Létrehozva: 2021.02.11.

Így buktatják le a hálapénzt elfogadó orvosokat

Betegnek és hozzátartozónak álcázva ellenőrzik a jövőben az orvosi praxisokat, hogy minél előbb kiszorulhasson a hálapénz rendszere az egészségügyből. Erről az után született döntés, hogy a kormány megegyezett a Magyar Orvosi Kamarával az eddigi legnagyobb béremelésről. A Metropol megtudta, hogyan is zajlik majd az ellenőrzés.

Hálapénzt adni tilos, maximum 8 ezer forintnyi ajándékot lehet adni. A kenőpénz elfogadása idén már bűncselekmény, és nemcsak az vonható felelősségre, aki elfogadja, hanem az is aki adja, vagyis a beteg vagy a hozzátartozója is! Az ellenőrzést március 1-től a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) Korrupciómegelőzési Főosztálya végzi majd.

Dr. Váradi Piroska rendőr ezredes
(Fotó: Havran Zoltán/ Magyar Nemzet)

Beépülnek a nyomozók

Úgynevezett „integritástesztnek” vetik alá a praxisokat, hogy megszűnjön a hálapénz.

„A teszt alkalmával, megalapozott indokok alapján és előzetes ügyészi engedély birtokában a szolgálat speciális képzettségű munkatársai a valóságban is előforduló élethelyzetet teremtenek. A vizsgált egészségügyi dolgozót megvesztegetni próbáló “beteg” vagy “hozzátartozó” szerepét játsszák el” – mondta a Metropolnak dr. Váradi Piroska r. ezredes, a Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztályának vezetője. A teszt célja, hogy kiderüljön: az egészségügyi dolgozó elfogadja-e a vesztegetési összeget, illetve visszaél-e hivatali vagy munkaköréből fakadó helyzetével. A napilap megtudta, hogy egy személlyel szemben évente három alkalommal rendelhető el teszt elvégzése.

3 év börtönt kaphat az orvos, 1 évet a beteg

A vizsgálat eredménye alapján fegyelmi, vagy szabálysértési eljárás nem indítható. Ha viszont az érintett a teszt során bűncselekményt követ el, akkor az NVSZ feljelentést tesz a nyomozóhatóságnál vagy ügyészségnél, amely jogosult a büntetőeljárás lefolytatására. A végeredmény az egészségügyi dolgozó esetében 3 évi szabadságvesztés is lehet – jelentette ki a főosztályvezető. A tesztelés jelen esetben a betegek ellenőrzésére nem terjed ki. De ha valaki mégis önként adna ajándéktárgyat, akkor figyelnie kell arra, hogy annak értéke ne haladja meg a mindenkori havi minimálbér 5%-át. Ez idén 8370 forint. Ha ezt valaki átlépi, vagy pénzt ajánl fel, az ő büntetése 1 évig terjedő szabadságvesztés lehet – tudta meg a Metropol a szakembertől.

Videófelvételeket is bevethet a hatóság

A napilap megtudta, hogy az ellenőrzések során a rendelőben lévő kamerákat is bevetik. Az elkészült felvétel nemcsak az esetleg elkövetett bűncselekmény bizonyítására használható fel, de általa a teszt végrehajtásának jogszerűsége is ellenőrizhető.

„Ki kell emelni azt, hogy a teszt során az ellenőrzött személy döntési szabadsága nem sérülhet. Sem lelki, sem fizikai ráhatással nem lehet arra kényszeríteni, hogy a felajánlott összeget (vagy egyéb jogtalan előnyt) elfogadja, illetve kötelességét megszegje” – mondta dr. Váradi Piroska.

Nyolcezer forint értékben adhatunk ajándékot Az egészségügyi törvény csak ajándéktárgy adását és elfogadását engedi meg. A készpénz vagy más ellenszolgáltatás értékhatártól függetlenül (az ajándéktárgy pedig a megadott értékhatár felett) a Btk.-ba ütközik! – tájékoztatta a Metropolt a Nemzeti Védelmi Szolgálat. A meghatározott havi minimálbér 5% -ának megfelelő 8370 forint értékben azonban adhatunk ajándékot, illetve a beteg az egészségügyi intézményben történő hosszabb benntartózkodása esetén, kéthavonta egy alkalommal adhat (és fogadható el) ilyen értékű ajándéktárgyat. Ilyen ajándékok férnek bele az összegbe: egy üveg ital (viszki, bor, pezsgő), egy csokor virág, egy minőségi csokoládé desszert, színházjegy

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kísérteties alak jelent meg a Hold mögött

origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

hirtv.hu

A baloldal intézetei össze-vissza mérnek

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Rendkívüli esemény kezdődik ma Budapesten, Orbán Viktor is felszólal

INSIDER

Megható: Közterület fogja viselni a 21 éves elhunyt hős rendőr nevét

INSIDER

Megdöbbentő: fiatalok karamboloztak Salgótarjánban, itt állt meg az autójuk – Fotók

INSIDER

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással