INSIDER

Harapásnyomok buktatták le a somoskőújfalui nénit megerőszakoló gyilkost

Először azt hitték, a néni természetes úton halt meg. Majd meglátták a harapásnyomokat.
  • Szerző: Ripost

Több harapásnyomot is találtak annak a somoskőújfalui 72 éves néninek a mellén, akit megerőszakoltak majd megöltek 2017 áprilisában. Sz. Sándort életfogytig tartó fegyházra ítélték pár héttel ezelőtt azzal, hogy harminc év után bocsátható szabadon leghamarabb feltételesen.

Fotó: Police.hu

Abban, hogy minden kétséget kizáróan sikerült rábizonyítani a gyilkosságot belejátszik az igazságügyi szakértők alapos munkája is.

„Az elsődleges vizsgálat természetes halált állapított meg, és a megtalálás előtti napokra valószínűsítette. Újabb két nap múlva, a boncolás megkezdése előtt merült fel a kórboncnok részéről a gyanú, hogy bizonyos elváltozások alapján nem tudja kizárni az idegenkezűséget. Miután bizonyosságot nyert, hogy az áldozat külső behatások, erőszakos traumák következtében veszítette életét, a gyanúsított felkutatása mellett – szakértők bevonásával – vizsgálni kezdtük a helyszínt és az áldozat holttestét is”

– magyarázta a Zsaru magazinnak, Bárnai Balázs őrnagy.

Később bizonyítást nyert, hogy a férfi húsvéthétfőn ittasan több idős nőt is vegzált alpári ajánlattételeivel a településen. A későbbi áldozathoz fizikálisan is közel férkőzött, brutálisan megverte, megerőszakolta, majd a sorsára hagyta. Az idős asszony mellkasi és gégesérülése miatt veszítette életét.

„Az áldozat átvizsgálásakor harapásnyomokat találtak a mellén. Munkámnak kettős szerepe volt: az egyértelmű bizonyítás mellett – mely közrejátszott abban, hogy a gyanúsított beismerő vallomást tett – a vád minősítésénél is figyelembe vették az általam megfigyelteket, leírtakat. Az ítélet meghozatala előtt a bírónő megkérdezte: milyen mértékű fájdalmat érezhetett az áldozat? Tekintettel arra, hogy ez a testtájék egy idegvégződésekkel sűrűn átszőtt, érzékeny terület, nem tudtam mást mondani, mint azt, hogy ha eszméleténél volt, minden valószínűség szerint rendkívüli kínokat élt át”

– emlékezett vissza Ajang Armin Farid igazságügyi fogorvos szakértő. –

Ez a körülmény alapozta meg végül, hogy az emberölés „különös kegyetlenséggel elkövetett” minősítést kapott. De a vizsgálat alkalmas volt továbbá arra is, hogy kétséget kizáróan bizonyítást nyerjen, hogy Sz. Sándor követte el a bestiális gyilkosságot. A harapásnyomok ugyanis, az okozó fogazatából adódóan, olyan egyediek, hogy alkalmasak egy felmerülő gyanú tisztázására vagy igazolására. A megharapott terület visszaadja az állkapocs fizikális méretét, a foghézagok, -torlódások, a fogmagasság egyéni mintázatát. Úgynevezett „zárt gyanúsítotti kör” megléte esetén tudják használni ezt az eljárást, ami azt jelenti, hogy nyomozási módszerek útján látókörbe került személyek harapásnyomát vetik össze a talált nyommal.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?