INSIDER

Helyettünk is emlékszik a VírusRadar: egyre többen alkalmazzák

A járvány elleni védekezést segítik a kormány által fejlesztett mobilapplikációk. A VírusRadar alkalmazás használata most életeket menthet, minél többen letöltik, annál gyorsabb a kontaktkutatás.
  • Szerző: Ripost

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tegnap azt kérte, hogy minél többen töltsék le a VírusRadar applikációt. Ennek a fejlesztése márciusban kezdődött és május óta 35 ezren töltötték le.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

  1. Miért vált most különösen fontossá?

A kontaktkutatást segítő VírusRadar alkalmazás használata azért vált még fontosabbá most, mint tavasszal volt, mivel sokkal több a fiatal vírushordozó, ők pedig gyakran vannak társaságban, sokkal több emberrel kerülnek kapcsolatba, mint az idősebbek.

  1. Hogyan segít a járvány megfékezésében?

Az ember nem emlékszik mindig arra, kikkel, hol volt huzamosabb ideig egy helyiségben. A VírusRadar alkalmazás azonban emlékszik! Ha le van töltve a telefonra, akkor azoknak a beazonosítása is lehetővé válik, akikkel a fertőzött huzamosabb ideig egy helyiségben tartózkodott, de adataikat, elérhetőségeit nem tudja megadni. Különösen a fiatalok számára hasznos, akik többekkel találkoznak és tünetmentesen is terjeszthetik a vírust

Fotó: Ripost

  1. Milyen telefonokon működik?

A VírusRadar jelenleg androidos készülékeken, Magyarországon több mint 4 millió eszközön futtatható. Az alkalmazás a mobiltelefonok rádiójeles, bluetooth-kapcsolatát felhasználva, a háttérben folyamatosan futva rögzíti azoknak a készülékeknek az egyedi, titkosított azonosítóit, amelyek legalább negyed órán át, kétméteres közelségben vannak.

  1. Biztonságos-e a letöltése?

Igen. Az adatokat a telefon rögzíti ugyan, de a felhasználó dönt arról fertőzés esetén, hogy megosztja-e a járványügyi szakemberekkel. Vagyis még ők is csak a felhasználó engedélyével férnek hozzá.

  1. Hogyan kell letölteni és alkalmazni?

* Töltsük le az applikációt a Play áruházból.
* Ezután meg kell adni a mobilszámunkat.
* Kapunk egy kódot SMS-ben, ezt kell megadni a programon belül.
* Be kell kapcsolni a Bluetooth-t, amikor elmegyünk otthonról.

* Engedélyezni kell, hogy a háttérben futhasson az alkalmazás.

Információs és karanténellenőrző alkalmazás is van

* KoronavírusInfó applikáció

Ez voltaképp az internetes koronavirus.gov.hu oldal mobilváltozata, ami naprakész és hiteles információkat tartalmaz. Mostantól már push üzenetek formájában azonnali értesítést küld, ha valamilyen új hír, információ jelent meg a rendszerben.

* Házi Karantén Rendszer applikáció

Ennek a segítségével lehetőség van a házi karantén betartásának távellenőrzésére. Ezzel a hatósági karanténban lévő megkímélheti a rendőröket attól, hogy személyesen kelljen ellenőrizniük. A rendszer minden nap egészségügyi állapotfelmérő kérdőívet is kiküld. A megadott adatokra rálát a háziorvos, és azok alapján előrejelzést is ad az operatív törzsnek a helyi egészségügyi ellátó rendszerek várható terheléséről. Jelenleg több mint 28 ezer ember van hatósági házi karanténban.

Vannak, akik már használják

Radnai Réka: Hallottam a VírusRadarról, én nagyon jó dolognak tartom, hogy még egy applikációval is megvédenek minket a vírustól. Le is fogom tölteni, hiszen nem tudni, hogy mikor lesz rá szükségem!

Onita Márió Márk: Nekem már le van töltve a telefonomra. Nemrég hallottam róla, és nagyon megtetszett. Bár nagyon vigyázok, maszkot hordok és távolságot is tartok, de ha mégis elkapnám a koronavírust, akkor legalább a kontaktszemélyeket nem kell majd keresnem, mert a telefon emlékszik rájuk.

Morvai Izabella: Én eddig nem hallottam róla, de érdekesnek tűnik. Mindenhonnan azt hallgatom egész nap, hogy mennyire veszélyes a koronavírus és védekezni kell ellene, várható volt, hogy applikációkat is kitalálnak erre. Szerintem remek ötlet!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?