INSIDER

Meglepő halálozási adatok, ennyi a különbség tavalyhoz képest

Nem más országokhoz, hanem korábbi évekhez hasonlítottuk az elhalálozások számát. Erre az eredményre nem számítottunk!
  • Szerző: Ripost

Naponta szembesülünk a koronavírusban elhunytak számával, az Operatív Törzs mindennap közli, hogy hányan haltak meg a Covid-19 miatt, de az általuk közölt halálozási adatok csak a koronavírusban elhunytakra vonatkoznak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

De a járványhelyzet miatt kevés szó esik arról, hogy hányan haltak meg összesen Magyarországon. A Központ Statisztikai Hivatal (KSH) hetente közli az elhunytak számát.

halálozási adatok

Ha az idei év halálozási számait össze vetjük a tavalyival, meglepő az eredmény. A mortalitás visszatért a sokéves átlaghoz: nem haltak meg idén többen, mint az előző években. Sőt, az abszolút halálozási adatok csökkentek.

A heti halálesetek száma 2015 óta a 2500-3000-es tartomány között mozog, ezek az átlagos halálozási adatok.

Vajon csökkent volna a halálesetek száma, ha nincs koronavírus?

Valószínűleg nem. A szigorú járványügyi védekezés hatására csökkent más fertőző betegségek előfordulása. A koronavírus-pandémia kapcsán bevett szokássá vált maszkviselés, fokozott kézhigiénia és szociális távolságtartás, ami nem csak a koronavírus ellen véd. Magyarországon rendszerint január-februárban kezdődik az influenzajárvány, idén azonban nem mutatkoztak ennek jelei. Az influenza korábbi években az évnek ebben az időszakában rengeteg halálesetet okozott.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?