INSIDER

Hat éve szennyezhetik rákkeltővel a vérnyomáscsökkentőket

Bombaként robbant a hír: népszerû, sokak által rendszeresen szedett vérnyomáscsökkentőkben mutattak ki rákkeltő anyagot Magyarországon.
  • Szerző: Ripost

 

Az Egészségügyi Világszervezet által valószínűsíthetően

rákkeltőnek tartott N-nitrozodimetil-aminnal szennyezett valzartán nevű hatóanyag került abba a 27-féle vérnyomáscsökkentőbe,

amelyeket - több európai országgal együtt - hazánkban is kivontak a forgalomból. A svéd sajtó szerint a szennyeződést okozó gyártási folyamatot 2012 óta használják a kínai gyártók, így a Zhejiang Huahai Pharmaceuticals is, ahonnan a veszélyes hatóanyagot számos gyógyszergyártó, így az EGIS, a Richter Gedeon, a Sandoz, a TEVA, az Actavis és az Aramis Pharma Kft. is vásárolta.

Az aggasztó szennyezésre úgy derült fény, hogy egy új gyógyszercég szeretett volna rendelni a kínai gyártótól, a kapott mintát pedig egy, a korábbitól eltérő módon vizsgálták, így derült ki a rákkeltő anyag jelenléte.

Az eredményt jelentették az Európai Gyógyszerügynökségnek, mely többek közt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) is tájékoztatta.

A %% az OGYÉI kommunikációs igazgatóságától megtudta, jelenleg a forgalomból kivont termékeket vizsgálják, melyekben különböző mértékű, de nyomnyi mennyiségű szennyeződést találtak.

Hangsúlyozták: nem mindegyik valzartán tartalmú vérnyomáscsökkentővel vannak gondok. Javasolják, hogy azok, akik valamelyik problémás gyógyszert szedik, legfeljebb egy hónapig szedjék a már felírt mennyiséget, ám mihamarabb keressék fel a háziorvosukat, hogy új gyógyszert kaphassanak.

Az OGYÉI közölte lapunkkal: a probléma a kínai cég által előállított más hatóanyagot nem érint, ez az adott  hatóanyag gyártásához kötött szennyezés, nem a gyártóhelyhez. Ezért a kínai cég által, más hatóanyagból előállított termékek esetében nem merülhet fel ez a fajta minőségi hiba.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?