INSIDER

Hatalmas áttörés, ez lehet az új gyógyszer a rák ellen

Az izraeli kutatók reménykeltő kísérleteket végeznek, elsősorban hasnyálmirigyrákkal kapcsolatban, de a molekula más rákfajtánál is eredményes lehet.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Kemény munka és elhivatottság jellemzi azokat az izraeli kutatókat, akik állatkísérletek során áttörést értek el a hasnyálmirigyrák gyógyításában. A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli portál írt elsőként a felfedezésről. A PJ34 jelű molekulát eddig a stroke gyógyításában alkalmazták, ám a Tel-avivi Egyetem kutatói szerint használata áttörést jelenthet a rák különösen agresszív fajtái, köztük a hasnyálmirigyrák elleni küzdelemben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: 123rf

A tudósok az eljárás során hasnyálmirigyrákos emberi sejteket ültettek olyan egerek bőre alá, amelyeknek előtte legyengítették az immunrendszerét. A sejtek szaporodni kezdtek, ezután pedig befecskendezték a PJ34 nevű molekulát az állatok véráramába, hogy kiderüljön, vajon a molekula befolyásolja-e a daganatot. Megdöbbentő, de a kéthetes PJ34-kezelés után a rákos sejtek számának „jelentős, nyolcvan-kilencven százalékos csökkenését” észlelték a kezelés befejezésétől számított harmincadik nap után.

A kísérleteket a Tel-avivi Egyetem Sackler Orvostudományi Karán Malka Cohen-Armon és csapata végezte, közösen a Sheba Egyészségügyi Központban dolgozó Talia Golannal és munkatársaival, az eredményeket bemutató tanulmány az Oncotarget című orvosi folyóiratban jelent meg.

Fotó: Illusztráció

A kutatók úgy találták, hogy a PJ34 molekula tulajdonképpen a rákos sejtek osztódásában okoz rendellenességet, ami gyors sejthalált idéz elő, ezért a kezelt rákos sejtek osztódása önmagában sejthalálhoz vezet. A PJ34 kizárólag az emberi rákos sejtekre hatott, a többi sejtet nem befolyásolta.

Nem figyeltünk meg káros hatásokat az egerek súlygyarapodásában, és viselkedésük sem változott

- mondta a kutatást vezető Cohen-Armon a lapnak.

Párhuzamos vizsgálatok során azt is megállapították, hogy a molekula hatékony más típusú rákos sejtek esetében is, beleértve a mell-, tüdő- és petefészekrák, valamint az agydaganat agresszív formáit.

A kutatás az egyetem közleménye szerint nagy potenciállal rendelkezik a rák agresszív fajtái elleni új terápiák kifejlesztéséhez. A kutatócsoport reméli, hogy hamarosan megkezdhetik a molekula tesztelését nagyobb testű állatokon, végül pedig embereknél is. Ez a folyamat a finanszírozástól függően körülbelül két évig tarthat.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?