INSIDER

Havi 20 milliárd forinttal támogatja a kormány a turizmusból élőket

Havi 20 milliárd forint támogatást kapnak a turizmusból élők a koronavírus-járvány okozta károk miatt – jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.
  • Szerző: Ripost

„December 1-jétől január 31-éig a vendéglátásban, szórakoztatóiparban tevékenykedők megkapják a bértámogatást, adó- és járulékkedvezményt. Ezt a bértámogatást december 1-jétől kiterjesztik a szállodai szolgáltatókra, utazásszervezéssel foglalkozó vállalkozásokra is azzal a feltétellel, hogy munkaerőt nem lehet elbocsátani, a munkavállalóknak a bérüket ki kell fizetni” – mondta el Guller Zoltán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hozzátette: a bértámogatás iránti kérelmet a munkaadó székhelye, telephelye szerinti illetékes kormányhivatalhoz kell benyújtani, amely 8 munkanapon belül meghozza a döntést.

Fotó: Shutterstock

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója kiemelte: a rendelkezésre álló információk alapján ez havi 20 milliárd forint támogatást jelent a szektorban dolgozók számára.

Fotó: Markovics Gábor

Ha összeadjuk a következő hónapokban várható kifizetéseket és az eddig nyújtott támogatásokat, a turisztikai ágazatnak nyújtott támogatás meghaladja a 800 milliárd forintot – közölte.

Az igénylés már zajlik, a becsült költségek mintegy felét már igényelték a szálláshelyek.

Kiírtak egy 700 millió forint keretösszegű pályázatot is

Ezt a pályázatot az 500 fő feletti fesztiválokat szervezők számára írták ki. A beérkezett 38 pályázatból 27 fesztiválszervező kap még idén több mint 200 millió forintot, így például gasztrofesztiválok, zenei fesztiválok.
Guller Zoltán példaként említette a Csabai Kolbászfesztivált, a Mesterségek Ünnepét, a Budapest Borfesztivált, a VeszprémFestet és az EFOTT-ot.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?