábbi joggyakorlattal

– mondta a -nak a sértetteket képviselő dr. Gulyás Krisztián.

- Amíg a rendőrség és az ügyészség azon dolgozik, hogy elszámoltassák a felelősöket, addig a bíróság azt nézi, hogyan engedheti ki az ukrán kapitányt. Az Idun szerepét még csak most vizsgálják, és véleményem szerint a segítségnyújtás elmulasztása mellett itt is felmerülhetnek más bűncselekmények.

Mint ahogy a megírta: a szakértői jelentések és tanúvallomások szerint a Viking Idun lelassított az ütközés után, de nem állt meg, hanem áthajtott a baleset helyszínén, a vízbe került embereken. A túlélők közül hárman is említenek vallomásukban egy nagy hajót, ami
majdnem elütötte őket. A rendőrség a kérdésére azt
nyilatkozta, hogy egyelőre segítségnyújtás elmulasztása miatt folyik a
nyomozás az Idun szerepével kapcsolatban, gyanúsítotti kihallgatás
még nem történt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?