INSIDER

Háziorvosok is beadhatják az orosz és a brit vakcinát

Az Európai Unióban elsőként hazánkban kapott engedélyt az oxfordi AstraZeneca oltása és az orosz Szputnyik V. vakcina. Mindkettő olyan, amit háziorvosi rendelőkben is beadhatnak, miután 2-8 fokon, hétköznapi hűtőszekrényben is tárolható, beadása sem különbözik egy influenzaoltástól.
  • Szerző: Ripost

Megbízható és kipróbált, több mint húszéves technológiát alkalmaztak a brit AstraZeneca és a Szputnyik V. orosz vakcina előállításakor. Az orosz oltóanyagból korábban már érkezett 3000 önkéntes oltására elegendő adag, remélhetően hamarosan nagy mennyiségben kapunk mindkét oltásból.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

A 60 éven felüliek is biztonsággal megkaphatják az orosz oltást

Az argentin gyógyszerészeti és élelmiszeripari hatóság bejelentette: legújabb vizsgálatuk alapján a Sputnik V biztonsággal beadható a 60 éven felüliek számára is, sőt a több mint 2000 emberen elvégzett vizsgálat szerint a hatékonysága elég magas, 91,8 százalékos az idősek körében. Az argentin virológus szerint ez nagyon szép eredmény, tekintve, hogy az idősek immunreakciója általában gyengébb.

Az argentinok azt is megállapították, hogy sem súlyos betegséget, sem súlyos allergiás reakciót nem okozott eddig a vakcina.

Argentína decemberben 300 ezer főre elegendő vakcinát kapott, január 12-ig 70 ezer embert oltottak be és január 15-én további 300 ezer vakcina érkezett az országba.

Fotó: Getty Images

A vektorvakcinák a trójai falovak

Vektorvakcinának azt nevezik, amikor egy másik, ártalmatlan vírusba ültetve juttatják be a szervezetünkbe a SARS-Cov2 tüskefehérjéjének a genetikai állományát. Úgy működik, mint a trójai faló: álcázva kerül a veszélyes vírus immunreakciót kiváltó információja a szervezetbe. Mind az AstraZeneca oltása, mind a Szputnyik V. ilyen. Utóbbinál a náthavírus szállítja a koronavírus-gént a sejthez, és ott „megismerteti” az immunrendszert a potenciális ellenséggel. Ez húsz éve ismert és alkalmazott technológia, több mint 250 klinikai vizsgálat bizonyította, hogy biztonságos és hatékony.

A csimpánzoktól kölcsönöztek vivőanyagot

A Szputnyik V vakcina fejlesztői együttműködnek az AstraZenecával egy közös klinikai vizsgálaton, hogy hatékonyabbá tegyék az utóbbi, jelenleg 70 százalékos vakcináját. Az AstraZeneca vakcinája esetében az adenovírusok, amelyek a sejtjeinkhez szállítják a koronavírus tüskefehérjéjének genetikai állományát, csimpánzoktól származnak. A pécsi virológusok szerint ezek is teljesen ártalmatlanok, hiszen – mint minden ilyen célt szolgáló vírus – ártalmatlanná tették felhasználás előtt, nem képes szaporodásra és ha elvégezte a dolgát, vagyis sikeresen bemutatta az immunrendszerünknek a koronavírust, akkor felszívódik.

Az AstraZeneca

Gyártó: Svédország és Nagy- Britannia, AstraZeneca Plc.

Tesztek: Összesen 20 ezer résztvevőn tesztelték. Két klinikai vizsgálat Nagy- Britanniában, egy Brazíliában és egy Dél-Afrikában még jelenleg is zajlik.

Hatékonyság: 70%

Elérhetőség: Nagy-Britanniában engedélyezték, használatát január 4-én megkezdték.

A Szputnyik V.

Gyártó: Oroszország Gamaleya Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet

Hatékonyság: 92%

Elérhetőség: A Szputnyik V. vakcinát Oroszországban, Fehéroroszországban, Szerbiában, Argentínában, Bolíviában, Algériában, Palesztinában, Venezuelában, Paraguayban és hazánkban hagyták jóvá; megkezdődött a vakcina jóváhagyásának folyamata az EU-ban. Oroszországban eddig több mint 1,5 millió embert oltottak be.

Merkel támogatja az orosz vakcinát

Németország kancellárja, Angela Merkel tegnap közölte: Oroszországgal ugyan politikai nézeteltéréseik vannak, ám a járványra való tekintettel ezeket félreteszik: a német kormány kész támogatást nyújtani ahhoz, hogy az oroszok megkapják a Szputnyik V. Európai Unióban történő forgalmazásának mihamarabbi engedélyét.Ha az EMA engedélyezi ezt az oltóanyagot, akkor a közös gyártásról vagy a vakcina használatáról is beszélhetünk” – mondta Angela Merkel.

 

És ezeket olvastad már?